2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2020.10.26.

Jön a Digitális Pénzügyi Védjegy

Szerző:

Kategóriák:

Digitális Jólét Pénzügyi Védjegy Program indul, abban a magyarországi székhellyel vagy telephellyel rendelkező pénzügyi intézmények, hitelintézetek, biztosítók szerezhetnek minősítést – jelentette be Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára a mai sajtótájékoztatón.

A védjegyet a Digitális Jólét Programban (DJP) vezetik be, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a digitális pénzügyi szolgáltatásokra. A digitalizációért felelős helyettes államtitkár nagyon fontosnak nevezte, hogy az állampolgárok és a vállalkozások bizalommal legyenek a pénzügyi szolgáltatások iránt.

Sokszor az szab gátat a digitális pénzügyi szolgáltatások elterjedtségének, hogy nem megfelelő a bizalom szintje ezek iránt, ezért van szükség a védjegy bevezetésére

– mondta el a sajtótájékoztatón Solymár Károly Balázs az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről.

Kétszintű digitális minősítés

Két szinten vezetik be a digitális pénzügyi védjegyet, az első, “alap” szintű minősítés a Digitális Hitelintézet/Biztosító DJP-partner. Ezen a szinten azt vizsgálják a jelentkezőknél, hogy bizonyos alapvető követelményeknek, biztonsági feltételeknek megfelel-e az adott szolgáltató.

A második szint, a Kiemelkedő Digitális Hitelintézet, illetve Biztosító védjegyet pedig azok szerezhetik meg, akik ezen túl oktatási, innovációs tevékenységet is végeznek – ismertette.

A védjegyre a legalább ötezer ügyféllel rendelkezők nyújthatnak be kérelmet.

A minősítés netbank, mobilbank és ügyfélszolgálat központú és technológia semleges

– jelezte Solymár Károly Balázs. Hozzátette, hogy a legnagyobb pénzügyi szolgáltatókkal elkezdték a tárgyalásokat a védjegyről, az egyeztetések folyamatosak.

Emelkedjen magasabb szintre a pénzügyi digitalizáció Magyarországon

Jakab László, a Digitális Jólét Pénzügyi Védjegy Tanácsadó Testület elnöke közölte: a digitalisjoletprogram.hu oldalon belül pénzügyi védjegy honlapot hoztak létre, a jelentkezés folyamatos. A kérelmezőknek a bírálata a védjegyről 15 napon belül megszületik.

A pénzügyi védjegy program tanácsadó testületében – amely dönt a kérelmekről, és a kritériumok felülvizsgálatáról – az ITM mellett a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Magyar Bankszövetség, a Mabisz és egyéb fogyasztóvédelmi kamarai testületek képviselői vannak jelen.

Kiemelten kezelik, hogy a bankok, pénzintézetek a nemrég bevezetett azonnali fizetési rendszer előnyeit kiaknázzák-e

– jelezte az elnök. Hozzátette, mindenkinek várják a jelentkezését, annak érdekében, hogy a pénzügyi digitalizáció magasabb szintre emelkedjen Magyarországon.

Címlapfotón: Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) digitalizációért felelős helyettes államtitkára. Forrás: MTI
Címkék: