2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.10.27.

A fintech technológiai csoda, vagy fapados szolgáltatás? Mi a fintech jövő?

Szerző:

Kategóriák:

Ha a fintech forradalom nem is jött el, de már ott állunk az új világ kapujában. „Vajon a fintech jelenség az utolsó hullám a bankszektor átalakulásának folyamatában, vagy annak az elindítója?” Mi lehet a fintech megjelenésének következménye a bankszektorban? „Vajon a birodalom összeomlásához vezető úton vagyunk, vagy már utána?”– kérdésekre kereste a választ Jaksity György, a Condorde Zrt. igazgatóságának elnöke a FinTechShow-n.

Mindhalálig fintech. A kaori kagylótól a blockchainig

A fizetőeszközök fejlődése a pénzügyi szolgáltatások teljes vertikumának fejlődését is példázza; évezredek óta zajló folyamatról beszélünk, amiben a változás mértéke folyamatosan gyorsul. Miközben a múltbeli rendszereket használjuk, szemünk előtt nőnek fel a trónbitorló megoldások, ami által párhuzamos világok keletkeznek.

A múltbeli rendszerekre és a legújabb technológiákra alapozott szolgáltatások párhuzamos együttélésére a tőke- és pénzpiacokon az 1970-es évek óta látni példákat. Miközben az 1970-es években a társadalom jelentős része még a digitális technológiák nélkül végezte értékteremtő tevékenységét, 1971-ben a tőkepiacon már megjelent az automatizált árfolyamjegyzési-rendszer, a NASDAQ az Egyesült Államokban.

1987-ben az S&P index megdöbbentő módon egy nap alatt több mint 20%-ot esett, aminek a hátterében nem csak negatív gazdasági események, vagy tőzsdei korrekció állt, hanem a programozott kereskedés (program trading) problémája. Már az 1980-as években olyan egyszerű algoritmikus kereskedési modellek működtek a tőzsdén, amelyek emberi beavatkozás („fékek”) nélkül ilyen mértékű esést elő tudtak idézni. (Ennek a következményeként az 1990-es években a szabályozó jobban szabályozta, hogy milyen mechanizmusok és fékek mentén lehet a kereskedési algoritmusoknak működnie.)

jaksity gyorgy fintech future fintechshow

Fotón Jaksity György, a Concorde Zrt. igazgatóságának elnöke. FinTechShow, 2020.10.13.

Milyen párhuzamok segíthetik a fintech és a bankszektor (közös) jövőjének megértését?

Milyen hatást gyakorolhatnak a fintech szolgáltatók a jövőben a hagyományos bankok működésére? Milyen analógiák valósulhatnak meg a pénzügyi szektorban?

Vajon ugyanaz fog bekövetkezi a pénzügyi iparágban, mint ahogy a Facebook, Google átalakították a hirdetési és médiapiacot? Vagy ahogy az Amazon felforgatta a kereskedelmet? A Tesla autóipari példájához hasonló átalakulás következhet be a bankszektorban? Vagy a közműszolgáltatói (infrastruktúra) modellek állnak közelebb a pénzügyi szektorban bekövetkező változásokhoz?

Jaksity György szerint a pénzügyi rendszer is egyfajta infrastruktúra, így a közműszolgáltatói modell állhat majd legközelebb ahhoz, ahogy a pénzügyi szektor átalakulása várható. Hozzátette, a felsorolt iparági modellekből is számíthatunk további analógiákra.

Várhatóan ezen iparági tapasztalások segíthetik megérteni, hogy a fintech milyen változásokat hozhat majd a pénzügyi szektorban.

fintechshow jaksity gyors future fintech

Fotón Jaksity György, a Concorde Zrt. igazgatóságának elnöke. FinTechShow, 2020.10.13.

Technológiai csoda a fintech? Vagy szabályozási és adózási arbitrázs? Vagy fapados szolgáltatás?

Jaksity György egy amerikai kimutatáson keresztül mutatta be, hogy a szabályozói megfelelés a bankoknak kb. 8%-os nyereségadónak felel meg. Összességében az univerzális pénzügyi szolgáltatást nyújtó bankok, pénzügyi szolgáltatók jelentős költségterhet viselnek az egytermékes, innovatív új szereplőkhöz képest.

Vajon a hagyományos pénzügyi szolgáltatók versenyképessége azért csökken, mert elavultabb technológiát, rosszabb üzleti modellt alkalmaznak, mint a fintech szolgáltatók, vagy a szabályozói megfelelés miatt?

– teszi fel a kérdést Jaksity György.

Technológiai csoda vagy fapados szolgáltatás a fintech? Az egytermékes fintech szolgáltatók olcsóbbak, érthetőbb kommunikációt folytatnak, amire lehet, nagyobb az igénye az ügyfeleknek.

Ahogy a turisztikában volt igény egyszerű, közérthető, olcsó szolgáltatásra, úgy ez az igény a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban is felmerült.

jaksity gyorgy fintechshow fintech future

Fotón Jaksity György, a Concorde Zrt. igazgatóságának elnöke. FinTechShow, 2020.10.13.

Mi a jövő?

A tőkepiac már letette a voksát. Miközben a klasszikus bankok tőzsdei árfolyama folyamatosan esik, a fintech cégekben fektető alapok (ETF-ek) teljesítménye drasztikusan nő.

Jaksity György, a Concorde Zrt. igazgatóságának elnöke „Barbárok a kapuk előtt?” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján a résztvevők és a november végéig online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotó: FinTechZone.hu

Címkék:
blank
blank