2024. október 15.
FinTechShow
Terítéken a legújabb digitális pénzügyi szolgáltatások és megoldások

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow
Megoldások a jövő digitális bankjához

EARLY BIRD JEGYEK    2024. ÁPRILIS 30-IG! 

2021.04.22.

Citi GPS: A pénz jövője. Kripto, digitális jegybankpénz és a 21. század készpénze

Szerző:

Kategóriák:

Digitális korban élünk. Az, hogy miként kommunikálunk, szórakozunk, vigyázunk az egészségünkre, vagy vásárolunk, lényegesen másképp történik, mint 20 éve. Ez alól a bankolás és a pénzügyek sem kivételek. És a pénz sem – olvasható a pénz jövőjével foglalkozó legfrissebb Citi GPS kiadványban.

„Digitális” pénzünk már van, legalábbis ezermilliárdok mozognak naponta, elektronikus úton. De vajon ez lenne a digitális pénz 2.0 csúcsa? Valószínűleg nem. Az elmúlt években az évtizedek óta létező számlaalapú elektronikus pénz mellett megjelent a trónkövetelő, az ú.n. tokenizációval előállított digitális pénz – írják a Citi szakemberei a minap publikált „Future of Money – Crypto, CBDCs and 21 st Century Cash” c. kiadványban.

Mi az a tokenizáció?

A blokklánc alapú tokenizálás az alapja a kriptovalutáknak, a stablecoin-oknak, a digitális jegybankpénznek (CBDC = Cental Bank Digital Currency), de tokenizálásról beszélünk akkor is, amikor a bankkártyánkat hozzáadjuk az Apple Pay-hez, vagy a Google Pay-hez. Az utóbbit hívjuk bankkártya tokenizációnak.

A tokenizáció az a folyamat, amelynek során az érzékeny adatainkat kicseréljük egy algoritmus által generált számra, vagyis tokenre. A tokenizáció például megakadályozza a bankkártyaadatokkal való visszaéléseket és csalásokat.

A bankkártya tokenizáció során a kártyaadatok helyébe egy véletlenszerűen generált számsorozat kerül, amit “tokennek” hívunk. Ezeket a tokeneket továbbíthatják az interneten, vagy bármilyen wifi hálózaton keresztül, amelyek a fizetés feldolgozásához szükségesek anélkül, hogy a kártyaadatainkat feltárnánk.

A blokklánc tokenizációja ettől némileg eltér. Amíg a tokenizáció a hagyományos pénzügyi értelemben az adatokra vonatkozik, addig a blockklánc tokenizáció az eszközökre (assets) összpontosít. a blokkláncok esetében a tokenizáció magában foglalja olyan kriptoeszköz tokenek létrehozását, amelyek fizikai és digitális eszközöket egyaránt képviselnek.

Forrás: a virtualis.cash “Mi az a tokenizáció?” c. cikke alapján

Küszöbön a digitális jegybankpénz

Noha az elmúlt hónapokban ismét jelentős figyelmet kapott a Bitcoin, a „színfalak mögött” zajló digitális jegybankpénz projektek, szakpolitikai egyeztetések eredményei várhatóan sokkal nagyobb hatást gyakorolnak majd a pénz világára.

A központi bankok szerte a világon vizsgálják a digitális jegybankpénzben rejlő lehetőségeket, amelyekre először a BigTech cégek (Facebook, Libra) világítottak rá, amikor kifejezték ambícióikat, a meglévő kártya- és számlapénz alapú fizetési rendszerek lecserélését alternatív, blokklánc tokenizációra alapozott fizetési rendszerekre.

Kína az élvonalban

Kína jelenleg jóval megelőzi „versenytársait” a CBDC kidolgozásában és már számos átfogó kísérleti tesztet hajtottak végre. Tekintettel az ország azon készségére, hogy készpénz nélküli társadalommá váljon,

a következő öt évben a kínai digitális jegybankpénz gyors elfogadására számítanak a Citi GPS szakértői a többi CBDC-hez képest.

Eközben a digitális euró kidolgozása is folyamatban van, és az Egyesült Államok politikai döntéshozói asztalán is ott hever a digitális dollár projekt.

A token alapú digitális pénz terjedését segítő tényezők

Míg az olyan stablecoinok, mint a Facebook által támogatott Diem, a szabályozás jóváhagyására várnak, jelentős mértékben profitálhatnak a mögéjük beálló BigTech cégek hatalmas hálózati hatásaiból. Valószínűleg a Diem hatékony tokenizált fizetési forma lehet majd a Facebook univerzumban. Lehet, hogy majd a többi BigTech cég is követi a Facebook példáját és beállnak a tokenizált pénz mögé, ám egyelőre kevesen mutattak hasonló érdeklődést.

A megnövekedett érdeklődés az olyan kriptovaluták iránt, mint a Bitcoin és az Ethereum, szintén a digitális pénz elterjedését katalizálják. A piaci értékük a közelmúltban jelentősen megugrott és a kriptovaluták összértéke megközelítette a 2 billió dollárt. Míg a múltban jellemzően a végfelhasználók katalizálták a kriptovaluták terjedését, mára az intézményi befektetők és a vállalatok is megjelentek a kriptopiacon. Ugyanakkor a kriptovalutákra még mindig jellemzően volatilis digitális eszközként (asset) tekintenek és nem mint tranzakciós pénznemre.

“Szétrombolhatja” a digitális jegybankpénz a jelenlegi pénzügyi intézményi rendszert

Minden átmenetnek vannak szándékos és nem szándékos következményei. A tokenizált pénz „szétrombolhatja” a jelenlegi pénzügyi intézményeket, növelheti a bankbetétek volatilitását és költségeit, és felválthatja a meglévő fizetési módokat, például a csekkeket és a kártyákat.

Az új fizetési megoldások jelentős felforgathatják a már jelenleg is túlzsúfolt elektronikus fizetési iparágat. Ugyanakkor a kriptokereskedelem és a letétkezelés új bevételi forrást jelenthet a pénzügyi intézmények számára, és a CBDC-k hatékonyabb és célzottabb monetáris és fiskális politika végrehajtását eredményezhetik.

A Digitális Pénz 2.0 felé folytatott verseny elindult. Néhányan új űrversenyként vagy digitális valuta hidegháborúként tekintenek a jelenlegi helyzetre. A Citi szakemberei szerint nem feltétlenül kell ennek a „versenynek” nulla összegű játéknak lennie, meglátásuk, hogy van még hely az asztal körül.

A “szuperpénzről”, a digitális jegybankpénzről és a pénz jövőjéről is szó lesz majd 2021. május 26-án a PayTechShow 2.0 online eseményen, amelyen tervezetten a Citi feltörekvő fizetési megoldásokért és üzletfejlesztésért felelős igazgatója, William Artingstall is részt vesz az Egyesült Államokból. A szakember elsősorban az Észak-Amerikában megfigyelhető legújabb elektronikus fizetési trendekről, a BigTech lépéseiről és a fizetési megoldások jövőjéről tart előadást.    

Címlapfotó: Photo by Alesia Kozik from Pexels

Címkék: