BankTechShow

Lecserélnéd a bankodat a Revolutra? Ezek az első lépések

Szerző: | 2018. 07. 11. | Digitális pénzügyek, Összes hír, Revolut

100 ezer magyar ügyfélre pályázik a hazai bankok kihívója, a Revolut. Hamarosan elérhető lesz a forint alapú átváltás is, így a készpénzt ritkán használó digitális ügyfelek számára beköszönthet a díjmentes bankolás korszaka. Ha a fizetésünket a Revolut kártyánkra kérjük, akkor akár a bankszámlánkat is bezárhatjuk.

A lelkes hazai Revolut hívők, a digitális hippik a forint alapú átváltás (a Revolut kártya forint alapú feltöltése deviza konverziós díj nélkül) beköszöntével megpecsételhetik a hagyományos bankszámlájuk sorsát. Tömeges számlabezárásokra nem számítunk, de megjelenik az első valós alternatíva a hazai bankolásban. A Revolut üzleti modelljéről, jövedelmezőségéről, illetve további fintech elemzésekről a Finspire!-en hallhatnak a résztvevők.

digitalis bankolas revolut

Mit kínál alapszolgáltatásként a Revolut?

A sztenderd szolgáltatás keretében a Revolut fizikai és virtuális Visa fizetési kártyát kínál a magyar felhasználóknak alacsony belépési küszöb mellett. Pár perces mobilon keresztül történő regisztrációt és a személyazonosságunk ellenőrzését követően elkészül a virtuális kártyánk, amit azonnal használhatunk interneten keresztüli fizetésre.

Ha a bolti vásárláshoz – vagy a készpénzfelvételhez – fizikai kártyát is szeretnénk, akkor alapesetben 11 napon, extra díj ellenében 48 órán belül kipostázzák azt. Magyarországra nincs külön kiszállítási díj, és a sztenderd kártya esetén se éves kártyadíjjal, se egyéb havi díjakkal nem terhelnek.

Ráadásként a Revolut kártyánk mellé kapunk egy egyedi IBAN számot (nemzetközi számlaszámot) is, így külön referencia kód nélkül indíthatunk utalásokat a kártyánkra. A Revolut kártya mellé jár még egy rendkívül modern, a pénzügyeink kezeléséhez praktikus mobil applikáció az alábbi szolgáltatásokkal:

Revolut
 • Kártya kontroll: egyetlen gombnyomással bármikor inaktiválhatjuk, újra aktiválhatjuk a fizikai és a virtuális kártyáinkat külön díj nélkül.
 • Kártya limitek: minden egyes kártyánkhoz külön havi költési limitet állíthatunk be.
 • Extra biztonság: a fizikai kártyánkhoz extra biztonsági elemeket is rendelhetünk, pl. egyetlen gombnyomással aktiválhatjuk a helyfüggő biztonsági funkciót, ami segít kiszűrni a fizikai kártyánkkal történő esetleges visszaéléseket. Kikapcsolhatjuk a bankkártyánk mágnescsík funkcióját, az érintés nélküli funkciót, a bankautomatából történő készpénzfelvételt, de letilthatjuk a fizikai kártyánk interneten keresztüli fizetési lehetőségét is. Ezeket a lehetőségeket bármikor ki/be kapcsolhatjuk.
Revolut
 • Személyes pénzügyi menedzsment: magas felhasználói élményt nyújtó felületen keresztül követhetjük nyomon a kiadásainkat, és külön kontrollálhatjuk a teljes havi költésünket – a kártya limiteken felül.
 • Megtakarítási programok: beállíthatunk külön megtakarítási célokat is, és meghatározhatjuk, hogy a tranzakcióink után mennyit kerekítsen fel és tegyen félre az egyes céljaink eléréséhez létrehozott zsebekbe.
 • Biztosítások: az applikáción keresztül pár kattintással köthetünk készülékbiztosítást a telefonunkra, vagy utasbiztosítást külföldi sürgősségi orvosi ellátásra.
 • Pénzküldés, a számla megosztása: pár kattintással küldhetünk pénzt Revolutos (de akár nem Revolutos) ismerőseinknek, vagy a közös sörözés számláját dobhatjuk szét egymás között (illetve hajthatjuk be az applikáción keresztül).

A szolgáltatások köre folyamatosan bővül és ha a Prémium kártyára átváltunk, akkor még több extra közül válogathatunk. (A Prémium szolgáltatásokról külön cikkben írunk majd.)

Mennyibe kerül az alapszintű sztenderd Revolut kártya?

A sztenderd Revolut kártya árazása rendkívül egyszerű és transzparens (az összes díjtétel a Revolut oldalán megtekinthető):

 • Az első sztenderd fizikai kártya kibocsátási díja: 0 forint
 • Az első sztenderd virtuális kártya kibocsátási díja: 0 forint
 • Éves kártyadíj: 0 forint
 • Az első sztenderd fizikai kártya kiszállításának díja Magyarországra: 0 forint (az applikációban feltüntetett díj szerint)
 • A kártya feltöltésének díja banki átutalással, betéti, vagy hitelkártyával: 0 forint
 • Pénzküldés díja: 0 forint
 • Nemzetközi pénzküldés díja: 0 forint
 • Készpénzfelvétel díja: havonta 200 eurónak megfelelő összegig 0 forint. 200 euró felett az adott hónapban 2%.
 • Pénzváltás díja 25 devizában: 6 000 euróig az adott hónapban 0 forint. 6 000 euró felett az adott hónapban 0,5%.
 • Pénzváltás árfolyama: az aktuális bankközi árfolyamon. (További részletek a Revolut oldalán).

Egyetlen – átmeneti* – szépséghiba, hogy a Revolut kártyákat euróban, angol fontban, vagy USA dollárban lehet átváltási (deviza konverziós) díj nélkül feltölteni. Ha forint alapú számláról töltjük fel a kártyánkat, akkor a bankközi árfolyamon történik az átváltás, ami árfolyamveszteséget okozhat.

Ha a Revolut kártyánkkal szeretnénk kifizetni pl. a rezsi számláinkat (forintban), akkor az egy deviza konverziót követően történik meg – függetlenül attól, hogy a Revoluton belül az eurónkat átvezettük a forint „zsebbe”. (Ha az adott pillanatban gyengül a forint, akkor olcsóbban vásárolhatunk a Revolut kártyánkkal.)

Amíg a Revolutnál nem lesz elérhető a forint alapú elszámolás, a Revolut kártya feltöltésekor, a kártyás vásárláskor, vagy a bankautomatából történő készpénzfelvétel esetén deviza átváltásra kerül sor. *A jó hír, hogy már tesztelik Magyarországon a forint alapú feltöltést, így hamarosan az átváltási költségektől is megszabadulhatunk.

Hogyan kaphatunk sztenderd Revolut kártyát?

Röviden összefoglaltuk, milyen lépések mentén juthatunk hozzá a sztenderd Revolut kártyánkhoz:

1. lépés: A Revolut mobil applikáció letöltése, regisztrálása

Revolut
 1. Az applikáció letöltését követően a mobilszámunk megadása.
 2. A Revolut használatához 4 jegyű PIN kód („passcode”) megadása.
 3. Az sms-ben kapott 6 jegyű verifikációs kód megadása az applikációban.
 4. 10 euróval a kártya feltöltése, amit később levásárolhatunk, vagy visszautalhatunk magunknak. A feltöltés történhet meglévő bankkártyánk adataink megadásával (mint egy internetes vásárlás esetén), vagy banki átutalással (ebben az esetben viszont meg kell várnunk, míg a pénz megérkezik a Revoluthoz).
 5. Számlázási cím megadása.
 6. Induló devizanem megadása. Alapértelmezettként itt az euró számla fog megjelenni.

2. lépés: Személyazonosítás

Revolut
 1. A fizikai és a virtuális kártyánk „aktiválásához” szükség lesz valamely személyazonosító okmányunk (pl. jogosítvány) lefotózására.
 2. Az okmányunk lefotózását követően utolsó lépésként egy selfie fotót kell készítenünk.
 3. Ezt követően meg kell várnunk a személyazonosítás eredményét, ami maximum 10 percet vesz igénye. Az eredményről sms-ben (és push üzenetben is) értesítést kapunk. Esetünkben az értesítés 1 percen belül megérkezett.

3. lépés: Fizikai kártya igénylése

Revolut
 1. A virtuális kártyánk a fenti lépéseket követően azonnal elkészül és már használhatjuk is fizetésre az interneten.
 2. A fizikai kártyát külön meg kell rendelnünk. Egyetlen feladatunk annak az eldöntése, hogy a sztenderd kártyát milyen gyorsan szeretnénk kézhez kapni. A díjmentes kiszállítással 11 napon belül megkapjuk a kártyánkat. Ha 48 órán belül szeretnénk kézhez venni, akkor ennek a díja 19,99 euró. Frissítés (2018.07.25.): több visszajelzést is kaptunk, hogy a sztenderd kártya kiszállítási feltételei a cikk megjelenése óta változtak és Magyarországra a kiszállítás díja immár 5,99 euró.

Kiknek lehet hasznos a sztenderd Revolut kártya?

A sztenderd Revolut kártya ma jellemzően másodlagos, kiegészítő kártyaként lehet hasznos azok számára, akik pl.:

 • az internetes vásárlásaikat nem arról a kártyáról szeretnék intézni, amelyikre a fizetésük érkezik.
 • A külföldi nyaralásra külön kártyát szeretnének vinni (pl. az előbb említett ok miatt).

Ahogy a forint alapú feltöltésre is lehetőség nyílik konverziós díj nélkül, akkor a Revolutot elsődleges kártyaként is használhatjuk, ha:

 • a fizetésünket közvetlenül a Revolut kártyánkra kérjük, akkor a feltöltéshez nem lesz szükség külön bankszámlára, bankkártyára. (A Revolut számlánkhoz több kártyát is hozzárendelhetünk és eldönhetjük, hogy melyiket, mikor, mire szeretnénk használni.)
 • Ha nincs hitelünk, vagy megtakarításainkat nem a bankban tartjuk és minimális a készpénzforgalmunk, akkor az alapszintű bankolás ingyenes lehetőségét teremti meg a Revolut. (Ma Magyarországon az alapszintű bankolás havi költsége átlagosan 1.500 forint, éves szinten 18.000 forint. Ez az összeg a Revolut hazai célcsoportjában talán ingerküszöb alatti. Bár ha az összeg nem, de az élmény sokat nyom majd a latba, amikor a számla bezárását mérlegelik.)

Hamarosan kitérünk arra is, mit kínál a Revolut Prémium kártya, milyen extrákat kínál a sztenderd kártyához képest és hol tart a forint alapú számlavezetés bevezetése.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!