Indul a Hack The Crisis – Hadrendbe állítjuk a magyar fejlesztőket! És a fintechet!

írta | 2020.03.25. | Hack The Crisis Hungary, Összes hír

A Hack The Crisis Hungary esemény célja, hogy Magyarország fejlesztői olyan megoldásokat dolgozzanak ki, amelyek a koronavírus okozta nehéz helyzetben támogatják a kulcsfontosságú szakembereket, szervezeteket, közösségeket, illetve oktatási intézményeket. A rendezvény Észtországból érkezett el hozzánk, ahol első ízben valósították meg a Hack the Crisis online hackathont és ötletversenyt. A hazai esemény főszervezője a HWSW.hu a fejlesztői közösséget állítja hadrendbe. Társszervezőként csatlakozott a FinTechZone.hu is, hogy a pénzügyekkel kapcsolatos problémák megoldásában mozgósítsa a hazai fintech közösséget, illetve mentorokat biztosítson a pénzügyi megoldások kidolgozásához.

Preambulum

Az Észtországban életre hívott és első ízben megvalósított “Hack The Crisis” online hackathon hivatalos oldala itt érhető el. A fontosságát és relevanciáját mi sem bizonyítja jobban, minthogy néhány nap alatt több mint 30 ország – többek között Magyarország is – csatlakozott a kezdeményezéshez. A hazai Hack The Crisis főszervezője a HWSW.hu. A pénzügyek témában a társszervező a FinTechZone.hu.

Fontos célunk az is, hogy megmutassuk mekkora potenciált jelentenek Magyarország számára az itt dolgozó fejlesztők és informatikai szakemberek, milyen menő dolog fejlesztőnek lenni.

Ezenkívül fontosnak tartjuk, hogy a válság közepette is digitális gyorsítópályára állítsuk az országot!

FRISSÍTÉS [2020.04.01.]: Tech mentor és szakértői jelentkezéseket már nem tudunk fogadni, így a regisztrációt lezártuk. Köszönjük a sok-sok segítséget! Csapatok, fejlesztők továbbra is jelentkezhetnek!

FRISS INFORMÁCIÓK [2020.03.26. 14:00]: A PÉNZÜGYI KIHÍVÁSOKRA VÁLASZT ADÓ KONCEPCIÓK AZ #ÉLET, #KÖZÖSSÉG ÉS #VÁLLALKOZÁS TÉMAKÖRÖKBE KERÜLNEK

A koronavírus járvány miatt a mindennapi pénzügyeket érintő kihívásokra választ adó koncepciókat a főszervezővel egyeztetve az alábbi témakörökben nyújthatják be a jelentkezők:

  • #élet [Save live],
  • #közösség [Save communities],
  • #vállalkozás [Save small businesses].

A főszervezővel abban maradtunk, hogy az eredeti észt “Hack The Crisis” témaköröket nem bővítjük újakkal [értsd: “Save finance”], hanem a problémákat illesztjük be a meglévő témakörökbe.

A regisztráció során válasszátok bátran az #élet, #közösség, #vállalkozás témaköröket!

A járvány hatása a mindennapi pénzügyekre

Hiszünk abban, hogy a koronavírus járvánnyal kapcsolatban bevezetett intézkedések sokak számára olyan új helyzetet teremtettek, amelyek kihatással vannak a mindennapos pénzügyeikre is. A digitális pénzügyi megoldások számos élethelyzetben nyújtanak megoldást a mai kihívások kezelésére, ugyanakkor azt is látjuk, vannak olyan társadalmi csoportok, amelyek számára rendkívül nehézkes a jelenlegi digitális pénzügyi megoldásokat elérni, használni.

Az új élethelyzetek társadalmi célcsoportoktól függően új digitális pénzügyi megoldásokat kívánnak.

Az innovációhoz az élet kínálja a legjobb ötleteket, amiből most számos összegyűlt. Inspirációként mi az alábbiakat gyűjtöttük össze.

