2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.03.25.

Indul a Hack The Crisis – Hadrendbe állítjuk a magyar fejlesztőket! És a fintechet!

Szerző:

Kategóriák:

A Hack The Crisis Hungary esemény célja, hogy Magyarország fejlesztői olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek a koronavírus okozta nehéz helyzetben támogatják a kulcsfontosságú szakembereket, szervezeteket, közösségeket, illetve oktatási intézményeket. A rendezvény Észtországból érkezett el hozzánk, ahol első ízben valósították meg a Hack the Crisis online hackathont és ötletversenyt. A hazai esemény főszervezője a HWSW.hu a fejlesztői közösséget állítja hadrendbe. Társszervezőként csatlakozott a FinTechZone.hu is, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos problémák megoldásában mozgósítsa a hazai fintech közösséget, illetve mentorokat biztosítson a pénzügyi megoldások kidolgozásához.

Preambulum

Az Észtországban életre hívott és első ízben megvalósított “Hack The Crisis” online hackathon hivatalos oldala itt érhető el. A fontosságát és relevanciáját mi sem bizonyítja jobban, minthogy néhány nap alatt több mint 30 ország – többek között Magyarország is – csatlakozott a kezdeményezéshez. A hazai Hack The Crisis főszervezője a HWSW.hu. A pénzügyek témában a társszervező a FinTechZone.hu.

Fontos célunk az is, hogy megmutassuk mekkora potenciált jelentenek Magyarország számára az itt dolgozó fejlesztők és informatikai szakemberek, milyen menő dolog fejlesztőnek lenni.

Ezenkívül fontosnak tartjuk, hogy a válság közepette is digitális gyorsítópályára állítsuk az országot!

FRISSÍTÉS [2020.04.01.]: Tech mentor és szakértői jelentkezéseket már nem tudunk fogadni, így a regisztrációt lezártuk. Köszönjük a sok-sok segítséget! Csapatok, fejlesztők továbbra is jelentkezhetnek!

FRISS INFORMÁCIÓK [2020.03.26. 14:00]: A PÉNZÜGYI KIHÍVÁSOKRA VÁLASZT ADÓ KONCEPCIÓK AZ #ÉLET, #KÖZÖSSÉG ÉS #VÁLLALKOZÁS TÉMAKÖRÖKBE KERÜLNEK

A koronavírus járvány miatt a mindennapi pénzügyeket érintő kihívásokra választ adó koncepciókat a főszervezővel egyeztetve az alábbi témakörökben nyújthatják be a jelentkezők:

  • #élet [Save live],
  • #közösség [Save communities],
  • #vállalkozás [Save small businesses].

A főszervezővel abban maradtunk, hogy az eredeti észt “Hack The Crisis” témaköröket nem bővítjük újakkal [értsd: “Save finance”], hanem a problémákat illesztjük be a meglévő témakörökbe.

A regisztráció során válasszátok bátran az #élet, #közösség, #vállalkozás témaköröket!

A járvány hatása a mindennapi pénzügyekre

Hiszünk abban, hogy a koronavírus járvánnyal kapcsolatban bevezetett intézkedések sokak számára olyan új helyzetet teremtettek, amelyek kihatással vannak a mindennapos pénzügyeikre is. A digitális pénzügyi megoldások számos élethelyzetben nyújtanak megoldást a mai kihívások kezelésére, ugyanakkor azt is látjuk, vannak olyan társadalmi csoportok, amelyek számára rendkívül nehézkes a jelenlegi digitális pénzügyi megoldásokat elérni, használni.

Az új élethelyzetek társadalmi célcsoportoktól függően új digitális pénzügyi megoldásokat kívánnak.

Az innovációhoz az élet kínálja a legjobb ötleteket, amiből most számos összegyűlt. Inspirációként mi az alábbiakat gyűjtöttük össze.

