2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2016.12.13.

Mit adnak nekünk a legmenőbb magyar fintech cégek? – Blueopes

Szerző:

Kategóriák:

Ha bárhol megjelenik egy startup, amögött általában egy jó sztori van, egy megoldandó probléma (road to világbéke) és fejlődni, fejlődni egészen az EXITig. És általában az is érdekes, hogy aki fintech appot prédikál árul, az iszik-e használ-e bármilyen fintech appot. A minap jelent meg a T-Systems és a Cisco közös kiadványa, a HUNFINTECH25, azaz a legígéretesebb magyar fintech cégek 25-ös listája. Őket vettük górcső alá.

 

Elsőként a főleg vagy teljesen a lakossági ügyfelekre koncentráló cégeket néztük. Mindenki ugyanazt a négy kérdést kapta, mutatjuk a válaszokat.

 

A HUNFINTECH25 első, bemutatandó cége:

Blueopes, amely befektetési portfóliókat automatizál vagyonkezelőknek.

Faluvégi Balázst, a cég társalapítóját és CIO-ját kérdeztük.

blueopes magyar fintech hunfintech

 

 

FinTechZone: Hogyan indult útjára a Blueopes, mi volt az első lépés?

Faluvégi Balázs:  Befektetési tanácsadó voltam, Kovács Miklós meg az ügyfelem. Egyszer összefutottunk egy rendezvényen és elkezdtünk arról beszélgetni, milyen korlátai vannak a személyes tanácsadásnak, illetve hogyan lehetne megvalósítani egy gyorsabb, hatékonyabb és alacsonyabb költségű, mindenkinek elérhető egyedi tanácsadást. De egy időre félretettük az ötleteinket. Később Szalai Ferivel és Szántó Gerivel már a különböző fintech irányokon gondolkoztak, amikor újra elővettük az elképzeléseinket.

Azt láttuk, hogy a portfólió-kezelés a számos ágazatban lezajlott technológiai forradalom ellenére még mindig régi, berögzült, nem igazán skálázható üzleti modellek alapján működik.

Ráadásul ez az a terület, ahol amúgy is az egyik legkomolyabb hozzáadott érték hozható létre a pénzügyi szektoron belül.

 

FTZ: Miért gondoljátok hiánypótlónak, vagy jobbnak a Blueopes-ot azon megoldásoknál, amik jelenleg már léteznek a piacon?

FB:

  1. Egyrészt a régióban még mindig nincs egyetlen roboadvisor sem, sőt még Nyugat-Európában is csak most kezdenek elterjedni. Miközben a piaci lehetőség továbbra is hatalmas.
  2. Másrészt a fő befektetési fókuszunk a társadalom- és környezettudatos befektetések, amely világszerte a leggyorsabban növekvő terület a vagyonkezelés, alapkezelés területén, de a kis- és közepes befektetők számára alig érhető el. Jelenleg csak egyetlen hasonló területre fókuszáló roboadvisor van világszerte, az is a tengerentúlon. Személyes értékválasztás alapján ráadásul senki nem állít össze portfóliókat rajtunk kívül.
  3. Harmadrészt a legtöbb roboadvisorral szemben mi egyedi részvényeket alkalmazunk, ami lehetővé tesz nagyon széles körű variációkat, és megfelelő execution broker által az összköltségek tovább csökkenthetőek általuk.

 

FTZ: Mik a továbblépési lehetőségeitek?

FB:

  1. Szeretnénk minél több piacon és különböző típusú befektetési szolgáltatónál, pénzintézetnél megjelenni, nemcsak itthon és az Egyesült Királyságban, hanem a DACH régió országaiban, illetve Skandináviában is. Ennek az útnak még csak az elején járunk.
  2. Folyamatosan fejlesztünk a Factor Investing területén és bővítjük ESG adatbázisunkat, hogy minél több és fontosabb impact adatot tudjunk a végfelhasználók felé eljuttatni.
  3. Fontos fejlesztési terület még a gamification, hogy az ügyfelek érdeklődését egy elsőre száraznak tűnő területen minél tovább fenn lehessen tartani, ezáltal hatékony egyedi portfóliókat lehessen létrehozni több adat által.

FTZ: Magánemberként használsz fintech alkalmazásokat?

FB: Többet is használunk. Az egyikünknek például van számlája az N26-nál, de a Koint is rendszeresen használja egy másik kollégánk. Ugyanakkor a Bankrációt és a Bankmonitort alkalmanként fontos forrásnak tekintjük, és vettünk már részt nem egy crowdfunding kampányban a két nagy site-on, de csak a támogatói oldalon. A PayPal-t is többen használjuk rendszeresen és természetesen a Quantopian-t is kipróbáltuk már.

Címkék: