2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.07.11.

Lecserélnéd a bankodat a Revolutra? Ezek az első lépések

Szerző:

Kategóriák:

100 ezer magyar ügyfélre pályázik a hazai bankok kihívója, a Revolut. Hamarosan elérhető lesz a forint alapú átváltás is, így a készpénzt ritkán használó digitális ügyfelek számára beköszönthet a díjmentes bankolás korszaka. Ha a fizetésünket a Revolut kártyánkra kérjük, akkor akár a bankszámlánkat is bezárhatjuk.

A lelkes hazai Revolut hívők, a digitális hippik a forint alapú átváltás (a Revolut kártya forint alapú feltöltése deviza konverziós díj nélkül) beköszöntével megpecsételhetik a hagyományos bankszámlájuk sorsát. Tömeges számlabezárásokra nem számítunk, de megjelenik az első valós alternatíva a hazai bankolásban. A Revolut üzleti modelljéről, jövedelmezőségéről, illetve további fintech elemzésekről a Finspire!-en hallhatnak a résztvevők.

digitalis bankolas revolut

Mit kínál alapszolgáltatásként a Revolut?

A sztenderd szolgáltatás keretében a Revolut fizikai és virtuális Visa fizetési kártyát kínál a magyar felhasználóknak alacsony belépési küszöb mellett. Pár perces mobilon keresztül történő regisztrációt és a személyazonosságunk ellenőrzését követően elkészül a virtuális kártyánk, amit azonnal használhatunk interneten keresztüli fizetésre.

Ha a bolti vásárláshoz – vagy a készpénzfelvételhez – fizikai kártyát is szeretnénk, akkor alapesetben 11 napon, extra díj ellenében 48 órán belül kipostázzák azt. Magyarországra nincs külön kiszállítási díj, és a sztenderd kártya esetén se éves kártyadíjjal, se egyéb havi díjakkal nem terhelnek.

Ráadásként a Revolut kártyánk mellé kapunk egy egyedi IBAN számot (nemzetközi számlaszámot) is, így külön referencia kód nélkül indíthatunk utalásokat a kártyánkra. A Revolut kártya mellé jár még egy rendkívül modern, a pénzügyeink kezeléséhez praktikus mobil applikáció az alábbi szolgáltatásokkal:

Revolut
 • Kártya kontroll: egyetlen gombnyomással bármikor inaktiválhatjuk, újra aktiválhatjuk a fizikai és a virtuális kártyáinkat külön díj nélkül.
 • Kártya limitek: minden egyes kártyánkhoz külön havi költési limitet állíthatunk be.
 • Extra biztonság: a fizikai kártyánkhoz extra biztonsági elemeket is rendelhetünk, pl. egyetlen gombnyomással aktiválhatjuk a helyfüggő biztonsági funkciót, ami segít kiszűrni a fizikai kártyánkkal történő esetleges visszaéléseket. Kikapcsolhatjuk a bankkártyánk mágnescsík funkcióját, az érintés nélküli funkciót, a bankautomatából történő készpénzfelvételt, de letilthatjuk a fizikai kártyánk interneten keresztüli fizetési lehetőségét is. Ezeket a lehetőségeket bármikor ki/be kapcsolhatjuk.
Revolut
 • Személyes pénzügyi menedzsment: magas felhasználói élményt nyújtó felületen keresztül követhetjük nyomon a kiadásainkat, és külön kontrollálhatjuk a teljes havi költésünket – a kártya limiteken felül.
 • Megtakarítási programok: beállíthatunk külön megtakarítási célokat is, és meghatározhatjuk, hogy a tranzakcióink után mennyit kerekítsen fel és tegyen félre az egyes céljaink eléréséhez létrehozott zsebekbe.
 • Biztosítások: az applikáción keresztül pár kattintással köthetünk készülékbiztosítást a telefonunkra, vagy utasbiztosítást külföldi sürgősségi orvosi ellátásra.
 • Pénzküldés, a számla megosztása: pár kattintással küldhetünk pénzt Revolutos (de akár nem Revolutos) ismerőseinknek, vagy a közös sörözés számláját dobhatjuk szét egymás között (illetve hajthatjuk be az applikáción keresztül).

A szolgáltatások köre folyamatosan bővül és ha a Prémium kártyára átváltunk, akkor még több extra közül válogathatunk. (A Prémium szolgáltatásokról külön cikkben írunk majd.)

Mennyibe kerül az alapszintű sztenderd Revolut kártya?

A sztenderd Revolut kártya árazása rendkívül egyszerű és transzparens (az összes díjtétel a Revolut oldalán megtekinthető):

 • Az első sztenderd fizikai kártya kibocsátási díja: 0 forint
 • Az első sztenderd virtuális kártya kibocsátási díja: 0 forint
 • Éves kártyadíj: 0 forint
 • Az első sztenderd fizikai kártya kiszállításának díja Magyarországra: 0 forint (az applikációban feltüntetett díj szerint)
 • A kártya feltöltésének díja banki átutalással, betéti, vagy hitelkártyával: 0 forint
 • Pénzküldés díja: 0 forint
 • Nemzetközi pénzküldés díja: 0 forint
 • Készpénzfelvétel díja: havonta 200 eurónak megfelelő összegig 0 forint. 200 euró felett az adott hónapban 2%.
 • Pénzváltás díja 25 devizában: 6 000 euróig az adott hónapban 0 forint. 6 000 euró felett az adott hónapban 0,5%.
 • Pénzváltás árfolyama: az aktuális bankközi árfolyamon. (További részletek a Revolut oldalán).

