2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.09.01.

Jön az érintésmentes azonnali fizetés a kasszáknál! Lépett a Mastercard

Szerző:

Kategóriák:

Bevezeti az érintés nélküli, bankszámla alapú fizetési megoldását a Mastercard Magyarországon. A számlaalapú, Pay by Account nevű fizetési megoldás segítségével a vásárlók érintés nélkül fizethetnek majd a mobiljukkal a kasszánál. A társaság a bankszámla alapú tranzakciókat a mobiltárcák kapcsán ismert biztonsági technológiával védi – olvasható a minap kiadott közleményben. A Mastercard megoldása jelentős lökést adhat az azonnali fizetés terjedésének a kiskereskedelemben.

A Mastercard bejelentette, hogy Magyarországon is elérhetővé teszi Pay by Account nevű számlaalapú fizetési szolgáltatását, így a vásárlók a kártyás vagy mobilos fizetéseknél megszokott gyorsasággal, kényelemmel és egyszerűséggel fizethetnek majd.

A Pay by Account megoldás segítségével Magyarországon elérhetővé válhat a POS terminálokon az érintésmentes azonnali fizetés.

A szolgáltatás a QR kódos technológiát is ismeri, mely várhatóan olyan mikrovállalati szegmenseknél lehet alternatíva, ahol nehézkesebb a kártyás fizetés kialakítása.

Megoldás az online kasszát üzemeltetőknek

A nemrég hatályba lépett törvény szerint 2021. január 1-től minden online kasszával rendelkező kereskedő köteles elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani ügyfelei számára. A Mastercard multirail stratégiájának megfelelően többféle megoldást is kínál, így akár bankkártyás fizetésről, akár a bankszámlák közötti azonnali fizetésről van szó, indulásra kész szolgáltatásaival segíti a kereskedőket és pénzügyi szolgáltatókat.

A Mastercard Pay by Account a kártyás fizetésnél meglévő vásárlói és kereskedői előnyöket hozzákapcsolja az azonnali fizetési rendszerhez. Így például a kártyás fizetéseknél megszokott vitarendezési mechanizmust követve a vásárló Pay by Account esetében is visszakapja a pénzét a banktól, ha visszaélés áldozata lett, vagy ha nem azt a terméket, szolgáltatást kapta, amelyet szeretett volna.

Kereskedői oldalon pedig további előny, hogy a szolgáltatás a meglévő érintésmentes és internetes kártyaelfogadási infrastruktúrán működik, így sokkal kisebb fejlesztést igényel a bevezetése, mint más, hasonló megoldások.

FINTECHZONE: Elektronikus fizetési lehetőség kötelező nyújtása az online kasszát üzemeltetőknek

A kormány idén áprilisban döntött, hogy 2021. január 1-től az online kasszát használó kereskedők kötelesek lesznek elektronikus fizetési lehetőséget biztosítani vásárlóiknak. A kormany.hu szerint a törvényjavaslat mintegy 60.000 vállalkozást érint az országban.

Tavaly szeptemberben a NAV tájékoztatása szerint 213 ezer online kassza üzemelt Magyarországon, ami alapján 2021. január 1-től mindegyik mellett kötelező lesz biztosítani az elektronikus fizetést. Az MNB legfrissebb jelentése alapján 2019 végén hazánkban közel 114 ezer fizikai kereskedőnél 147 ezer bankkártya elfogadó terminál volt kihelyezve, így mintegy 66 ezer online kassza mellett nem áll(t) rendelkezésre bankkártyás fizetés.

Az MNB számai alapján ilyen drasztikus piaci bővülésre nem volt példa az elmúlt 5 évben Magyarországon. A jelenlegi közel 114 ezerről év végére 174 ezerre nőhet az elektronikus fizetést nyújtó fizikai vállalkozások száma, ami hatalmas ugrás lesz a magyar piacon.

Pay by Account: érintésmentes azonnali fizetés a POS terminálokon

A Mastercard Pay by Account fizetési szolgáltatása során a vásárló saját okostelefonja segítségével fizethet, legyen szó akár bolti, akár online vásárlásról. A szolgáltatás önálló alkalmazásként, vagy akár a mobilbanki applikáció egyik funkciójaként is alkalmazható. Ehhez a vásárló számlavezető bankjának kell elérhetővé tennie a funkciót ügyfelei részére.