(Ez nem azt jelenti, hogy csak ezekre a problémákra keressük a megoldásokat. A lentieken túl számos más probléma is látható a mindennapi pénzügyek területén. A lényeg, hogy a koronavírás járvány hatására jelentkező legsúlyosabb kihívásokra találjunk válaszokat, megoldásokat!)

KIHÍVÁSOK: Sokak számára nem ismertek a digitális pénzügyi megoldások, nincsenek tisztában azzal, miket és hogyan tudnak gyorsan használni miközben korlátozzák a személyes ügyintézést a pénzügyi szolgáltatóknál és a készpénz használatának mellőzését kérik az élet más-más területein is. Mely esetekben hogyan, milyen megoldásokkal segíthetjük a legjobban a különböző felkészültségű társadalmi csoportokat?

INSPIRÁCIÓ: Az idősek számára különösen kritikus a mostani helyzet, hiszen saját érdekükben nem léphetnek ki otthonaikból. A szomszéd bevásárolhat nekik, de hogyan tudják készpénzhelyettesítő eszközzel kifizetni a szomszédot, futárt? Hogyan tudjuk hatékonyan bevonni őket a digitális pénzügyek világába?

Várhatóan sokan kerülnek majd nehéz anyagi helyzetbe a következő hetekben, hónapokban miközben személyes ügyintézésre korlátozott lehetőségeik lesznek a pénzügyi szolgáltatóknál. Hogyan tudjuk segíteni őket például a távoli hitelfelvételben, a pénzügyi segítségnyújtásban?

Sok kereskedőnek kell átállni a digitális értékesítésre, a digitális folyamatok kialakítására. Hogyan lehet számukra a leggyorsabban elérhetővé tenni az elektronikus fizetési megoldásokat?

A fenti kihívásokra a válaszok/megoldások megtalálásához a Hack The Crisis hackathon lehet egy jó megoldás.

Az online hackathon időpontja: 2020. április 3-5.

Elsősorban az alábbi témakörökben várjuk a kreatív megoldásaitokat:

  • Save lives – #élet
  •  Save communities – #közösség
  • Save small businesses – #vállalkozás
  • Save education – #oktatás

FRISSÍTÉS [2020.03.26.]: A pénzügyeket érintő kihívásokra választ adó koncepciókkal az #élet, a #közösség, vagy a #vállalkozás témakörben lehet nevezni.

A rendezvény oldalára (hackthecrisishungary.com) és Facebook oldalára folyamatosan kerülnek ki a részletek és pontosítások, kérjük, kövessétek ezeket! Kérdéseitekkel, észrevételeitekkel keressetek minket a hello@fintechzone.hu oldalon!

Mi az a hackathon?

A hackathon egy olyan esemény, ahol a versenyzők csapatokat alkotva alakítanak ki koncepciókat, megoldásokat valós problémákra, néhány nap leforgása alatt. Különféle hosszúságú és típusú hackathonok vannak, amelyek legtöbbször egy adott témára fókuszálnak.

A Hack the Crisis Hungary a koronavírus elterjedése által okozott válság megoldására összpontosít.

Esemény beosztása

Péntek (2020. április 3.)

16.00 – Indul a Hackathon!

Regisztrálj egyénileg vagy csapattal, és csatlakozz a Slack kommunikációs felületéhez is. Ne aggódj, ha lemaradtál a rajtról, a regisztráció vasárnap reggelig nyitva tart, ugyanakkor kérünk, hogy ne hagyd a végére!

23.59 – Az első tervezetek benyújtásának határideje
A projekt első, draft verziójának leadási határideje; célja a koncepció rövid, egyszerű bemutatása. Ugyan csak pár órája indult el a hackathon, viszont kíváncsiak vagyunk arra, hogy min fogtok dolgozni a következő 36 órában. A rövid idő eltelte ellenére biztosan van már valami a tarsolyotokban. 

Szombat (2020. április 4.)

10.00 – Indul a mentorálás!
A mentorálás remek lehetőség arra, hogy értékes visszajelzéseket kapjatok szakmai mentoroktól az ötleteteket illetően.

