PayTechShow 4.0

MNB-Revolut csörte: mégsem emel árat a Revolut Magyarországon

Szerző: | 2021. 04. 22. | Digitális pénzügyek, MNB, Összes hír, Revolut

PayTechShow 4.0

A Revolut a mai napon értesítette ügyfeleit, hogy április 23-tól mégsem kerül sor díjemelésre és a magyarországi ügyfelek változatlan díjakkal vehetnek fel pénzt automatából, valamint indíthatnak nemzetközi átutalást. A Revolut döntése mögött az MNB beavatkozása állhat.

Február második felében értesítette a Revolut a magyarországi ügyfeleit, hogy 2021. április 23-án lépnek hatályba az új Használati feltételek, amelynek keretében díjváltozásra is sor kerül. Többek között:

  • bankautomatás készpénzfelvétel limitálása,
  • 400 forint összegű minimális készpénzfelvételi díj bevezetése (a 75 000 forint feletti ingyenes készpénzfelvételen felül),
  • nemzetközi pénzátutalások után díj fizetése (az előfizetői csomag és a tranzakciók számának függvényében).

A Revolut a mai napon tájékoztatta a magyarországi ügyfeleit, hogy 

„Múlt hónapban küldtünk egy e-mailt, amely tévesen azt közölte, hogy 2021. április 23-tól módosítjuk a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Tájékoztatni szeretnénk, hogy ezek a változások nem lépnek életbe, így a Revolut magyarországi ügyfelei változatlan díjakkal vehetnek fel pénzt bankautomatából, valamint indíthatnak nemzetközi átutalást.”

Beavatkozott az MNB: „a Revolut egyes díjváltozásai sérthetik a hitelintézeti törvény előírásait”

Az MNB március közepén tette közzé, hogy a magyarországi ügyfelek érdekének és a piac biztonságának védelmében a jegybank a Revolut Payments UAB-hoz fordult, jelezve, hogy a társaság április végén életbe lépő egyes díjmódosításai sérthetik a hitelintézeti törvényt. A határon átnyúló elektronikuspénz-kibocsátó és pénzforgalmi szolgálató ugyanis új díjemelet, illetve az ügyfeleknek kedvezőtlenebb számítási módot vezethet be, amit a hazai jogszabály tilt – tette hozzá az MNB.

Az MNB rámutatott arra, hogy a hazai hitelintézeti törvény (Hpt.) egyértelműen kimondja:

„szerződés egyoldalúan nem módosítható új díj vagy költség bevezetésével. Az egyes kamat, díj vagy költségelemek szerződésben meghatározott számítási módja egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosítható.”

Mindezek miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – azt követően, hogy folyamatos felügyelése során tudomására jutott a díjmódosítási bejelentés – a fogyasztók védelme, az átlátható és stabil pénzügyi rendszer fenntartása érdekében megkereste a Revolut Payments UAB felügyeletét ellátó Litván Nemzeti Bankot, valamint közvetlenül a Revolut Payments UAB-hoz fordult a helyzet rendezésére.

A jegybank felszólította a társaságot: tegye meg a megfelelő lépéseket a Hpt. megsértésének megelőzésére, amely az általános szerződési feltételek módosításának április 23-i életbe léptével történne meg.

A Revolut tájékoztatása

A Revolut a mai napon az alábbi tájékoztatást küldte ki a magyarországi ügyfeleinek.

Készpénzfelvétel bankautomatából

A bankautomatából való készpénzfelvétel limitje ugyanaz marad minden ügyfelünk számára.

  • A Standard és a Plus szintű ügyfelek 75 000 HUF vehetnek fel díjmentesen.
  • A Premium szintű ügyfelek 150 000 HUF vehetnek fel díjmentesen.
  • A Metal szintű ügyfelek 300 000 HUF vehetnek fel díjmentesen.
    Az ezeket a limiteket meghaladó bankautomatás készpénzfelvétel díjai is változatlanok maradnak (2%).

Nemzetközi pénzátutalások

A magyar ügyfelek számára nem változnak a Revolut fizetési lehetőségei. A Revolut jelenleg kétféle nemzetközi átutalást tesz lehetővé. Az egyiket „nemzetközi” átutalásnak, a másikat „SWIFT”-átutalásnak nevezzük. Ezekre két külön keret vonatkozik:

  • A Standard és a Plus csomagot használó ügyfelek havonta egy nemzetközi átutalást indíthatnak díjmentesen, azt követően átutalásonként 150 HUF összegű díjat kell fizetniük. SWIFT-átutalások a pénznemtől függően 1 000 HUF-ért vagy 1 000 HUF-ért indíthatók.
  • A Premium és a Metal csomagot használó ügyfelek számára díjmentesek a nemzetközi átutalások, ezenkívül havonta egy SWIFT-átutalást is díjmentesen indíthatnak. Ezt követően a pénznemtől függően 1 000 HUF vagy 2 000 HUF díjat kell fizetniük.

Címlapfotó: Revolut blog

A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, a FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!