2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.11.17.

PwC: Ideje készülni a GIG economy kihívásaira. Veszélyek és lehetőségek

Szerző:

Kategóriák:

Hogyan keresünk pénzt holnap? Hogyan alakulhat át a foglalkoztatottság a jövőben? Hogyan érinti a koronavírus-járvány a GIG economy szereplőit? Válaszok Bencze Róberttől, a PwC igazgatójától és Perger Júliától, a PwC vezető tanácsadójától. Az előadásuk megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformon 2020. december 31-ig.

Mi a GIG economy?

A gig economy a sharing economy része és azokat az online platformokat sorolják ide, amelyek összekötik a potenciális munkavállalókat a munkaadókkal. Ezeken a platformokon ideiglenes – rövid távú – on-demand alapú munkalehetőségek találhatók, és a létrejövő üzleti kapcsolat alapja a rugalmasság és a megfelelő készségek/szaktudás párosítása a munkalehetőségekkel.

Jellemzően kétfajta platformot különböztetnek meg, a munkavállalót a végfelhasználóval (pl. Uber,), valamint a vállalati projekteket szabadúszókkal (pl. Upwork) összekötő platformokat. A legtipikusabb munkák, amelyekre külön gig economy online platformok jöttek létre: személyszállítás (pl. Uber), a – koronavírus-járvány kapcsán jelenleg a legdinamikusabban fejlődő gig economy szegmens a – kiszállítás (pl. ViddL), fizikai képzettséget nem igénylő (pl. TaskRabbit), valamint szakképzettséghez (fiverr), illetve speciális szaktudáshoz (Upwork) köthető munkák szervezése.

A gig economy valójában nem új jelenség (Magyarországon a „szabadúszók” már a gig economy előtt is ilyen foglalkoztatottsági modellben dolgoztak, csak akkor még nem léteztek az összekötést segítő online platformok) és nem csak a fiatalok jelennek meg ezeken a platformokon. Egyrészt egyre többen választják tanulmányaik után ezt a foglalkoztatottsági modellt, másrészt nem elhanyagolható azoknak sem a számossága, akik kényszerből csatlakoznak ilyen platformokhoz. Az utóbbi tendenciát az elmúlt hónapokban a koronavírus-járvány is erősítette.

GIG economy versus „maszek” versus egyéni vállalkozók

Felmerülhet a kérdés, miben különbözik a „maszek” a gig economy-ban történő pénzkereséstől. A hetvenes, nyolcvanas évektől létező fogalom nagyon sok tekintetben lefedi a gig economy foglalkoztatottsági modellt,

a különbség a technológia megjelenésével a méretgazdaságossági előnyök hatékonyabb kihasználásában mutatkozik meg.

Magyarországon az egyéni vállalkozói kör egy meghatározó része is a gig economy része függetlenül attól, hogy még nem feltétlenül jelentek meg az értékláncot átfogó online platformok. Hazánkban a gig economy növekedését, fejlődését katalizálják a Z és az Y generáció tagjai is, akik közül egyre többen saját vállalkozás (startup) keretében képzelik el munkaerőpiaci jövőjüket. Ez a kör is várhatóan a gig economy modellt erősíti majd.

Nemzetközi szinten a gig economy-ban foglalkoztatottak magas aránya annak köszönhető, hogy a statisztikák azokat is tartalmazzák, akik főállásuk mellett vállalnak kiegészítő munkákat (pl. kutyasétáltatás, kertészkedés stb.). Az Egyesült Államokban például a foglalkoztatottak 40%-a érintett a gig economy-ban.

Hogyan segítheti a fintech a gig economy-t?

A PwC szakértői összegyűjtötték, hogy a gig economy szereplői milyen kihívásokkal küzdenek, amelyekre a fintech megoldást nyújt. Az egyik kihívás a határokon átívelő fizetés, ami elsősorban azokat érinti, akik távolról dolgoznak be szabadúszóként vállalati projektekbe (pl. szoftverfejlesztők, tanácsadók, grafikusok, web designerek stb.). Erre a problémára kínál megoldást többek között a Payoneer, vagy a Hyperwallet.

További kihívások a bizonytalan bevételek (pl. Steady, Personal Capital), a TB hiánya (pl. Bestow), a munkaeszköz/platform biztosítása (pl. Root Insurance, Zego, Qover), változó cash-flow (pl. Stash, Brightside) kezelése, amelyekre szintén találhatók fintech megoldások a nagyvilágban. Olyan megoldásokkal is találkozhatunk, amelyek a pénzügyi tudatosság erősítésében, a szerződéskötés pénzügyi és adózási kérdéseiben, a bevételek és a kiadások nyomon követésében segítenek.

Részletek az egyes megoldásokkal kapcsolatban Bencze Róbert és Perger Júlia előadásában, ami év végéig elérhető a FinTechShow videókonferencia platformján.

Bencze Róbert és Perger Júlia, a PwC szakértőinek „A GIG economy hatása a jövő pénzügyeire” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotó: pexels.com

Címkék:
blank