2019.04.05.

Kitiltotta az OTP a sárga csekket a bankfiókból

Szerző:

Áprilisi tréfának tekintették az OTP bejelentését miszerint április 1-től már nem lehet sárga csekket befizetni az OTP bankfiókjaiban. Megnéztük, hogy más bankoknál van-e lehetőség a sárga csekk hagyományos befizetésére, a sárga csekk érvényesítésére (értsd a feladóvevény lepecsételésére) -, de erre nem találtunk példát. Népművelő jelleggel az OTP az internetbank használatát javasolta az ügyfeleknek.

Nincs sárga csekk “pecsételés” az OTP bankfiókjaiban

Április 1-jén az OTP a Facebook oldalán tette közzé sárga csekkes bejelentését, amit az időzítés miatt többen tréfának hittek. A bank valójában már 2019. február 1-jén közzétette hirdetményét a pénzforgalmi szolgáltatásról szóló üzletszabályzat módosításáról, amely tartalmazta, hogy “2019. április 1-től megszűnik a bankfiókban a sárga csekk alapján történő készpénzbefizetés lehetősége“. (megjegyz.: a pénztárban pénztárbizonylattal még lehet befizetni, de a csekket külön már nem érvényesítik.)

Az ügyfeleknek küldött tájékoztató levélben a bank a módosítást a megváltozott fogyasztói szokásokkal és a készpénzkímélő működés elősegítésével indokolta. A sárga csekkes banki ügyfeleknek az OTP többek között az internetbank használatát javasolta. De arra is kitértek, ha az ügyfél továbbra is ragaszkodik a készpénz-átutalási megbízáshoz, akkor azt megtehetik “más elfogadó intézményekben” (pl. postahivatalok).

Hasznos tudnivalók online bankoláshoz:

Készül a Magyar Posta – dübörög az iCsekk kampány

Mindeközben márciusban a Magyar Posta masszív iCsekk videókampányt indított, ami alig 1 hónap alatt több mint 400 ezer megtekintést ért el.

Talán nem véletlen ez az akció, ha figyelembe vesszük, hogy 2019. július 1-től a sárga csekk versenytársat kap a fizetési kérelem megjelenésével. A fizetési kérelem jóváhagyására pedig akár az iCsekk alkalmazás is jó lehet – ha teljesítik a GIRO feltételeit.

Kapcsolódó cikk:

Pici bonyodalom az azonnali fizetés körül

Ha már április 1-je és azonnali fizetés, akkor szerencsétlen módon épp ezen a napon robbant ki az azonnali fizetési “hisztéria” is, miszerint két hazai bank blokkolhatja az azonnali fizetés indulását. Ahogy kirobbant a botrány, azonnal minden bank lenyilatkozta, hogy nem róluk van szó, így a terv marad a régi: 2019. július 1-jén indul az azonnali fizetés.

Hogy lesz-e addigra minden banknál fizetési kérelem, a sárga csekk versenytársa, az már erősen kétséges, mivel a fizetési kérelem nyújtása már nem kötelező a bankoknak. Mindenesetre azok a bankok, amelyek 2019. július 1-től nyújtani fogják a fizetési kérelmet, rárepülhetnek a közel 5.000 milliárdos készpénzes-csekkes piacra.

Címkék: