Megtudtuk, hogyan kapcsolódik össze a Billingo kilenc hazai bankkal

Szerző: | 2020. 03. 16. | Banki és fintech hírek, Digitális pénzügyek, Open banking, Összes hír

PayTechShow 4.0

Nagy port kavart a Billingo múlt heti bejelentése miszerint hamarosan kilenc hazai bankkal kapcsolódnak össze a nyílt bankolásnak (PSD2-nek) köszönhetően. A szabályozási lehetőségek, a működési és technikai feltételek sokak számára még ismeretlenek, ezért a részletekkel kapcsolatban megkérdeztük az innovatív online számlázó ügyvezetőjét és társalapítóját Sárospataki Albertet.

A múlt héten a Billingo bejelentette, hogy a második negyedév folyamán a Billingo felhasználók az alábbi bankoknál vezetett fizetési számlájukat köthetik össze az online számlázó fiókjukkal: Erste Bank, OTP Bank, CIB Bank, Raiffeisen Bank, K&H Bank, UniCredit Bank, Budapest Bank, MKB Bank és ING Bank.

Milyen szolgáltatások érhetők majd el a banki összekapcsolódásnak köszönhetően a Billingo felhasználók számára?

A PSD2-nek (Módosított Pénzforgalmi Irányelvnek) köszönhetően a Billingo felhasználók a Billingo felületén keresztül is biztonságosan nyomon követhetik majd a kibocsátott díjbekérők, számlák pénzügyi teljesítésének státuszát. Emellett a felhasználók automatizálhatják a számlák kibocsátását a díjbekérő pénzügyi teljesítését követően, gyors áttekintést kaphatnak likviditásuk rövid távú alakulásával kapcsolatban és megoszthatják banki számlatörténetüket is könyvelőjükkel.

A Billingo felismerte, hogy a PSD2 eredményeként megnyíló nyílt bankolásnak köszönhetően az online számlázáson túl számos olyan digitális szolgáltatást is nyújthat a webshopoknak, könyvelőknek, az online számlázót használóknak, amelyekkel csökkentheti számukra az adminisztrációs terheket.

Az idei év tervei között szerepel még a számlainformációs szolgáltatásra épülő Billingo Pénzügyi Piactér bevezetése, amelyen keresztül a felhasználók egyedi banki hitelajánlatokat, faktoring szolgáltatást is igénybe vehetnek majd.

Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője és társalapítója. Fotó: Billingo

Hogyan tud a Billingo rövid idő alatt ilyen sok bankkal összekapcsolódni?

A nyílt bankolásnak köszönhetően a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatóknak, bankoknak 2019. szeptember 14-től az irányelvben meghatározott feltételek mellett harmadik feles szolgáltatóknak, úgy mint a számlainformációs szolgáltatóknak (AISP = Account Information Service Provider) biztosítaniuk kell a hozzáférést a felhasználók fizetési számlájához szabványos és biztonságos interfészen keresztül.

Ez azt jelenti, hogy az EU-ban már olyan sztenderdek érhetők el, amelyek segítségével a jól felkészült és nyilvántartásba vett számlainformációs szolgáltatók rendkívül gyorsan, akár 2-3 hét alatt rácsatlakozhatnak a bankok hozzáférési pontjaira.

A Billingo épp egy ilyen, már nyilvántartásba vett nemzetközi technikai szolgáltatóval kötött megállapodást, amelyik a világon az egyik legfelkészültebb a nyílt bankolás területén, amit az is mutat, hogy több mint 70 országban  5200 bank számlainformációs interfészéhez fér hozzá. Ez a számlainformációs szolgáltató a Salt Edge, amelyik a PSD2-nek köszönhetően jogosult az EU teljes területén – és Magyarországon is – rácsatlakozni a szabályozói feltételeket biztonságosan teljesítő módon a bankok számlainformációs hozzáférési pontjaira.

Sárospataki Albert, a Billingo online számlázó ügyvezetője és társalapítója. Fotó: Billingo

A Salt Edge olyan üzleti modellre kapott jóváhagyást az angol felügyelettől, amelynek keretében a számlainformációs szolgáltatást jól szabályozott keretek között

üzleti alapon más szolgáltatók számára, negyedik feles modellben is biztosíthatja.

Ilyen jellegű üzleti modellre épülő számlainformációs szolgáltatót a Magyar Nemzeti Bank is nyilvántartásba vett, így a hazai felügyelet számára sem ismeretlen ez a negyedik feles szolgáltatói megoldás, ami ugyanolyan biztonságos keretek között biztosítja a számlainformációkhoz való hozzáférést, mint a harmadik feles modell.