(Ez nem azt jelenti, hogy csak ezekre a problémákra keressük a megoldásokat. A lentieken túl számos más probléma is látható a mindennapi pénzügyek területén. A lényeg, hogy a koronavírás járvány hatására jelentkező legsúlyosabb kihívásokra találjunk válaszokat, megoldásokat!)

KIHÍVÁSOK: Sokak számára nem ismertek a digitális pénzügyi megoldások, nincsenek tisztában azzal, miket és hogyan tudnak gyorsan használni miközben korlátozzák a személyes ügyintézést a pénzügyi szolgáltatóknál és a készpénz használatának mellőzését kérik az élet más-más területein is. Mely esetekben hogyan, milyen megoldásokkal segíthetjük a legjobban a különböző felkészültségű társadalmi csoportokat?

INSPIRÁCIÓ: Az idősek számára különösen kritikus a mostani helyzet, hiszen saját érdekükben nem léphetnek ki otthonaikból. A szomszéd bevásárolhat nekik, de hogyan tudják készpénzhelyettesítő eszközzel kifizetni a szomszédot, futárt? Hogyan tudjuk hatékonyan bevonni őket a digitális pénzügyek világába?

Várhatóan sokan kerülnek majd nehéz anyagi helyzetbe a következő hetekben, hónapokban miközben személyes ügyintézésre korlátozott lehetőségeik lesznek a pénzügyi szolgáltatóknál. Hogyan tudjuk segíteni őket például a távoli hitelfelvételben, a pénzügyi segítségnyújtásban?

Sok kereskedőnek kell átállni a digitális értékesítésre, a digitális folyamatok kialakítására. Hogyan lehet számukra a leggyorsabban elérhetővé tenni az elektronikus fizetési megoldásokat?

A fenti kihívásokra a válaszok/megoldások megtalálásához a Hack The Crisis hackathon lehet egy jó megoldás.

Az online hackathon időpontja: 2020. április 3-5.

Elsősorban az alábbi témakörökben várjuk a kreatív megoldásaitokat:

  • Save lives – #élet
  •  Save communities – #közösség
  • Save small businesses – #vállalkozás
  • Save education – #oktatás

FRISSÍTÉS [2020.03.26.]: A pénzügyeket érintő kihívásokra választ adó koncepciókkal az #élet, a #közösség, vagy a #vállalkozás témakörben lehet nevezni.

A rendezvény oldalára (hackthecrisishungary.com) és Facebook oldalára folyamatosan kerülnek ki a részletek és pontosítások, kérjük, kövessétek ezeket! Kérdéseitekkel, észrevételeitekkel keressetek minket a hello@fintechzone.hu oldalon!

Mi az a hackathon?

A hackathon egy olyan esemény, ahol a versenyzők csapatokat alkotva alakítanak ki koncepciókat, megoldásokat valós problémákra, néhány nap leforgása alatt. Különféle hosszúságú és típusú hackathonok vannak, amelyek legtöbbször egy adott témára fókuszálnak.

A Hack the Crisis Hungary a koronavírus elterjedése által okozott válság megoldására összpontosít.

Esemény beosztása

Péntek (2020. április 3.)

16.00 – Indul a Hackathon!

Regisztrálj egyénileg vagy csapattal, és csatlakozz a Slack kommunikációs felületéhez is. Ne aggódj, ha lemaradtál a rajtról, a regisztráció vasárnap reggelig nyitva tart, ugyanakkor kérünk, hogy ne hagyd a végére!

23.59 – Az első tervezetek benyújtásának határideje
A projekt első, draft verziójának leadási határideje; célja a koncepció rövid, egyszerű bemutatása. Ugyan csak pár órája indult el a hackathon, viszont kíváncsiak vagyunk arra, hogy min fogtok dolgozni a következő 36 órában. A rövid idő eltelte ellenére biztosan van már valami a tarsolyotokban. 

Szombat (2020. április 4.)

10.00 – Indul a mentorálás!
A mentorálás remek lehetőség arra, hogy értékes visszajelzéseket kapjatok szakmai mentoroktól az ötleteteket illetően.

