PwC: Ideje készülni a GIG economy kihívásaira. Veszélyek és lehetőségek

írta | 2020.11.17. | FinTechShow, Összes hír

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Hogyan keresünk pénzt holnap? Hogyan alakulhat át a foglalkoztatottság a jövőben? Hogyan érinti a koronavírus-járvány a GIG economy szereplőit? Válaszok Bencze Róberttől, a PwC igazgatójától és Perger Júliától, a PwC vezető tanácsadójától. Az előadásuk megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformon 2020. december 31-ig.

Mi a GIG economy?

A gig economy a sharing economy része és azokat az online platformokat sorolják ide, amelyek összekötik a potenciális munkavállalókat a munkaadókkal. Ezeken a platformokon ideiglenes – rövid távú – on-demand alapú munkalehetőségek találhatók, és a létrejövő üzleti kapcsolat alapja a rugalmasság és a megfelelő készségek/szaktudás párosítása a munkalehetőségekkel.

Jellemzően kétfajta platformot különböztetnek meg, a munkavállalót a végfelhasználóval (pl. Uber,), valamint a vállalati projekteket szabadúszókkal (pl. Upwork) összekötő platformokat. A legtipikusabb munkák, amelyekre külön gig economy online platformok jöttek létre: személyszállítás (pl. Uber), a – koronavírus-járvány kapcsán jelenleg a legdinamikusabban fejlődő gig economy szegmens a – kiszállítás (pl. ViddL), fizikai képzettséget nem igénylő (pl. TaskRabbit), valamint szakképzettséghez (fiverr), illetve speciális szaktudáshoz (Upwork) köthető munkák szervezése.

A gig economy valójában nem új jelenség (Magyarországon a „szabadúszók” már a gig economy előtt is ilyen foglalkoztatottsági modellben dolgoztak, csak akkor még nem léteztek az összekötést segítő online platformok) és nem csak a fiatalok jelennek meg ezeken a platformokon. Egyrészt egyre többen választják tanulmányaik után ezt a foglalkoztatottsági modellt, másrészt nem elhanyagolható azoknak sem a számossága, akik kényszerből csatlakoznak ilyen platformokhoz. Az utóbbi tendenciát az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány is erősítette.

GIG economy versus „maszek” versus egyéni vállalkozók

Felmerülhet a kérdés, miben különbözik a „maszek” a gig economy-ban történő pénzkereséstől. A hetvenes, nyolcvanas évektől létező fogalom nagyon sok tekintetben lefedi a gig economy foglalkoztatottsági modellt,

a különbség a technológia megjelenésével a méretgazdaságossági előnyök hatékonyabb kihasználásában mutatkozik meg.

Magyarországon az egyéni vállalkozói kör egy meghatározó része is a gig economy része függetlenül attól, hogy még nem feltétlenül jelentek meg az értékláncot átfogó online platformok. Hazánkban a gig economy növekedését, fejlődését katalizálják a Z és az Y generáció tagjai is, akik közül egyre többen saját vállalkozás (startup) keretében képzelik el munkaerőpiaci jövőjüket. Ez a kör is várhatóan a gig economy modellt erősíti majd.

Nemzetközi szinten a gig economy-ban foglalkoztatottak magas aránya annak köszönhető, hogy a statisztikák azokat is tartalmazzák, akik főállásuk mellett vállalnak kiegészítő munkákat (pl. kutyasétáltatás, kertészkedés stb.). Az Egyesült Államokban például a foglalkoztatottak 40%-a érintett a gig economy-ban.

Hogyan segítheti a fintech a gig economy-t?

A PwC szakértői összegyűjtötték, hogy a gig economy szereplői milyen kihívásokkal küzdenek, amelyekre a fintech megoldást nyújt. Az egyik kihívás a határokon átívelő fizetés, ami elsősorban azokat érinti, akik távolról dolgoznak be szabadúszóként vállalati projektekbe (pl. szoftverfejlesztők, tanácsadók, grafikusok, web designerek stb.). Erre a problémára kínál megoldást többek között a Payoneer, vagy a Hyperwallet.

További kihívások a bizonytalan bevételek (pl. Steady, Personal Capital), a TB hiánya (pl. Bestow), a munkaeszköz/platform biztosítása (pl. Root Insurance, Zego, Qover), változó cash-flow (pl. Stash, Brightside) kezelése, amelyekre szintén találhatók fintech megoldások a nagyvilágban. Olyan megoldásokkal is találkozhatunk, amelyek a pénzügyi tudatosság erősítésében, a szerződéskötés pénzügyi és adózási kérdéseiben, a bevételek és a kiadások nyomon követésében segítenek.

Részletek az egyes megoldásokkal kapcsolatban Bencze Róbert és Perger Júlia előadásában, ami év végéig elérhető a FinTechShow videókonferencia platformján.

Bencze Róbert és Perger Júlia, a PwC szakértőinek „A GIG economy hatása a jövő pénzügyeire” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotó: pexels.com

fintechshow fintech digitalis transzformacio

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

FINTECHSHOW 5.0

fintechshow fintech digitalis transzformacio
FinTech seregszemle, pitch verseny és jövőbemutató előadások az idén 5 éves FinTechShow-n. Górcső alatt a digitális pénzügyi transzformáció új irányai. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.