2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.02.14.

Magyar fintech startupba fektetett az OTP. 150 millió forint az első kör

Szerző:

Kategóriák:

Az online csalásmegelőzéssel foglalkozó magyar fintech startup, a SEON összesen 150 millió forint tőkebefektetést kapott az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion és a Fiedler Capital társaságoktól.

Becslések szerint az online bűnözéssel kapcsolatos károk éves szinten a 6 000 milliárd dollárt is elérhetik 2021-re. A szakértők jóslata szerint a vállalatok 2017 és 2021 között több mint 1 milliárd dollárt költenek majd kiberbiztonsági szolgáltatásokra, hogy ellensúlyozzák a növekvő fenyegetéseket.

Ezenkívül a második pénzforgalmi irányelv, a PSD2 szabályozás kapcsán is lényegesen megnő a kiberbiztonsági szolgáltatások jelentősége. A trendeket korán felismerve lépett a piacra a tavalyi FinTechShow-n bemutatkozó magyar fintech startup, a SEON.

Mit tud a SEON?

A fintech startup által kifejlesztett ún. machine learning (gépi tanuláson alapuló) megoldás képes kiszűrni a lehetséges csalásokat a különböző online tranzakciók során. A megoldás több szempont mentén elemzi az elérhető információkat, és ezek alapján von le következtetéseket egy-egy vásárlási szándék kapcsán a visszaélés esélyére vonatkozóan.

A rendszer vizsgálja az eszköz IP címét, értékeli a vásárló e-mail címét és vizsgálja a közösségi médián fellelhető profil információkat, majd ezeket összeveti a kártyatulajdonos korábbi online viselkedés mintázatával.

A megoldással fokozzák a bankok, légitársaságok, webshopok, illetve minden olyan vállalat biztonságos működését, ahol online tranzakció történik.

Fintechshow seon fintech

Webshopoknak: kártyaadatokkal való visszaélések megakadályozása

  • Miután megtöltöttük a kosarunkat a webshopban és a „kasszához” fáradtunk, hogy megadjuk a bankkártya adatainkat, akkor lép életbe a SEON fürkésző (csalás detektáló) motorja.
  • Ha valaki épp lopott kártyaadatokkal akar fizetni, akkor a SEON motorja a kártyaadatok megadását követően 1 másodperc alatt kielemzi, csalóval áll-e szemben a webshop üzemeltetője.
  • Valójában a kártyaadatok továbbítására már nem is kerül sor, így az eredeti kártyatulajdonos bankszámláját nem csapolják meg.

Bankoknak: adathalászat kiszűrése

  • Tételezzük fel, hogy a bank azt a döntést hozza, a mobil aláírás céljául szolgáló drága sms szolgáltatás költségeit csökkenteni akarja, de a netbankba való belépés biztonsági szintjét nem akarja csökkenteni. (A magas biztonsági szint jelentősége felértékelődik a 2018. január 13. napjától alkalmazandó PSD2-nek köszönhetően is).
  • Ha valaki az adathalászat útján megszerzett netbanki azonosítókkal akar belépni, akkor a netbanki azonosítók megadását követően a SEON motorja 1 másodperc alatt kielemzi, visszaélnek-e az ügyfél adataival.
  • Ha a SEON motorja azt látja, gyanús körülmények között történik a belépés, akkor kezdeményezi a mobil aláíró kód kiküldését sms-ben.

Nemzetközi terjeszkedés

A PortfoLion és a Fiedler Capital kockázati tőkebefektetőktől kapott 500.000 eurós (kb. 150 millió Ft) tőkebefektetés segítségével a SEON még nagyobb piacra koncentrálhat és előnyt szerezhet amerikai központú konkurenseivel szemben – áll a kiadott sajtóközleményben.

Ha úttörő technológiával foglalkozol, mint pl. a SEON és megoldásodat bemutatnád bankoknak, biztosítóknak, akkor nevezz a FinTechShow-ra 2018.03.20-ig! Ha pedig érdekelnek a jövő digitális pénzügyi technológiái, megoldásai, akkor gyere el és nézd meg májusban a FinTechShow-n!

Címkék:
blank
blank