A Billingo azért is választotta a nemzetközi társaságot, mivel azokban az országokban képes biztosítani a banki számlatörténethez a hozzáférést, ahol terjeszkedni kíván a Billingo a következő 1-3 évben.

Miért nem közvetlenül kapcsolódik a Billingo a banki számlainformációs hozzáférési pontokra?

A Billingo akkor tud közvetlenül rácsatlakozni a bankok interfészére, ha számlainformációs szolgáltatóként nyilvántartásba veszi az MNB.

A nyilvántartásba vétel előkészítése már folyamatban van és reményeink szerint még az idén megtörténik a regisztráció az MNB részéről.

Addig is szeretnénk építkezni a piacon és kihasználni a szabályozó által biztosított lehetőségeket, ezért döntöttünk a negyedik feles szolgáltatói modellben való elindulás mellett.

Mennyire készültek fel a bankok erre a típusú együttműködésre? Rendelkezésre állnak ezek a biztonságos interfészek?

Tavaly szeptember 14. óta minden hazai banknak biztosítania kell a PSD2 irányelvben előírt dedikált interfészen keresztüli hozzáférést. Ugyanakkor az Európai Bankhatóság és a Magyar Nemzeti Bank is előírja, ha ennek az ún. “célra rendelt” interfésznek a rendelkezésre állása egy meghatározott szint alá esik, a banknak biztosítania kell, hogy a számlainformációs szolgáltató az ügyfelének fizetési számla adataihoz a felhasználói interfészen (pl. screen scraping) keresztül hozzáférhessen. Ezt hívják tartalékmechanizmusnak.

A technikai szolgáltató partnerünkkel közösen felmértük a hazai bankok felkészültségét és ez alapján azt látjuk, lesznek olyan bankok, ahol a dedikált interfész helyett a tartalékmechanizmusnak megfelelően a felhasználói interfészt kell majd igénybe venni.

A Salt Edge a Billingo számára biztosítani fogja a dedikált és a felhasználói interfészen keresztüli hozzáférést is. Ennek köszönhetően, ha a dedikált banki interfész a bank oldaláról nem fog megfelelően működni, akkor a felhasználói interfészen keresztül kerül sor a számlainformációs adatokhoz való hozzáférésre az MNB által előírt biztonságos módon.

Fotó: Billingo

Hogyan működik majd a Billingo oldalán a számlainformációs szolgáltatás? Mennyire biztonságos ez a negyedik feles szolgáltatói modell?

A PSD2 irányelvben rendkívül részletesen szabályozzák, hogy hogyan, milyen formában lehet az ügyfelek fizetési számla adataihoz hozzáférni. Az irányelvben, illetve a kapcsolódó szabályozástechnikai sztenderben szabályozott módon és rendszerességgel az ügyfél, jelen esetben a Billingo felhasználó jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy a számlainformációs szolgáltató hozzáférhessen az ügyfél számlainformációs adataihoz – figyelembe véve természetesen az Általános Adatvédelmi Rendeletben foglaltakat is.

A PSD2 értelmében az ügyfél számlainformációs adataihoz való hozzáférés szükséges feltétele, hogy az ügyfél erős ügyfél-hitelesítés keretében adjon hozzájárulást a hozzáférésre. Ez azt jelenti, hogy az ügyfélnek a számlavezető bankja által meghatározott kétfaktoros biztonsági azonosítást kell végrehajtania annak érdekében, hogy a számlainformációs szolgáltató hozzáférhessen a számlaadatokhoz. Ennek köszönhetően

sem a harmadik, sem a negyedik feles szolgáltató nem tud visszaélni az ügyfél belépési kódjaival.

A felhasználó biztonságát az Európai Bankhatóság és az MNB által meghatározott követelményeket is tartalmazó harmadik és negyedik feles szolgáltatói szerződések garantálják – különös tekintettel a GDPR előírásaira is.

A Salt Edge az Egyesült Királyság felügyeletétől szerezte meg a Számlainformációs Szolgáltatói nyilvántartásba vételt. Milyen hatása lesz a Brexitnek a Salt Edge működésére?

Számos Egyesült Királyságban bejegyzett fintech társaság döntött úgy (lásd pl. Revolut, TransferWise), hogy az Egyesült Királyság mellett az EU tagállamaiban is bejegyeznek székhelyet.

Erről a kérdésről is egyeztettünk a Salt Edge társasággal és arról tájékoztattak minket, hogy a többi fintech céghez hasonlóan az EU-ban is lesz székhelyük, így

a szolgáltatásuk működésének folytonossága biztosított.

A cikk a Billingo támogatásával készült. Fotók forrása Billingo.

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!