2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.04.22.

MNB-Revolut csörte: mégsem emel árat a Revolut Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

A Revolut a mai napon értesítette ügyfeleit, hogy április 23-tól mégsem kerül sor díjemelésre és a magyarországi ügyfelek változatlan díjakkal vehetnek fel pénzt automatából, valamint indíthatnak nemzetközi átutalást. A Revolut döntése mögött az MNB beavatkozása állhat.

Február második felében értesítette a Revolut a magyarországi ügyfeleit, hogy 2021. április 23-án lépnek hatályba az új Használati feltételek, amelynek keretében díjváltozásra is sor kerül. Többek között:

  • bankautomatás készpénzfelvétel limitálása,
  • 400 forint összegű minimális készpénzfelvételi díj bevezetése (a 75 000 forint feletti ingyenes készpénzfelvételen felül),
  • nemzetközi pénzátutalások után díj fizetése (az előfizetői csomag és a tranzakciók számának függvényében).

A Revolut a mai napon tájékoztatta a magyarországi ügyfeleit, hogy 

“Múlt hónapban küldtünk egy e-mailt, amely tévesen azt közölte, hogy 2021. április 23-tól módosítjuk a bankautomaták használatáért és a nemzetközi átutalásokért felszámított díjakat. Tájékoztatni szeretnénk, hogy ezek a változások nem lépnek életbe, így a Revolut magyarországi ügyfelei változatlan díjakkal vehetnek fel pénzt bankautomatából, valamint indíthatnak nemzetközi átutalást.”

Beavatkozott az MNB: “a Revolut egyes díjváltozásai sérthetik a hitelintézeti törvény előírásait”

Az MNB március közepén tette közzé, hogy a magyarországi ügyfelek érdekének és a piac biztonságának védelmében a jegybank a Revolut Payments UAB-hoz fordult, jelezve, hogy a társaság április végén életbe lépő egyes díjmódosításai sérthetik a hitelintézeti törvényt. A határon átnyúló elektronikuspénz-kibocsátó és pénzforgalmi szolgálató ugyanis új díjemelet, illetve az ügyfeleknek kedvezőtlenebb számítási módot vezethet be, amit a hazai jogszabály tilt – tette hozzá az MNB.

Az MNB rámutatott arra, hogy a hazai hitelintézeti törvény (Hpt.) egyértelműen kimondja:

„szerződés egyoldalúan nem módosítható új díj vagy költség bevezetésével. Az egyes kamat, díj vagy költségelemek szerződésben meghatározott számítási módja egyoldalúan, az ügyfél számára kedvezőtlenül nem módosítható.”

Mindezek miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – azt követően, hogy folyamatos felügyelése során tudomására jutott a díjmódosítási bejelentés – a fogyasztók védelme, az átlátható és stabil pénzügyi rendszer fenntartása érdekében megkereste a Revolut Payments UAB felügyeletét ellátó Litván Nemzeti Bankot, valamint közvetlenül a Revolut Payments UAB-hoz fordult a helyzet rendezésére.

A jegybank felszólította a társaságot: tegye meg a megfelelő lépéseket a Hpt. megsértésének megelőzésére, amely az általános szerződési feltételek módosításának április 23-i életbe léptével történne meg.

A Revolut tájékoztatása

A Revolut a mai napon az alábbi tájékoztatást küldte ki a magyarországi ügyfeleinek.

Készpénzfelvétel bankautomatából

A bankautomatából való készpénzfelvétel limitje ugyanaz marad minden ügyfelünk számára.

  • A Standard és a Plus szintű ügyfelek 75 000 HUF vehetnek fel díjmentesen.
  • A Premium szintű ügyfelek 150 000 HUF vehetnek fel díjmentesen.
  • A Metal szintű ügyfelek 300 000 HUF vehetnek fel díjmentesen.
    Az ezeket a limiteket meghaladó bankautomatás készpénzfelvétel díjai is változatlanok maradnak (2%).

Nemzetközi pénzátutalások

A magyar ügyfelek számára nem változnak a Revolut fizetési lehetőségei. A Revolut jelenleg kétféle nemzetközi átutalást tesz lehetővé. Az egyiket „nemzetközi” átutalásnak, a másikat „SWIFT”-átutalásnak nevezzük. Ezekre két külön keret vonatkozik:

  • A Standard és a Plus csomagot használó ügyfelek havonta egy nemzetközi átutalást indíthatnak díjmentesen, azt követően átutalásonként 150 HUF összegű díjat kell fizetniük. SWIFT-átutalások a pénznemtől függően 1 000 HUF-ért vagy 1 000 HUF-ért indíthatók.
  • A Premium és a Metal csomagot használó ügyfelek számára díjmentesek a nemzetközi átutalások, ezenkívül havonta egy SWIFT-átutalást is díjmentesen indíthatnak. Ezt követően a pénznemtől függően 1 000 HUF vagy 2 000 HUF díjat kell fizetniük.

Címlapfotó: Revolut blog

Címkék:
blank