PayTechShow 4.0

Minden, amit a SWIFT-ről tudni érdemes az orosz-ukrán háború kapcsán

Szerző: | 2022. 02. 28. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi digitális bankolás, Összes hír

PayTechShow 4.0
Az orosz-ukrán háború kapcsán Oroszországgal szemben emlegetett eddigi legerősebb szankciókat lépik meg hamarosan. Az orosz jegybank nemzetközi tartalékainak korlátozása mellett, az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és az Egyesült Királyság szombat éjjel meghozta azt a döntést is, amelynek eredményeként egyes orosz bankokat kizárnak a SWIFT hálózatból. A SWIFT meg is kezdte a felkészülést ennek teljesítése érdekében. Összeszedtük miért olyan fontos a SWIFT rendszer, kire és milyen hatással lehet a döntés.

A SWIFT hálózat fejlesztése előtt a bankok a TELEX nevű rendszerre támaszkodtak az átutalások küldése esetén. Ezen a csatornán keresztül azonban nemcsak a folyamat haladt csigatempóban, de a TELEX-ből hiányzott a biztonság is. Az ingyenes üzenetformátum nem tartalmazott egységes kódkészletet a bankok és tranzakciótípusok megnevezésére, ami sok zűrzavart okozott és sok emberi hibához vezetett.

Ahogy a globális kereskedelem fejlődött az országok bankjai elkezdték keresni a pénz nemzetközi továbbításának gyorsabb és biztonságosabb módját. Ez hívta életre a SWIFT-et, amelyet 1973-ban alapították és a székhelye a belgiumi La Hulpe-ban, Brüsszelhez közel található. A cég a belga jog szerint szövetkezetként a tag-pénzintézetei tulajdonában van. A szervezetet a G10 központi bankjai, valamint az Európai Központi Bank felügyeli és egy 25 tagú igazgatótanács irányítja.

Mi a SWIFT?

A Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (S.W.I.F.T.) és tagjai által működtetett, olyan nemzetközi elektronikus kommunikációs rendszer, amelyen keresztül annak tagjai, egymás között bankközi üzenetforgalmat bonyolítanak és amely rendszer segítségével fizetéseket teljesíthetnek, illetve elszámolhatnak egymással.
A SWIFT rendszeren szabványosított formában, elektronikusan aláírt és hitelesített szöveges üzenetek közlekednek.

Forrás: Bankszövetség fogalomtár

Mit csinál a SWIFT?

A SWIFT mára a pénz biztonságos és viszonylag gyors, pontos továbbításának eszközévé vált. Ma már több, mint 200 ország közel 11.000 bankja és pénzügyi intézménye SWIFT tag, akik a tavalyi évben átlagosan 42 millió üzenetet küldtek a rendszeren keresztül naponta. A fizetési megbízások küldéséhez a bankot jelölő SWIFT (vagy BIC) kódot kell használnunk.

A SWIFT-ről azt fontos tudni, hogy számlákat nem vezet a tagjai számára, nem végez semmilyen klíring vagy elszámolási tevékenységet, mindössze fizetési megbízásokat küld, amelyeket az intézmények egymás közötti számláin, vagy ha nincs közöttük közvetlen kereskedelmi kapcsolat, akkor ún. levelező bank(ok) számláján keresztül kell kiegyenlíteni. Minél több közvetítő bank vesz részt egy tranzakcióban annál költségesebb és lassabb lesz egy tranzakció lebonyolítása.

Mit jelent, ha egy ország bankjait kitiltják a SWIFT rendszerből?

Mivel nincs még egy olyan kiterjedt globális banki üzenetküldő rendszer, mint a SWIFT, egy ország bankjainak kitiltása a rendszerből

komoly gazdasági következményekkel jár az adott ország számára, annak külkereskedelmére, export-import tevékenységére azáltal, hogy a nemzetközi pénzforgalom rendkívül lassúvá és bizonytalanná válik.

A szankció célja, hogy a kiválasztott bankokat elvágva a határon átnyúló, nemzetközi pénzügyi vérkeringéstől, korlátozza a globális működésüket. A szankcióval érintett orosz bankok a rendszerből való kizárás után nem tudnak sem SWIFT üzeneteket indítani, sem fogadni. Ennek hiányában pedig a pénzügyi tranzakciók elszámolása sem tud gyorsan és biztonságosan teljesülni.

Azt is látnunk kell, hogy ha egy olyan ország kerül kitiltásra, amely a globális bankrendszerbe széleskörűen beágyazott – mint Oroszország – akkor már nem csak az adott országra lesz jelentős hatással egy ilyen szankció. Ennek hatását európai bankok és vállalatok is megérzik majd. Az orosz bankok kiesése a levelező banki rendszerből kiterjedtebb zavarokat okozhat a nemzetközi fizetési folyamatokban  azáltal, hogy közvetlen banki kapcsolat esetén a fizetési megbízások nem tudnak az orosz bankokhoz eljutni.

Ha pedig egy adott bank orosz levelező banki kapcsolaton keresztül teljesített eddig fizetési megbízásokat harmadik országba, új – akár hosszabb – útvonalat kell találnia a megbízások teljesítésére, ami költségesebb és lassabb is lehet.

Milyen alternatívái lehetnek Oroszországnak?

Nem ez az első alkalom, hogy Oroszországot kitiltással fenyegetik a SWIFT rendszerből. 2014-ben, amikor először szóba került egy esetleges tilalom Oroszország ukrajnai konfliktusban betöltött szerepe miatt, az orosz központi bank egy saját rendszer, az SPFS (Pénzügyi Üzenetek Átviteli Rendszere, angolul: System for Transfer of Financial Messages) fejlesztésébe kezdett.

A rendszerhez ugyanakkor 2020 végéig mindössze 23 külföldi bank csatlakozott Németországból, Svájcból, Örményországból, Belorusziából, Kazahsztánból és Kirgizisztánból. Bár vannak tervek arra vonatkozóan, hogy az SPFS rendszert integrálják a kínai CBIBPS (Cross-Border Inter-Bank Payments System) rendszerrel, valamint az orosz kormány tárgyalásokat folytat a rendszer olyan fejlődő országokra való kiterjesztéséről, mint Törökország és Irán, jelenleg még messze nem alkalmas a SWIFT kiváltására.

Az orosz bankok emelett küldhetnének SWIFT formátumú üzeneteket üzenetküldő alkalmazásokon, vagy email-en keresztül, de ezek lényegesen kevésbé hatékony és biztonságos csatornák lennének, így inkább csak teoretikusan merülnek fel.

Címlapfotó: Pixabay fotója a Pexels oldaláról

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!