2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.03.14.

Breaking news: A Takarék Csoport nyílt banki platformja is elindult

Szerző:

Kategóriák:

Két hazai bank – az MKB Bank és a K&H Bank – korábban, most a Budapest Bank, a GRÁNIT Bank és a Takarék Csoport tették elérhetővé nyílt banki fejlesztői környezetüket. Hamarosan több mint 40 fizetési számlát vezető hazai pénzintézet nyílt banki platformja lesz elérhető tesztelés, szeptember 14-től pedig szolgáltatás nyújtás céljából. Eközben Magyarországra érkezik Svédország legígéretesebb fintech startupja a Tink, hogy bemutassa, hogyan hasznosítsuk több mint 2500 pénzügyi intézmény adatait.

Az Európai Unió Pénzforgalmi Szolgáltatásokról szóló módosított irányelve (PSD2) szerint a bankoknak – kizárólag az ügyfelek előzetes jóváhagyásával – nyílt API-n keresztüli hozzáférést kell biztosítaniuk a fizetési számla adatokhoz a harmadik feles szolgáltatók (TPP) számára. A nyílt bankolás (open banking) olyan új szolgáltatások előtt nyitja meg az utat, amelyek sokkal rugalmasabbak, gyorsabbak, ugyanakkor átláthatók és biztonságosak.

Mától publikus a Budapest Bank nyílt banki platformja

A PSD2 rendelet által támasztott jogszabályi követelménynek megfelelően 2019. március 13-án a Budapest Bank publikálta Open Banking sztenderdjét, amelyet a bank honlapján, az erre a célra kialakított aloldalon érhetnek el az érdeklődők – közölte a bank a kiadott közleményében.

A Berlin Group ajánlásai alapján a Budapest Bank működéséhez egyedileg testre szabott interfész leírások a https://openbanking.budapestbank.hu oldalon érhetők el, ahonnan regisztráció nélkül lehet letölteni a kapcsolat kialakításához szükséges dokumentációkat és a tesztelést segítő validációs fájlokat.

Közzétette nyílt fejlesztői portálját és tesztkörnyezetét a GRÁNIT Bank

A GRÁNIT Bank a nyílt bankolás megteremtése érdekében, az elfogadott PSD2 irányelvekkel összhangban, március 14-én élesítette nyílt fejlesztői portálját és tesztkörnyezetét a bankon kívüli szereplőknek – áll a mai napon kiadott sajtóközleményben.

A PSD2 irányelvvel a bankoknak most lehetősége nyílik a még szorosabb együttműködésre a fintech és egyéb külső fejlesztő cégekkel, mellyel a GRÁNIT Bank célja az, hogy újabb és újabb innovációkat tegyen elérhetővé ügyfelei számára.

A GRÁNIT Bank nyílt fejlesztői portálja a https://portal.sandbox.granitbank.hu címen érhető el.

További hazai bankok nyílt banki platformjai:

Tink: így hasznosítsuk 2500 pénzintézet adatait

Először Magyarországon a Tink, Svédország legígéretesebb, közel 100 millió dollár tőkebefektetést kapott fintech startupja. Az open banking platformjukat használja pl. az ABN Amro, BNP Paribas Fortis, Nordea, vagy a Klarna.

 Joel Nordström, a Tink vezető üzletfejlesztési menedzserének előadásai a FinTechShow-n:

  • 13:50-14:10 – „Use financial data from 2500+ institutions in your services” – FinTech Sales House
  • 15:50-16:10 – „Open banking, the democratization of data and you” – Nyílt bankolás workshop

Ezenkívül a TransferWise, a Mastercard, az  Aggreg8.io, az MNB és a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség is bemutatják a banki és a közhiteles adatvagyon hasznosításában rejlő lehetőségeket.

Címkék:
blank