SimpleTrends
SimpleTrends

Terjed a nyílt bankolás Magyarországon. A könyvelést egyszerűsíti az új szolgáltatás

Szerző: | 2022. 07. 21. | API bankolás, Digitális pénzügyek, Fintech szolgáltatások, FinTechShow, Open banking, Összes hír, PSD2

FinTechShow-7.0

Elstartolt a könyvelést egyszerűsítő, nyílt bankolásra (open banking) épülő szolgáltatás, amellyel automatizálható a banki számlaadatok bekötése a könyvelő programba. Jelenleg kilenc bankkal, pénzügyi szolgáltatóval lehet bankszámlaösszekötést végrehajtani, többek között az OTP Bankkal, a CIB Bankkal, vagy az UniCredit Bankkal. Az új szolgáltatást a tavalyi FinTechShow győztes, az Acounto indította el.

A tavalyi fintech seregszemlén, a FinTechShow-n a szakmai zsűri az Acounto, az automatizált könyvelést nyújtó megoldást választotta 2021. legígéretesebb fintech megoldásának. A társaság a napokban bejelentette, hogy lehetőséget biztosít a bankszámlaösszekötésre is, így a banki adatok automatikusan bekerülhetnek a könyvelő programba.

A támogatott bankok köre, amelyekkel összeköthető az Acounto: OTP Bank, CIB Bank, Raiffeisen Bank, Takarékbank, UniCredit, Wise, Revolut, PayPal, Oberbank. A támogatott bankok köre hamarosan tovább bővül és a K&H-nál, valamint az Erste Banknál vezetett bankszámlákkal is megvalósulhat az összekötés.

“Az Acounto az új digitális könyvelő, amely könyvelést, bérszámfejtést, adótanácsadást nyújt mobilon és számítógépen 0-24-es ügyfélszolgálattal, valós idejű riportokkal, verhetetlen árakon. A kis- és középvállalkozások egyre gyorsabb üzleti világban élnek, egyre kevesebb idejük van és egyre inkább saját magukra szeretnének fókuszálni adminisztratív dolgok, például a könyvelés helyett”

– mondta el a tavalyi FinTechShow-n Brachmann Ferenc, az Acounto üzletfejlesztési vezetője.

Magyarország legnagyobb fintech seregszemléje, a FinTechShow idén 2022. október 12-én kerül megrendezésre, amelyen többek között bemutatkoznak az idei év új fintech megoldásai is. A korábbi évek győzteseiről és az idei évi FinTechShow-ról további információk itt érhetők el.

Új távlatokat nyit a nyílt bankolás (open banking)

Az Acounto célja, hogy az EU-ban található közel 23 millió kis- és középvállalkozás számára időt és pénzt spóroljon meg adminisztratív folyamataik, elsősorban a könyvelésük és bérszámfejtésük automatizálásával. Az automatizálást a gépi tanulás és a nyílt bankolás (open banking) nyújtotta lehetőségek biztosítják, amelyek 90-95%-ban képesek csökkenteni az élő munkaerőigényt.

Mi a nyílt bankolás?

A nyílt bankolás egy Európai Uniós irányelv, a PSD2 (Második Pénzforgalmi Irányelv) eredménye. Az irányelv arra kötelezte a bankokat, hogy az interneten (ú.n. API-n) keresztül hozzáférést biztosítsanak más pénzügyi szolgáltatók számára a folyószámlához. Ez a “nyitás” teremtette meg annak a lehetőségét, hogy a PSD2-ben meghatározott ú.n. harmadik feles szolgáltatók (TPP) új szolgáltatásokat alapozhassanak a banki adatvagyonra és/vagy a banki infrastruktúra egy bizonyos részére.

A PSD2-ben definiált harmadik feles pénzügyi szolgáltatók:

  • Számlainformációs szolgáltató (AISP): A számlainformációs szolgáltató a felhasználó felhatalmazása birtokában annak fizetési számla (folyószámla) egyenlegéhez és tranzakciós adataihoz (számlatörténethez) férhet hozzá, melyeket további, értéknövelt szolgáltatások nyújtásához használhat fel, pl. személyes pénzügyi menedzsmenthez, hitelminősítéshez, ügyfél-azonosításhoz, bankoláson túlmutató (beyond banking) szolgáltatások kialakításához.
  • Fizetés-Kezdeményezési szolgáltató (PISP): A fizetés-kezdeményezési szolgáltató a felhasználó felhatalmazása birtokában hozzáfér a felhasználó aktuális fizetési egyenlege adatához, valamint a felhasználó megbízásából  fizetést indíthat közvetlenül annak bankszámlájáról, pl. kifizetheti a közműszámlát, a webshopban a vásárolt áru ellenértékét stb.
  • Kártyaalapú Fizetési Eszközt Kibocsátó Szolgáltató (CISP).

További részletek itt: „Nyílt bankolás Magyarországon. Megoldások és lehetőségek

Nyílt bankolásra építő szolgáltatók Magyarországon

Az Acounto a bankszámlaösszekötés technikai hátterét a Nordigen API-aggregátor infrastruktúráján valósította meg, amely Magyarországon 16 nyílt banki (open banking) API-hoz biztosít hozzáférést. A Nordigen rendelkezik a számlainformációs szolgáltatás (AISP) nyújtásához szükséges szabályozói és technikai feltételekkel, amelyet ú.n. negyedik feles (nyilvántartásba vételi engedéllyel nem rendelkező) szolgáltatóknak is kínál.

Magyarországon nem ez az első ú.n. negyedik feles modellben megvalósuló számlainformációs szolgáltatás, ilyen például az Innvoice online számlázó is, amely ugyanerre a modellre alapozva biztosítja a bankszámlabekötést az online számlázóba. Az Innvoice esetén a technikai szolgáltatást az induláskor a Salt Edge nyújtotta.

Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank számlainformációs szolgáltatóként (ú.n. harmadik feles szolgáltatóként) az alábbi társaságokat vette nyilvántartásba: KBOSS.hu, Koin, Recash, Aggreg8, Nyíltbankolás Zrt., PSC CEE, Budapest Eszközfinanszírozó Zrt., Billingo. A Zedna Software engedélyét visszavonták.

A nyílt bankolással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat ebben a kiadványban foglaltuk össze: „Nyílt bankolás Magyarországon. Megoldások és lehetőségek”.

Címlapfotó: Acounto

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!