20.00 – Előzetes leadási határidő
Az esemény második napjának végén minden bizonnyal rendelkeztek már valami kézzel fogható anyaggal a megoldásotokhoz. (Ha még nem, akkor sincs miért aggódni, rengeteg időtök van még) Frissítsétek a feltöltött anyagaitokat a kijelölt platformon. A célegyenesre fordulva pedig végezzétek el az utolsó simításokat.

Vasárnap (2020. április 5.)

11.00 – Utolsó óra a leadásig
Már csak egy óra van hátra! Ezek az utolsó lehetőségek az ötleteitek tökéletesítésére, és a projektet bemutató videók feltöltésére.

12.00 – Leadási határidő
Lejárt az idő! A megoldások megérkeztek, a zsűri elkezdi kiértékelni a projekteket.

15.00 – Élő stream és záróesemény
A Hack the Crisis Hungary záróeseménye során kihirdetjük, mely projektek voltak a legjobbak. Ezeket természetesen meg is mutatjuk nektek.

PROJEKTEK

SAVE LIFE: A koronavírus egészségügyi következményei miatt egyre többen kerülnek kórházba. Segítsetek az ott dolgozóknak vagy a még egészségeseknek, hogy ne kapják el a vírust!

A projektről: Az egészségügyi dolgozók és az egész egészségügyi rendszer van jelenleg leginkább kitéve a koronavírus következményeinek az egyre több fertőzött miatt. Hogyan segíthetjük a munkájukat? Milyen alternatív megoldásokat tudunk adni a még nem fertőzötteknek, hogy hozzájáruljanak az egészségügy leterheltségének csökkentéséhez?

SAVE COMMUNITY: A járvány lassításához elengedhetetlen a társadalmi érintkezés minimálisra csökkentése. Emiatt a közösségek eltávolódhatnak egymástól. Segítsetek online megoldások kialakításában!

A projektről: A koronavírus megfékezésének hatékony módszere egyszerű: maradjunk otthon. Ezáltal azonban a mindennapi életünk részévé vált társas érintkezések teljesen elmaradnak. Nem találkozunk barátainkkal, nem táncolunk egy koncerten, nem tudunk meetupokra járni.
Nektek milyen ötleteitek vannak a közösségek online kommunikációjának fejlesztésére? Hogyan tudjuk előre mozdítani a társadalmi felelősségvállalást?

SAVE SMALL BUSINESSES: A gazdasági válság kibontakozóban van, néhány szektorban már jelentős visszaesés tapasztalható. Segítsetek olyan megoldások kialakításával, amelyek segítenek a túlélésben, újjáépítésben!

A projektről: A koronavírus súlyosan érinti a magyar vállalkozásokat, jobban, mint bármi más a közelmúltban. A vállalatok pénzügyi nehézségekkel küzdenek, és sokuknak el kell bocsátaniuk alkalmazottaikat.
Mit gondoltok, milyen új bevételi csatornákat alakíthatnak ki rövid időn belül? Milyen költségcsökkentési megoldásokat tudnak bevezetni? Hogyan érheti a legkisebb kár őket?

SAVE EDUCATION: A napokban a hagyományos, tantermi oktatást felváltotta a digitális oktatás. A gyors átállás nagy terhet ró a tanárokra, diákokra. Segítsetek nekik az átállásban!

A projektről: Az oktatási intézmények hirtelen rákényszerültek az online oktatásra való teljes átállásra. Ezzel váratlan kihívásokkal kerültek szembe, amelyre nem voltak felkészülve.
Hogyan hozhatnánk létre egy olyan szabványos platformot, ahol a hallgatók zökkenőmentesen folytathatják tanulmányaikat? Mit tehetünk a tanárok túlterhelése ellen? Hogyan edukáljuk magukat a tanárokat?

Hivatalos weboldal: hackthecrisishungary.com
Facebook: Hack The Crisis Hungary

Címlapfotó: Wikimedia

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.