BankTechShow

A fintech technológiai csoda, vagy fapados szolgáltatás? Mi a fintech jövő?

Szerző: | 2020. 10. 27. | Fintech kitekintő, Fintech szolgáltatások, FinTechShow, Összes hír

Ha a fintech forradalom nem is jött el, de már ott állunk az új világ kapujában. „Vajon a fintech jelenség az utolsó hullám a bankszektor átalakulásának folyamatában, vagy annak az elindítója?” Mi lehet a fintech megjelenésének következménye a bankszektorban? „Vajon a birodalom összeomlásához vezető úton vagyunk, vagy már utána?”– kérdésekre kereste a választ Jaksity György, a Condorde Zrt. igazgatóságának elnöke a FinTechShow-n.

Mindhalálig fintech. A kaori kagylótól a blockchainig

A fizetőeszközök fejlődése a pénzügyi szolgáltatások teljes vertikumának fejlődését is példázza; évezredek óta zajló folyamatról beszélünk, amiben a változás mértéke folyamatosan gyorsul. Miközben a múltbeli rendszereket használjuk, szemünk előtt nőnek fel a trónbitorló megoldások, ami által párhuzamos világok keletkeznek.

A múltbeli rendszerekre és a legújabb technológiákra alapozott szolgáltatások párhuzamos együttélésére a tőke- és pénzpiacokon az 1970-es évek óta látni példákat. Miközben az 1970-es években a társadalom jelentős része még a digitális technológiák nélkül végezte értékteremtő tevékenységét, 1971-ben a tőkepiacon már megjelent az automatizált árfolyamjegyzési-rendszer, a NASDAQ az Egyesült Államokban.

1987-ben az S&P index megdöbbentő módon egy nap alatt több mint 20%-ot esett, aminek a hátterében nem csak negatív gazdasági események, vagy tőzsdei korrekció állt, hanem a programozott kereskedés (program trading) problémája. Már az 1980-as években olyan egyszerű algoritmikus kereskedési modellek működtek a tőzsdén, amelyek emberi beavatkozás („fékek”) nélkül ilyen mértékű esést elő tudtak idézni. (Ennek a következményeként az 1990-es években a szabályozó jobban szabályozta, hogy milyen mechanizmusok és fékek mentén lehet a kereskedési algoritmusoknak működnie.)

jaksity gyorgy fintech future fintechshow

Fotón Jaksity György, a Concorde Zrt. igazgatóságának elnöke. FinTechShow, 2020.10.13.

Milyen párhuzamok segíthetik a fintech és a bankszektor (közös) jövőjének megértését?

Milyen hatást gyakorolhatnak a fintech szolgáltatók a jövőben a hagyományos bankok működésére? Milyen analógiák valósulhatnak meg a pénzügyi szektorban?

Vajon ugyanaz fog bekövetkezi a pénzügyi iparágban, mint ahogy a Facebook, Google átalakították a hirdetési és médiapiacot? Vagy ahogy az Amazon felforgatta a kereskedelmet? A Tesla autóipari példájához hasonló átalakulás következhet be a bankszektorban? Vagy a közműszolgáltatói (infrastruktúra) modellek állnak közelebb a pénzügyi szektorban bekövetkező változásokhoz?

Jaksity György szerint a pénzügyi rendszer is egyfajta infrastruktúra, így a közműszolgáltatói modell állhat majd legközelebb ahhoz, ahogy a pénzügyi szektor átalakulása várható. Hozzátette, a felsorolt iparági modellekből is számíthatunk további analógiákra.

Várhatóan ezen iparági tapasztalások segíthetik megérteni, hogy a fintech milyen változásokat hozhat majd a pénzügyi szektorban.

fintechshow jaksity gyors future fintech

Fotón Jaksity György, a Concorde Zrt. igazgatóságának elnöke. FinTechShow, 2020.10.13.

Technológiai csoda a fintech? Vagy szabályozási és adózási arbitrázs? Vagy fapados szolgáltatás?

Jaksity György egy amerikai kimutatáson keresztül mutatta be, hogy a szabályozói megfelelés a bankoknak kb. 8%-os nyereségadónak felel meg. Összességében az univerzális pénzügyi szolgáltatást nyújtó bankok, pénzügyi szolgáltatók jelentős költségterhet viselnek az egytermékes, innovatív új szereplőkhöz képest.

Vajon a hagyományos pénzügyi szolgáltatók versenyképessége azért csökken, mert elavultabb technológiát, rosszabb üzleti modellt alkalmaznak, mint a fintech szolgáltatók, vagy a szabályozói megfelelés miatt?

– teszi fel a kérdést Jaksity György.

Technológiai csoda vagy fapados szolgáltatás a fintech? Az egytermékes fintech szolgáltatók olcsóbbak, érthetőbb kommunikációt folytatnak, amire lehet, nagyobb az igénye az ügyfeleknek.

Ahogy a turisztikában volt igény egyszerű, közérthető, olcsó szolgáltatásra, úgy ez az igény a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban is felmerült.

jaksity gyorgy fintechshow fintech future

Fotón Jaksity György, a Concorde Zrt. igazgatóságának elnöke. FinTechShow, 2020.10.13.

Mi a jövő?

A tőkepiac már letette a voksát. Miközben a klasszikus bankok tőzsdei árfolyama folyamatosan esik, a fintech cégekben fektető alapok (ETF-ek) teljesítménye drasztikusan nő.

Jaksity György, a Concorde Zrt. igazgatóságának elnöke „Barbárok a kapuk előtt?” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján a résztvevők és a november végéig online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotó: FinTechZone.hu

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!