Magyar fintech startupba fektetett az OTP. 150 millió forint az első kör

írta | 2018.02.14. | Fintech startupok, Magyar fintech startupok, Összes hír

Az online csalásmegelőzéssel foglalkozó magyar fintech startup, a SEON összesen 150 millió forint tőkebefektetést kapott az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion és a Fiedler Capital társaságoktól.

Becslések szerint az online bűnözéssel kapcsolatos károk éves szinten a 6 000 milliárd dollárt is elérhetik 2021-re. A szakértők jóslata szerint a vállalatok 2017 és 2021 között több mint 1 milliárd dollárt költenek majd kiberbiztonsági szolgáltatásokra, hogy ellensúlyozzák a növekvő fenyegetéseket.

Ezenkívül a második pénzforgalmi irányelv, a PSD2 szabályozás kapcsán is lényegesen megnő a kiberbiztonsági szolgáltatások jelentősége. A trendeket korán felismerve lépett a piacra a tavalyi FinTechShow-n bemutatkozó magyar fintech startup, a SEON.

Mit tud a SEON?

A fintech startup által kifejlesztett ún. machine learning (gépi tanuláson alapuló) megoldás képes kiszűrni a lehetséges csalásokat a különböző online tranzakciók során. A megoldás több szempont mentén elemzi az elérhető információkat, és ezek alapján von le következtetéseket egy-egy vásárlási szándék kapcsán a visszaélés esélyére vonatkozóan.

A rendszer vizsgálja az eszköz IP címét, értékeli a vásárló e-mail címét és vizsgálja a közösségi médián fellelhető profil információkat, majd ezeket összeveti a kártyatulajdonos korábbi online viselkedés mintázatával.

A megoldással fokozzák a bankok, légitársaságok, webshopok, illetve minden olyan vállalat biztonságos működését, ahol online tranzakció történik.

Fintechshow seon fintech

Webshopoknak: kártyaadatokkal való visszaélések megakadályozása

  • Miután megtöltöttük a kosarunkat a webshopban és a „kasszához” fáradtunk, hogy megadjuk a bankkártya adatainkat, akkor lép életbe a SEON fürkésző (csalás detektáló) motorja.
  • Ha valaki épp lopott kártyaadatokkal akar fizetni, akkor a SEON motorja a kártyaadatok megadását követően 1 másodperc alatt kielemzi, csalóval áll-e szemben a webshop üzemeltetője.
  • Valójában a kártyaadatok továbbítására már nem is kerül sor, így az eredeti kártyatulajdonos bankszámláját nem csapolják meg.

Bankoknak: adathalászat kiszűrése

  • Tételezzük fel, hogy a bank azt a döntést hozza, a mobil aláírás céljául szolgáló drága sms szolgáltatás költségeit csökkenteni akarja, de a netbankba való belépés biztonsági szintjét nem akarja csökkenteni. (A magas biztonsági szint jelentősége felértékelődik a 2018. január 13. napjától alkalmazandó PSD2-nek köszönhetően is).
  • Ha valaki az adathalászat útján megszerzett netbanki azonosítókkal akar belépni, akkor a netbanki azonosítók megadását követően a SEON motorja 1 másodperc alatt kielemzi, visszaélnek-e az ügyfél adataival.
  • Ha a SEON motorja azt látja, gyanús körülmények között történik a belépés, akkor kezdeményezi a mobil aláíró kód kiküldését sms-ben.

Nemzetközi terjeszkedés

A PortfoLion és a Fiedler Capital kockázati tőkebefektetőktől kapott 500.000 eurós (kb. 150 millió Ft) tőkebefektetés segítségével a SEON még nagyobb piacra koncentrálhat és előnyt szerezhet amerikai központú konkurenseivel szemben – áll a kiadott sajtóközleményben.

Ha úttörő technológiával foglalkozol, mint pl. a SEON és megoldásodat bemutatnád bankoknak, biztosítóknak, akkor nevezz a FinTechShow-ra 2018.03.20-ig! Ha pedig érdekelnek a jövő digitális pénzügyi technológiái, megoldásai, akkor gyere el és nézd meg májusban a FinTechShow-n!

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.