Bolti környezetben a kártyás fizetéskor megszokott módon, érintésmentesen a POS terminálnál történik a fizetés, azzal a különbséggel, hogy ebben az esetben nem egy bankkártya, hanem a vásárló bankszámlája vesz részt a tranzakcióban.

Online vásárlás során pedig a Mastercard Pay by Accountot választva a vásárló a megszokott módon, az internetes kártyaterminál oldalon indíthatja el a tranzakciót.

Azonnali Fizetési Megoldások Webinárium:
Mastercard Pay by Account

2020. szeptember 9-én bemutatjuk Magyarország azonnali fizetési megoldásait, többek között a Mastercard Pay by Account megoldását. További részletek és regisztráció az alábbi linken.

Készen áll az érintésmentes infrastruktúra az azonnali fizetésre

Az érintésmentes infrastruktúra fejlesztése egy közös érdek a kártya és a bankszámla tokenizációs megoldás szempontjából is. A Doppio nevű infrastruktúra fejlesztési program segítségével a Mastercard több ezer terminál kihelyezését segítette elő az elmúlt hónapokban, az úgynevezett softPOS megoldással pedig tovább egyszerűsödhet ez a folyamat, hiszen így a legegyszerűbb Android telefonok is alkalmassá válnak érintésmentes fizetések elfogadására.

Ebben az esetben a kereskedő saját okostelefonja segítségével fogadhat érintésmentes fizetéseket, vagyis nincs szükség külön eszköz beszerzésére és telepítésére.

„A Pay by Account szolgáltatás a Mastercard tokenizációs technológiáját használja, vagyis az egyes tranzakciókban nem közvetlenül a vásárló bankszámla- vagy bankkártyaszáma vesz részt, hanem egy ezekből létrehozott egyedi azonosító, token. Ha kártyával vagy mobiltárcával fizetünk, a háttérben a Mastercard biztonságos, világszerte használt rendszere gondoskodik a biztonságról, ez a technológia pedig már a Pay by Account számlaalapú fizetéshez is elérhető”

– tette hozzá Eölyüs Endre.

FINTECHZONE GYORSELEMZÉS

  • A QR-kód beolvasásával kezdeményezett azonnali fizetés a kiskereskedelemben várhatóan alacsonyabb ügyfélélményt nyújt majd, mint az érintésmentes fizetés. A Mastercard Pay by Account megoldással megvalósulhat az érintésmentes azonnali fizetés a POS terminálokon.
  • Ha a Mastercard Pay by Account ugyanazt a mobilfizetési élményt nyújtja majd, mint az Apple Pay, akkor a kártyatárság megoldása jelentős lökést fog adni az azonnali fizetés terjedésének a magyar kiskereskedelemben.
  • A FinTechZone által megkérdezett szakértők szerint az azonnali fizetés elterjedését az online kasszák mellett az segítheti, ha a kereskedők külön eszköz beszerzése nélkül, a meglévő infrastruktúrára alapozva nyújthatják majd a számlaalapú fizetést.
  • A FinTechZone felmérése szerint a hazai pénzintézetek, fizetési szolgáltatók szakemberei szerint az azonnali fizetés terjedését két tényező gyorsíthatná: (1.) ha lakossági oldalról az azonnali fizetés ingyenessé válna, úgy mint a bankkártyás vásárlás esetén és (2.) ha lenne olyan fenntartható üzleti modell, ami megteremti a szereplők üzleti érdekeltségét. Ha a Mastercard a kártyás ökoszisztéma üzleti modelljét megvalósítja az azonnali fizetésben is, akkor az azonnali fizetés terjedését segítő meghatározó piacszervező erővé válhat Magyarországon.
  • A bankok számára jelentős előnyt jelenthet a Pay by Account megoldása, amelynek segítségével a mobilbanki alkalmazások felokosíthatók – bankkártya és számlaalapú – érintésmentes mobilfizetésre alkalmas mobiltárcákká. Ez jelentős lökést adna Magyarországon az Android alapú érintésmentes mobilfizetés terjedésének is.
  • Az iOS esetén viszont számunkra kérdéses, hogy az Apple biztosítja-e az NFC hozzáférést a Pay by Account megoldás számára.

Címlapfotó forrása: pxfuel.com

Címkék:
blank