BankTechShow

Online hitellel jöhet az ingatlan.com

Szerző: | 2018. 09. 19. | Digitális pénzügyek, Összes hír

Az ingatlan.com célja, hogy az ingatlant vásárlók, vagy bérlők az interneten keresztül vehessenek fel hitelt – jelent meg minap a Világgazdaság oldalán. Nagy dobás lenne a társaságtól az online jelzáloghitel elindítása, ám a jelenlegi jogszabályi akadályok miatt erre még biztosan nem számíthatunk. Ugyanakkor a személyi, vagy a kis összegű kölcsönök esetén nyitott lehet a pálya az ingatlan.com számára.

Videó azonosítás bankfiók helyett

Az MNB tavaly nyáron hozott intézkedései megteremtették a távoli ügyfélazonosítás és szerződéskötés lehetőségét, így a bankfiók, vagy személyes találkozás nélküli, videó azonosításon keresztül történő online bankszámlanyitás, vagy kölcsönfelvétel lehetővé vált az új ügyfelek számára is. Ugyanakkor a jelzáloghitel szerződésünket még mindig nem írhatjuk alá elektronikusan a közjegyzői okiratba foglalás miatt.

Az MKB Bank, a GRÁNIT Bank, az OTP Bank és a Takarék Kereskedelmi Bank weboldalán kb. 8-12 perc alatt nyithatunk online bankszámlát és köthetünk bankszámlaszerződést. A Cofidisnél videó azonosításon keresztül azonosíthatjuk magunkat a hiteligénylés során, a MiniKölcsönnél pedig elektronikusan írhatjuk alá a maxium 100 ezer forintos kölcsönszerződésünket.

Személyi kölcsönt az ingatlan.com-on keresztül

„Mivel az ingatlan.com-on megfordul majdnem minden ingatlankereső, aki vásárolna vagy bérelne, ezért a társaság célja, hogy ők személyes közreműködés nélkül, az interneten tudjanak ehhez hitelt is felvenni.” – jelent meg tegnap a Világgazdaság oldalán.

Az ingatlan.com a BankRáció felvásárlásán keresztül „lépett be” a pénzügyi szolgáltatások piacára és kezdett el hiteleket ajánlani a weboldalán. Az ingatlan ajánlatok alatt kikalkulálhatjuk a lakáshitelünket, vagy megtekinthetjük a személyi kölcsön ajánlatokat. Mivel a jelzáloghitelek esetén kötelező a közjegyzői okiratba foglalás, aminek szigorú formai kritériumait a digitális térbe még nem ültették át, így

azt feltételezzük, az ingatlan.com a személyi kölcsön online felvételét teremti majd meg banki partnerével, partnereivel közösen.

A személyi kölcsönök újra népszerűek lettek idehaza, mivel egyszerűen és gyorsan igényelhetők és a folyósítás akár 24 órán belül megtörténhet. Akinek nem több tízmillió forint hiányzik a lakásvásárláshoz és gyorsan szeretne az összeghez hozzájutni, azok válaszhatják ezt a lehetőséget, akár online is.

Online személyi kölcsön meglévő ügyfeleknek

Az OTP Bank és a CIB Bank esetén a meglévő ügyfelek a netbankon, vagy a mobilbanki alkalmazáson keresztül is igényelhetnek személyi kölcsönt és köthetik meg a kölcsönszerződést elektronikusan. A többi hazai banknál a teljes folyamatot még nem lehet online végigcsinálni.

Ha új ügyfélként jelenünk meg és nem rendelkezünk bankszámlával az adott banknál, akkor – az MKB Bank, a GRÁNIT Bank, az OTP Bank és a Takarék Kereskedelmi Bank kivételével – szükség lesz a személyes, bankfiókban történő beazonosításunkra.

Összességében jelenleg az OTP Bank az egyetlen, amely biztosítja a bankszámla online megnyitását, a személyi kölcsön online igénylését, a bankszámla- és a kölcsönszerződés online megkötését.

Nagy durranás lehet az ingatlan.com-tól

A 10 legnagyobb hazai bankból 8-nak elérhetők a személyi kölcsön és/vagy kis összegű kölcsön ajánlatai a szemelyikolcson.ingatlan.com-on. Várakozásaink szerint a társaság végez(het)né el az előbbi bankok számára (vagy azok egy részének):

  • a meglévő ügyfelek beazonosítását (videó azonosításon keresztül),
  • a hitelbírálathoz szükséges adatok (és igazolások) bekérését, továbbá
  • az előminősítést.

Az azonosítást és az előminősítést követően – a bankok hitelbírálati átfutási idejétől függően1-2 munkanapon belül megtörténhetne a partner bank részéről a kölcsön folyósítása.

Véleményünk szerint az ingatlan.com meghatározó pozíciót tölthet be a digitális pénzügyi szolgáltatások értékláncában és segítheti azoknak a bankoknak a felzárkózását is, amelyek lemaradtak az online ügyfélazonosításban és az online kölcsönszerződésben.

Nyilatkozat:
Az ingatlan.com stratégiájával, a pénzügyi szolgáltatások értékláncában betöltendő jövőbeli szerepével kapcsolatban információkkal nem rendelkezünk. A szakértői elemzéshez felhasznált adatok és információk a nyilvános interneten elérhetők. A cikkben megfogalmazottak a cikk szerzőjének várakozását tükrözik.

Foto: Ingatlan.com

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!