20.00 – Előzetes leadási határidő
Az esemény második napjának végén minden bizonnyal rendelkeztek már valami kézzel fogható anyaggal a megoldásotokhoz. (Ha még nem, akkor sincs miért aggódni, rengeteg időtök van még) Frissítsétek a feltöltött anyagaitokat a kijelölt platformon. A célegyenesre fordulva pedig végezzétek el az utolsó simításokat.

Vasárnap (2020. április 5.)

11.00 – Utolsó óra a leadásig
Már csak egy óra van hátra! Ezek az utolsó lehetőségek az ötleteitek tökéletesítésére, és a projektet bemutató videók feltöltésére.

12.00 – Leadási határidő
Lejárt az idő! A megoldások megérkeztek, a zsűri elkezdi kiértékelni a projekteket.

15.00 – Élő stream és záróesemény
A Hack the Crisis Hungary záróeseménye során kihirdetjük, mely projektek voltak a legjobbak. Ezeket természetesen meg is mutatjuk nektek.

PROJEKTEK

SAVE LIFE: A koronavírus egészségügyi következményei miatt egyre többen kerülnek kórházba. Segítsetek az ott dolgozóknak vagy a még egészségeseknek, hogy ne kapják el a vírust!

A projektről: Az egészségügyi dolgozók és az egész egészségügyi rendszer van jelenleg leginkább kitéve a koronavírus következményeinek az egyre több fertőzött miatt. Hogyan segíthetjük a munkájukat? Milyen alternatív megoldásokat tudunk adni a még nem fertőzötteknek, hogy hozzájáruljanak az egészségügy leterheltségének csökkentéséhez?

SAVE COMMUNITY: A járvány lassításához elengedhetetlen a társadalmi érintkezés minimálisra csökkentése. Emiatt a közösségek eltávolódhatnak egymástól. Segítsetek online megoldások kialakításában!

A projektről: A koronavírus megfékezésének hatékony módszere egyszerű: maradjunk otthon. Ezáltal azonban a mindennapi életünk részévé vált társas érintkezések teljesen elmaradnak. Nem találkozunk barátainkkal, nem táncolunk egy koncerten, nem tudunk meetupokra járni.
Nektek milyen ötleteitek vannak a közösségek online kommunikációjának fejlesztésére? Hogyan tudjuk előre mozdítani a társadalmi felelősségvállalást?

SAVE SMALL BUSINESSES: A gazdasági válság kibontakozóban van, néhány szektorban már jelentős visszaesés tapasztalható. Segítsetek olyan megoldások kialakításával, amelyek segítenek a túlélésben, újjáépítésben!

A projektről: A koronavírus súlyosan érinti a magyar vállalkozásokat, jobban, mint bármi más a közelmúltban. A vállalatok pénzügyi nehézségekkel küzdenek, és sokuknak el kell bocsátaniuk alkalmazottaikat.
Mit gondoltok, milyen új bevételi csatornákat alakíthatnak ki rövid időn belül? Milyen költségcsökkentési megoldásokat tudnak bevezetni? Hogyan érheti a legkisebb kár őket?

SAVE EDUCATION: A napokban a hagyományos, tantermi oktatást felváltotta a digitális oktatás. A gyors átállás nagy terhet ró a tanárokra, diákokra. Segítsetek nekik az átállásban!

A projektről: Az oktatási intézmények hirtelen rákényszerültek az online oktatásra való teljes átállásra. Ezzel váratlan kihívásokkal kerültek szembe, amelyre nem voltak felkészülve.
Hogyan hozhatnánk létre egy olyan szabványos platformot, ahol a hallgatók zökkenőmentesen folytathatják tanulmányaikat? Mit tehetünk a tanárok túlterhelése ellen? Hogyan edukáljuk magukat a tanárokat?

Hivatalos weboldal: hackthecrisishungary.com
Facebook: Hack The Crisis Hungary

Címlapfotó: Wikimedia

Címkék:
blank