BankTechShow

PSD2: Megvan a kulcs a kapuhoz? Avagy ki kicsoda és hogyan tudjuk meg, hogy az?

Szerző: | 2017. 06. 30. | Összes hír, PSD2, Szabályozás

Tudakozó készül a PSD2 labirintushoz. A pán-európai információs központ célja, hogy az új piacra lépők könnyen rátaláljanak az elérni kívánt bank API-jára, illetve, hogy a bankok a hozzáférés megadása előtt meggyőződhessenek arról, a másik szereplő minden szükséges engedéllyel rendelkezik.

  

Így jöhet létre a PSD2 központi „tudakozója”

A minap hívta fel a figyelmet az Európai Központi Bank keretein belül működő Euro Retail Payment Board (ERPB) a biztonságos, megbízható, naprakész, a PSD2 működését segítő tudakozó szolgáltatás szükségességére.

18 hónapja folyik a vita ugyanis a PSD2 felelősségi szabályairól, az authentikációról, a végrehajtási szabályok tartalmáról. A bankok, harmadik feles szolgáltatók saját érdekeiknek megfelelően érvelnek; az Európai Bizottság és az Európai Bankhatóság (EBA) sem adott még ki értelmezést. Ezt a hiányt próbálja betölteni a PRETA projekt.

Mi az a PRETA projekt?

A PRETA S.A.S. az Európai Bankhatóság tulajdonában lévő vállalkozás, amit 53 bank (köztük az OTP) fizetési infrastruktúra-fejlesztésre hozott létre. A most megkapott felhatalmazás az információs központ technikai követelményrendszerének kidolgozására szól. A munkát 12 ország 15 bankja segíti majd.

 A PRETA a PSD2 megvalósításában meghatározó szerepet tölt be Európában. Együttműködik többek között a Berlin Grouppal, az OBWG PSD2 és az EuroBanking Szövetség Open Banking munkacsoportjával.

Még mindig sok a nyitott kérdés

A bejelentés szerint a „tudakozó” egy olyan hiteles referencia pont lesz, ahol a folyószámla hozzáférésre kötelezett bankok PSD2 hozzáférést biztosító interfészeit, API-jainak leírását, elérhetőségét az új piacra lépők könnyen, egyszerűen lekérdezhetik. A bankok számára pedig az egyik legnagyobb problémájuk megoldását, a harmadik feles szolgáltató jogosultságának és identitásának ellenőrzését biztosítaná. Ahhoz, hogy a tudakozó létrejöhessen, számos kritikus – köztük a következő – kérdésekre kell még a választ megtalálni:

  • Az erős ügyfélhitelesítésről szóló RTS előírja, hogy az azonosítás az eIDAS alapján létrehozott minősített bizalmi szolgáltató(k) (Qualified Trust Service Providers) által kiadott igazolással történhet.
  • Magyarországon jelenleg három eIDAS szerint minősített Qualified Trust Service Provider (QTSP) működik. Ezek közül egy kormányzati, kettő pedig piaci szereplő.
  • Az eIDAS szerint minősített QTSP-k és az általuk nyújtott bizalmi szolgáltatások – pl. minősített időbélyeg szolgáltatás, minősített aláíró tanúsítvány, minősített bélyegző tanúsítvány és minősített archiválás szogláltatás – térképe itt található.
  • A bankok szerint a legbiztonságosabb az lenne – és az irányelvből levezethető -, ha az authentikációt maguk végeznék, az új piacralépő pusztán “közvetítene” a fogyasztó és a bank között. Az új szolgáltatók ugyanakkor azzal érvelnek, hogy ez egyrészt sérti a PSD2-t, másrészt tönkreteszi az ügyfélélményt és ami még fontosabb, lehetetlenné teszi, hogy önállóan, új szolgáltatásokat nyújtsanak a fogyasztónak.
PSD2 API PRETA

PRETA projekt

 

A PRETA lesz a megoldás?

Az információs központ további célja, hogy a határokon átnyúló szolgáltatásoknál az eltérő hatósági szabályozásokból származó széttöredezettséget, piacra lépési nehézségeket csökkentse. Lehet, hogy a PRETA „tudakozója” betölti egyben az EBA-ra rótt, a szolgáltatói regiszter létrehozását előíró kötelezettséget is? Vagy csupán a regisztert kiszolgáló, azt támogató tudástár lesz?  Reméljük, hamarosan megtudjuk!

 

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!