Ezt kapod a világ legfelkapottabb FinTech képzésén

Szerző: | 2017. 01. 23. | Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Beiratkoztunk az MIT FinTech kurzusra, és megnéztük, mit adnak 2600 USD-ért, kb. 750 ezer forintért. Mutatjuk az első két hónap tapasztalatait!

Tavaly november végén elstartolt az MIT FinTech kurzus második évfolyama. Az első évfolyam végzőseinek beszámolói alapján itt olyan tudást, tapasztalatot kapsz, amit nehezen tudnál összegyűjteni. Ha puding, akkor legyen nagykanál! Benéztünk ide (is)!

 

MIT FinTech

 

Az első lépések

Jelentkezés után szinte azonnal impresszív leaflet, publikusan el nem érhető piaci, technológiai, business insight-ok lepték el az e-mail fiókomat. Első wow effektus: érdemi szakmai anyagok, nem marketing rizsa!  Honor Code és egyéb, a szellemi jogokat védő nyilatkozatok kitöltése, online profil kialakítása, és végre megnyílt a neves egyetem belső kollaborációs és e-learning világa. Gyors csekkolás, mennyi magyar van a második évfolyamon és íme:

816 hallgató a fintech kurzuson, ebből 5 magyar.

Folyamatos, de mégsem tolakodó személyes kommunikáció

3 mentor, egy coach és technikai személyzet – Ők azok, akik nap mint nap kommunikálnak velünk, segítenek az eligazodásban, szakmai kérdéseinkre válaszolnak online vagy telefonon. Fiatalok és nagyon segítőkészek. Az én coachom például Dél-Afrikából keres meg minden héten legalább egyszer, hogy érdeklődjön, van-e bármi nehézségem. Igen, van!

Az egyetlen nehézség: az idő.

 

A tananyag és a feladatok

Minden héten kedd estig kell a beadandókat, teszteket teljesítenünk. A legtöbb időt mégsem ez, hanem a network, a posztok, pitchek megtekintése, értékelése, a válaszadás igényli. (Most is, ahogy nézem 108 olvasatlan poszt várja, hogy reagáljak.)

fintech kurzus

 

A „Fintech alapok” modul még egyéni munkával, egyéni tanulással telt, majd mindannyiunktól vártak egy számunkra releváns probléma megoldására ötletet, melyet videó pitch formájában egy percben kellett ismertetnünk. Az így feltárt ötleteket „beszavazó show” követte, azaz szavaztunk, hogy mely ötlet nyerte el tetszésünket és javasoljuk részletes kidolgozásra projektmunka formájában.

Egyik kedvenc előadóm,  Alex Pentland professzor gyakorlati alkalmazás, kihívások, hasznok szempontjából érthetően magyarázza el számunkra a

mesterséges intelligencia, blockchain, encryption és hasonló technikai megoldások és a pénzügyi világ, illetve a társadalmi reakciók, társadalmi hasznok összefüggéseit.

 

;

 

A modulban bemutatott startupok közül már  korábban is ismertem az Insurify-t, azonban alapítója, Snejina Zacharia videó interjúja hozta igazán közel hozzám ezt az InsurTech megoldást. 

 

Megfogott  a First Access az adatmonetizálásban, adatok prediktív feldolgozásában kiemelkedő startup megoldása is.

 

Mindkét megoldás valós problémára ad valódi megoldást. De amitől közel kerültek hozzám, az a két CEO egyénisége: gyors reakció egy problémára, kitartás, kreativitás és végtelen tudatosság jellemzi őket. Nicole Van Der Tuin, a First Access CEO lelkesedése és professzionalitása kifejezetten magával ragadó.

Az első team munka: fintech startup elemzése

Szerencsére azt a céget választotta a csapatunk, amelyik engem azonnal megfogott; nyert a First Access. 🙂 Szóval a kérdések, amelyek mentén elemeznünk kell a fintech startup-ok:

– Milyen problémára keresi a cég a választ?

Ki a célcsoport?

– Mi a cég egyedi értékajánlata és hogyan lesz bevétele?

Bár a modulban bejátszott videók beszédesek voltak, mégis jelentős desk research munkát kellett beletennünk.

( Jók voltunk, egy órával a határidő előtt megugrottuk. 🙂 )

Mi a következő challenge, ami ránk vár? See You Soon!

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.