BankTechShow

Citi GPS: A pénz jövője. Kripto, digitális jegybankpénz és a 21. század készpénze

Szerző: | 2021. 04. 22. | Blockchain, Digitális pénzügyek, kriptovaluták, Összes hír

Digitális korban élünk. Az, hogy miként kommunikálunk, szórakozunk, vigyázunk az egészségünkre, vagy vásárolunk, lényegesen másképp történik, mint 20 éve. Ez alól a bankolás és a pénzügyek sem kivételek. És a pénz sem – olvasható a pénz jövőjével foglalkozó legfrissebb Citi GPS kiadványban.

„Digitális” pénzünk már van, legalábbis ezermilliárdok mozognak naponta, elektronikus úton. De vajon ez lenne a digitális pénz 2.0 csúcsa? Valószínűleg nem. Az elmúlt években az évtizedek óta létező számlaalapú elektronikus pénz mellett megjelent a trónkövetelő, az ú.n. tokenizációval előállított digitális pénz – írják a Citi szakemberei a minap publikált „Future of Money – Crypto, CBDCs and 21 st Century Cash” c. kiadványban.

Mi az a tokenizáció?

A blokklánc alapú tokenizálás az alapja a kriptovalutáknak, a stablecoin-oknak, a digitális jegybankpénznek (CBDC = Cental Bank Digital Currency), de tokenizálásról beszélünk akkor is, amikor a bankkártyánkat hozzáadjuk az Apple Pay-hez, vagy a Google Pay-hez. Az utóbbit hívjuk bankkártya tokenizációnak.

A tokenizáció az a folyamat, amelynek során az érzékeny adatainkat kicseréljük egy algoritmus által generált számra, vagyis tokenre. A tokenizáció például megakadályozza a bankkártyaadatokkal való visszaéléseket és csalásokat.

A bankkártya tokenizáció során a kártyaadatok helyébe egy véletlenszerűen generált számsorozat kerül, amit “tokennek” hívunk. Ezeket a tokeneket továbbíthatják az interneten, vagy bármilyen wifi hálózaton keresztül, amelyek a fizetés feldolgozásához szükségesek anélkül, hogy a kártyaadatainkat feltárnánk.

A blokklánc tokenizációja ettől némileg eltér. Amíg a tokenizáció a hagyományos pénzügyi értelemben az adatokra vonatkozik, addig a blockklánc tokenizáció az eszközökre (assets) összpontosít. a blokkláncok esetében a tokenizáció magában foglalja olyan kriptoeszköz tokenek létrehozását, amelyek fizikai és digitális eszközöket egyaránt képviselnek.

Forrás: a virtualis.cash „Mi az a tokenizáció?” c. cikke alapján

Küszöbön a digitális jegybankpénz

Noha az elmúlt hónapokban ismét jelentős figyelmet kapott a Bitcoin, a „színfalak mögött” zajló digitális jegybankpénz projektek, szakpolitikai egyeztetések eredményei várhatóan sokkal nagyobb hatást gyakorolnak majd a pénz világára.

A központi bankok szerte a világon vizsgálják a digitális jegybankpénzben rejlő lehetőségeket, amelyekre először a BigTech cégek (Facebook, Libra) világítottak rá, amikor kifejezték ambícióikat, a meglévő kártya- és számlapénz alapú fizetési rendszerek lecserélését alternatív, blokklánc tokenizációra alapozott fizetési rendszerekre.

Kína az élvonalban

Kína jelenleg jóval megelőzi „versenytársait” a CBDC kidolgozásában és már számos átfogó kísérleti tesztet hajtottak végre. Tekintettel az ország azon készségére, hogy készpénz nélküli társadalommá váljon,

a következő öt évben a kínai digitális jegybankpénz gyors elfogadására számítanak a Citi GPS szakértői a többi CBDC-hez képest.

Eközben a digitális euró kidolgozása is folyamatban van, és az Egyesült Államok politikai döntéshozói asztalán is ott hever a digitális dollár projekt.

A token alapú digitális pénz terjedését segítő tényezők

Míg az olyan stablecoinok, mint a Facebook által támogatott Diem, a szabályozás jóváhagyására várnak, jelentős mértékben profitálhatnak a mögéjük beálló BigTech cégek hatalmas hálózati hatásaiból. Valószínűleg a Diem hatékony tokenizált fizetési forma lehet majd a Facebook univerzumban. Lehet, hogy majd a többi BigTech cég is követi a Facebook példáját és beállnak a tokenizált pénz mögé, ám egyelőre kevesen mutattak hasonló érdeklődést.

A megnövekedett érdeklődés az olyan kriptovaluták iránt, mint a Bitcoin és az Ethereum, szintén a digitális pénz elterjedését katalizálják. A piaci értékük a közelmúltban jelentősen megugrott és a kriptovaluták összértéke megközelítette a 2 billió dollárt. Míg a múltban jellemzően a végfelhasználók katalizálták a kriptovaluták terjedését, mára az intézményi befektetők és a vállalatok is megjelentek a kriptopiacon. Ugyanakkor a kriptovalutákra még mindig jellemzően volatilis digitális eszközként (asset) tekintenek és nem mint tranzakciós pénznemre.

„Szétrombolhatja” a digitális jegybankpénz a jelenlegi pénzügyi intézményi rendszert

Minden átmenetnek vannak szándékos és nem szándékos következményei. A tokenizált pénz „szétrombolhatja” a jelenlegi pénzügyi intézményeket, növelheti a bankbetétek volatilitását és költségeit, és felválthatja a meglévő fizetési módokat, például a csekkeket és a kártyákat.

Az új fizetési megoldások jelentős felforgathatják a már jelenleg is túlzsúfolt elektronikus fizetési iparágat. Ugyanakkor a kriptokereskedelem és a letétkezelés új bevételi forrást jelenthet a pénzügyi intézmények számára, és a CBDC-k hatékonyabb és célzottabb monetáris és fiskális politika végrehajtását eredményezhetik.

A Digitális Pénz 2.0 felé folytatott verseny elindult. Néhányan új űrversenyként vagy digitális valuta hidegháborúként tekintenek a jelenlegi helyzetre. A Citi szakemberei szerint nem feltétlenül kell ennek a „versenynek” nulla összegű játéknak lennie, meglátásuk, hogy van még hely az asztal körül.

A „szuperpénzről”, a digitális jegybankpénzről és a pénz jövőjéről is szó lesz majd 2021. május 26-án a PayTechShow 2.0 online eseményen, amelyen tervezetten a Citi feltörekvő fizetési megoldásokért és üzletfejlesztésért felelős igazgatója, William Artingstall is részt vesz az Egyesült Államokból. A szakember elsősorban az Észak-Amerikában megfigyelhető legújabb elektronikus fizetési trendekről, a BigTech lépéseiről és a fizetési megoldások jövőjéről tart előadást.    

Címlapfotó: Photo by Alesia Kozik from Pexels

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!