Egyetlen – átmeneti* – szépséghiba, hogy a Revolut kártyákat euróban, angol fontban, vagy USA dollárban lehet átváltási (deviza konverziós) díj nélkül feltölteni. Ha forint alapú számláról töltjük fel a kártyánkat, akkor a bankközi árfolyamon történik az átváltás, ami árfolyamveszteséget okozhat.

Ha a Revolut kártyánkkal szeretnénk kifizetni pl. a rezsi számláinkat (forintban), akkor az egy deviza konverziót követően történik meg – függetlenül attól, hogy a Revoluton belül az eurónkat átvezettük a forint „zsebbe”. (Ha az adott pillanatban gyengül a forint, akkor olcsóbban vásárolhatunk a Revolut kártyánkkal.)

Amíg a Revolutnál nem lesz elérhető a forint alapú elszámolás, a Revolut kártya feltöltésekor, a kártyás vásárláskor, vagy a bankautomatából történő készpénzfelvétel esetén deviza átváltásra kerül sor. *A jó hír, hogy már tesztelik Magyarországon a forint alapú feltöltést, így hamarosan az átváltási költségektől is megszabadulhatunk.

Hogyan kaphatunk sztenderd Revolut kártyát?

Röviden összefoglaltuk, milyen lépések mentén juthatunk hozzá a sztenderd Revolut kártyánkhoz:

1. lépés: A Revolut mobil applikáció letöltése, regisztrálása

Revolut
 1. Az applikáció letöltését követően a mobilszámunk megadása.
 2. A Revolut használatához 4 jegyű PIN kód („passcode”) megadása.
 3. Az sms-ben kapott 6 jegyű verifikációs kód megadása az applikációban.
 4. 10 euróval a kártya feltöltése, amit később levásárolhatunk, vagy visszautalhatunk magunknak. A feltöltés történhet meglévő bankkártyánk adataink megadásával (mint egy internetes vásárlás esetén), vagy banki átutalással (ebben az esetben viszont meg kell várnunk, míg a pénz megérkezik a Revoluthoz).
 5. Számlázási cím megadása.
 6. Induló devizanem megadása. Alapértelmezettként itt az euró számla fog megjelenni.

2. lépés: Személyazonosítás

Revolut
 1. A fizikai és a virtuális kártyánk „aktiválásához” szükség lesz valamely személyazonosító okmányunk (pl. jogosítvány) lefotózására.
 2. Az okmányunk lefotózását követően utolsó lépésként egy selfie fotót kell készítenünk.
 3. Ezt követően meg kell várnunk a személyazonosítás eredményét, ami maximum 10 percet vesz igénye. Az eredményről sms-ben (és push üzenetben is) értesítést kapunk. Esetünkben az értesítés 1 percen belül megérkezett.

3. lépés: Fizikai kártya igénylése

Revolut
 1. A virtuális kártyánk a fenti lépéseket követően azonnal elkészül és már használhatjuk is fizetésre az interneten.
 2. A fizikai kártyát külön meg kell rendelnünk. Egyetlen feladatunk annak az eldöntése, hogy a sztenderd kártyát milyen gyorsan szeretnénk kézhez kapni. A díjmentes kiszállítással 11 napon belül megkapjuk a kártyánkat. Ha 48 órán belül szeretnénk kézhez venni, akkor ennek a díja 19,99 euró. Frissítés (2018.07.25.): több visszajelzést is kaptunk, hogy a sztenderd kártya kiszállítási feltételei a cikk megjelenése óta változtak és Magyarországra a kiszállítás díja immár 5,99 euró.

Kiknek lehet hasznos a sztenderd Revolut kártya?

A sztenderd Revolut kártya ma jellemzően másodlagos, kiegészítő kártyaként lehet hasznos azok számára, akik pl.:

 • az internetes vásárlásaikat nem arról a kártyáról szeretnék intézni, amelyikre a fizetésük érkezik.
 • A külföldi nyaralásra külön kártyát szeretnének vinni (pl. az előbb említett ok miatt).

Ahogy a forint alapú feltöltésre is lehetőség nyílik konverziós díj nélkül, akkor a Revolutot elsődleges kártyaként is használhatjuk, ha:

 • a fizetésünket közvetlenül a Revolut kártyánkra kérjük, akkor a feltöltéshez nem lesz szükség külön bankszámlára, bankkártyára. (A Revolut számlánkhoz több kártyát is hozzárendelhetünk és eldönhetjük, hogy melyiket, mikor, mire szeretnénk használni.)
 • Ha nincs hitelünk, vagy megtakarításainkat nem a bankban tartjuk és minimális a készpénzforgalmunk, akkor az alapszintű bankolás ingyenes lehetőségét teremti meg a Revolut. (Ma Magyarországon az alapszintű bankolás havi költsége átlagosan 1.500 forint, éves szinten 18.000 forint. Ez az összeg a Revolut hazai célcsoportjában talán ingerküszöb alatti. Bár ha az összeg nem, de az élmény sokat nyom majd a latba, amikor a számla bezárását mérlegelik.)

Hamarosan kitérünk arra is, mit kínál a Revolut Prémium kártya, milyen extrákat kínál a sztenderd kártyához képest és hol tart a forint alapú számlavezetés bevezetése.

Címkék:
blank
blank