Az Azonnali Fizetési Rendszert üzemeltető GIRO Zrt.-től megkaptuk a friss számokat az azonnali fizetés eddigi eredményeivel kapcsolatban. Elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogy mennyi másodlagos számlaazonosítót regisztráltak, mennyi pénzküldést hajtottak végre e-mail címre, mobiltelefonszámra, adószámra az indulás óta.

Mi a másodlagos számlaazonosító?

A fizetési kérelem benyújtható úgyis, hogy a szükséges adatok között a Fizető fél neve és pénzforgalmi jelzőszáma helyett a Fizető fél számlájához hozzárendelt másodlagos számlaazonosító szerepel. A regisztrálható másodlagos számlaazonosítók köre: (1) mobiltelefonszám, (2) adóazonosító jel vagy adószám, (3) elektronikus levelezési cím.

A másodlagos számlaazonosítók tárolását és kezelését a GIRO Zrt. Központi Másodlagos Számlaazonosító Adatbázisa biztosítja.

Hivatalos megkeresésünkre a GIRO Zrt. a lenti kérdéseinkre az alábbi válaszokat küldte:

 1. Hány másodlagos számlaazonosítót regisztráltak az AFR elindulása óta? Ebből mennyi volt az: e-mail cím, mobilszám, adóazonosító jel?

GIRO Zrt.: 2020. március 2. és március 10. között összesen 26 086 db másodlagos számlaazonosítót rögzítettek az alábbiak szerint:

 • Mobilszám: 13 087
 • E-mail cím: 11 187
 • Adószám: 672
 • Adóazonosító jel: 1 140
 1. Mennyi tranzakciót küldtek másodlagos számlaazonosítóra? Ez hány %-a volt az összes tranzakciónak?

GIRO Zrt.: Az indulást követő 9 nap összesen 2 197 darab azonnali átutalási megbízást hajtottak végre másodlagos számlaazonosító használatával a lenti megbontásban. Ez az összes tranzakció 0,06% volt.

 • Mobilszám: 1 032
 • E-mail cím: 1 131
 • Adószám: 7
 • Adóazonosító jel: 27
 • Összes tranzakció: 3 605 696
 1. Okozott-e az AFR indulása a tranzakciók számában növekedést az AFR előtti állapothoz képest? 

GIRO Zrt.: A rendelkezésre álló adatokból nem lehet megállapítani. A tranzakció szám alakulását számos tényező befolyásolja, nem lehet egyértelműen az AFR hatást kimutatni.

 1. Lesz-e lehetőség az AFR-rel kapcsolatos forgalmi adatokhoz aggregált formában hozzáférni?

GIRO Zrt.: A GIRO honlapján, illetve a penzforgalom.hu honlapon.

Szótár az azonnali fizetéshez

Azonnali fizetési rendszer

Az azonnali fizetési rendszer a magyarországi fizetési számlák között a fizetéseket az év minden napján, a nap 24 órájában néhány másodperc alatt lebonyolító alapinfrastruktúra. Célja a hazai pénzforgalom hatékonyságának, a fizetési piac és a magyar gazdaság versenyképességének növelése. Ennek érdekében olyan szabályrendszer is kialakításra kerül, ami lehetővé teszi, hogy az alapinfrastruktúrára építve a piaci szereplők szerteágazó szolgáltatásokat hozzanak létre. Az azonnali fizetési rendszer elindulásával két új fizetési mód is megjelenik: a másodlagos számlaazonosítóra címezhető átutalások és a fizetési kérelem

Fizetési kérelem

A fizetési kérelem a Kedvezményezett üzenete a Fizető félnek. Ez az üzenet pénzmozgással nem jár, viszont tartalmazza az azonnali átutalási megbízás megadásához szükséges adatot. A fizetési kérelem célja, hogy automatizálja a Fizető fél oldalán a fizetési megbízás elindítását. A Fizető fél a kérelemben az átutalás összes adatát megkapja és az adatok ellenőrzése után – az erre kialakított felületen – jóváhagyja az utalást. 

Címlapfotó forrása: pixabay.com