FinTechShow-7.0

Online hitellel jöhet az ingatlan.com

Szerző: | 2018. 09. 19. | Digitális pénzügyek, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Az ingatlan.com célja, hogy az ingatlant vásárlók, vagy bérlők az interneten keresztül vehessenek fel hitelt – jelent meg minap a Világgazdaság oldalán. Nagy dobás lenne a társaságtól az online jelzáloghitel elindítása, ám a jelenlegi jogszabályi akadályok miatt erre még biztosan nem számíthatunk. Ugyanakkor a személyi, vagy a kis összegű kölcsönök esetén nyitott lehet a pálya az ingatlan.com számára.

Videó azonosítás bankfiók helyett

Az MNB tavaly nyáron hozott intézkedései megteremtették a távoli ügyfélazonosítás és szerződéskötés lehetőségét, így a bankfiók, vagy személyes találkozás nélküli, videó azonosításon keresztül történő online bankszámlanyitás, vagy kölcsönfelvétel lehetővé vált az új ügyfelek számára is. Ugyanakkor a jelzáloghitel szerződésünket még mindig nem írhatjuk alá elektronikusan a közjegyzői okiratba foglalás miatt.

Az MKB Bank, a GRÁNIT Bank, az OTP Bank és a Takarék Kereskedelmi Bank weboldalán kb. 8-12 perc alatt nyithatunk online bankszámlát és köthetünk bankszámlaszerződést. A Cofidisnél videó azonosításon keresztül azonosíthatjuk magunkat a hiteligénylés során, a MiniKölcsönnél pedig elektronikusan írhatjuk alá a maxium 100 ezer forintos kölcsönszerződésünket.

Személyi kölcsönt az ingatlan.com-on keresztül

„Mivel az ingatlan.com-on megfordul majdnem minden ingatlankereső, aki vásárolna vagy bérelne, ezért a társaság célja, hogy ők személyes közreműködés nélkül, az interneten tudjanak ehhez hitelt is felvenni.” – jelent meg tegnap a Világgazdaság oldalán.

Az ingatlan.com a BankRáció felvásárlásán keresztül „lépett be” a pénzügyi szolgáltatások piacára és kezdett el hiteleket ajánlani a weboldalán. Az ingatlan ajánlatok alatt kikalkulálhatjuk a lakáshitelünket, vagy megtekinthetjük a személyi kölcsön ajánlatokat. Mivel a jelzáloghitelek esetén kötelező a közjegyzői okiratba foglalás, aminek szigorú formai kritériumait a digitális térbe még nem ültették át, így

azt feltételezzük, az ingatlan.com a személyi kölcsön online felvételét teremti majd meg banki partnerével, partnereivel közösen.

A személyi kölcsönök újra népszerűek lettek idehaza, mivel egyszerűen és gyorsan igényelhetők és a folyósítás akár 24 órán belül megtörténhet. Akinek nem több tízmillió forint hiányzik a lakásvásárláshoz és gyorsan szeretne az összeghez hozzájutni, azok válaszhatják ezt a lehetőséget, akár online is.

Online személyi kölcsön meglévő ügyfeleknek

Az OTP Bank és a CIB Bank esetén a meglévő ügyfelek a netbankon, vagy a mobilbanki alkalmazáson keresztül is igényelhetnek személyi kölcsönt és köthetik meg a kölcsönszerződést elektronikusan. A többi hazai banknál a teljes folyamatot még nem lehet online végigcsinálni.

Ha új ügyfélként jelenünk meg és nem rendelkezünk bankszámlával az adott banknál, akkor – az MKB Bank, a GRÁNIT Bank, az OTP Bank és a Takarék Kereskedelmi Bank kivételével – szükség lesz a személyes, bankfiókban történő beazonosításunkra.

Összességében jelenleg az OTP Bank az egyetlen, amely biztosítja a bankszámla online megnyitását, a személyi kölcsön online igénylését, a bankszámla- és a kölcsönszerződés online megkötését.

Nagy durranás lehet az ingatlan.com-tól

A 10 legnagyobb hazai bankból 8-nak elérhetők a személyi kölcsön és/vagy kis összegű kölcsön ajánlatai a szemelyikolcson.ingatlan.com-on. Várakozásaink szerint a társaság végez(het)né el az előbbi bankok számára (vagy azok egy részének):

  • a meglévő ügyfelek beazonosítását (videó azonosításon keresztül),
  • a hitelbírálathoz szükséges adatok (és igazolások) bekérését, továbbá
  • az előminősítést.

Az azonosítást és az előminősítést követően – a bankok hitelbírálati átfutási idejétől függően1-2 munkanapon belül megtörténhetne a partner bank részéről a kölcsön folyósítása.

Véleményünk szerint az ingatlan.com meghatározó pozíciót tölthet be a digitális pénzügyi szolgáltatások értékláncában és segítheti azoknak a bankoknak a felzárkózását is, amelyek lemaradtak az online ügyfélazonosításban és az online kölcsönszerződésben.

Nyilatkozat:
Az ingatlan.com stratégiájával, a pénzügyi szolgáltatások értékláncában betöltendő jövőbeli szerepével kapcsolatban információkkal nem rendelkezünk. A szakértői elemzéshez felhasznált adatok és információk a nyilvános interneten elérhetők. A cikkben megfogalmazottak a cikk szerzőjének várakozását tükrözik.

Foto: Ingatlan.com

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!