2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.07.03.

Revolut: harmadik egymást követő nyereséges év

Szerző:

Kategóriák:

A Revolut 2023-ban kiemelkedő pénzügyi eredményeket ért el, bevételei meghaladták a 2,2 milliárd dollárt, és rekord nyereséget könyvelhetett el 545 millió dollár értékben.

Az előző évhez képest 95%-os bevételnövekedést produkáló cég adózás előtti eredménye 438 millió fontot tett ki, nettó haszonkulcsa pedig 19% volt.

A Revolut ügyfélbázisa továbbra is növekedési pályán

Az impozáns bevételek mellett azonban érdemes elismerni azt is, hogy a Revolut globálisan 12 millió új ügyféllel bővült, így 2023-ban már 38 millió felhasználóval rendelkezett, 2024 júniusára pedig elérte a 45 milliót.

,,Ügyfélkörünk lenyűgöző ütemben bővül, diverzifikált üzleti modellünk pedig továbbra is rendkívüli pénzügyi teljesítményt produkál, 2023-ban több mint 2,2 milliárd dollár bevételt és rekordnak számító, 545 millió dolláros adózás előtti eredményt értünk el. 428 millió dolláros nettó nyereséggel a 2023-as év volt a harmadik egymást követő nyereséges évünk.”

– nyilatkozta Nik Storonsky, a Revolut vezérigazgatója.

Nik Storonsky hozzátette, hogy a kategóriájukban a legjobbnak számító termékeik nap mint nap új ügyfélszegmenseknek és globális piacok számára teremtenek értéket.

Továbbra is elkötelezetten dolgoznak az egyesült királyságbeli banki engedély megszerzésén, miközben új országokba és ügyfelekhez juttatják el az alkalmazást világszerte.

Annak ellenére, hogy a Revolut 2024 júniusára elérte a globálisan több mint 45 milliós lakossági ügyfélszámot, továbbra is exponenciális növekedésre számítanak 2024-ben és azt követően is, azzal a célkitűzéssel, hogy a Revolut újradefiniálja a pénzügyi szolgáltatásokat, ahogy azt eddig is tette.

Geopolitikai kihívások közepette is sikeres a Revolut

A Revolut rekordszintű nyereséget és bevételnövekedést ért el, miközben egyre összetettebb geopolitikai, makrogazdasági és szabályozási környezetben kellett navigáljon.

 • A cégcsoport bevétele 2,2 milliárd dollárra (1,8 milliárd fontra) nőtt, ami 95%-os növekedést jelent a 2022-es 1,1 milliárd dollárhoz (0,92 milliárd fonthoz) képest.
 • A kamatbevétel 621 millió dollárra (500 millió fontra) nőtt a 2022-es 102 millió dollárról (83 millió fontról), az ügyfélbetétek folyamatos növekedése – amely 16,4 milliárd dollárról (13,2 milliárd fontról) 22,6 milliárd dollárra (18,2 milliárd fontra) nőtt –, valamint a treasury funkciók bővülése okán, amit egyben a jegybanki kamatok emelése is támogatott.

A Revolut immár három egymást követő évben lett nyereséges.

 • Az adózás előtti eredmény 545 millió dollár (438 millió font) volt, a nettó nyereség pedig 428 millió dollárra (344 millió fontra) nőtt a 2022-es 7 millió dollárról (6 millió fontról).
 • Az éves nettó haszonkulcs 19%-os volt, ami tükrözi a Revolut üzleti modelljének alapvető hatékonyságát és skálázhatóságát, a partnerek fajlagos költségének javulását, valamint a magas haszonkulcsú bevételi források folyamatos növekedését.

Lakossági ügyfelek száma, bevétel, adózás előtti eredmény. Forrás: Revolut

Diverzifikált bevételi forrásokkal a fenntartható növekedés útján

A Revolut fenntartható növekedésének motorja továbbra is a bevételek diverzifikálása volt.

Nem volt olyan termékcsoport vagy ország, amely a cég 2023. évi teljes bevételének több mint 30%-át adta volna.

 • Az év során a Revolut globális ügyfélköre csaknem 12 millióval bővült, amely a legnagyobb éves növekedés a vállalat történetében, elérve ezzel a 38 millió felhasználót 2023-ban.
 • Az új lakossági ügyfelek 70%-a organikusan vagy egy ismerős ajánlására csatlakozott. A szájról szájra terjedő ajánlásoknak köszönhető növekedést marketing- és értékesítési funkciók egészítették ki, különösen a Revolut Business esetében, amely az év folyamán hónapról-hónapra 20 000 kis- és középvállalkozást köszöntött az ügyfelek körében.

Ez a növekedés konzisztens volt a Revolut diverzifikált üzleti modelljének összes bevételi forrását tekintve, és egyre több ügyfél egyre több terméket vett igénybe:

 • Bankkártyák és bankközi ügyletek: 605 millió dollár (486 millió font), ez 59%-os növekedés az előző évi 379 millió dollárhoz (306 millió fonthoz) képest;
 • Devizaváltás és befektetések: 491 millió dollár (395 millió font), ez 46%-os növekedés az előző évi 334 millió dollárhoz (270 millió fonthoz) képest;
 • Előfizetések: 303 millió dollár (244 millió font), ez 53%-os növekedés az előző évi 196 millió dollárhoz (159 millió fonthoz) képest.
 • Az ügyfélbetétek 16,4 milliárd dollárról (13,2 milliárd fontról) 22,7 milliárd dollárra (18,2 milliárd fontra) nőttek.
 • A kibővített pénzgazdálkodási lehetőségeknek, a növekvő ügyfélegyenlegeknek, a magasabb jegybanki kamatlábaknak és a hitelportfólió növekedésének köszönhetően a kamatbevétel 621 millió dollárra (500 millió fontra) nőtt a 2022-ben elért 102 millió dollárhoz képest (83 millió fontról).
blank

Havi tranzakciók átlagos száma. Forrás: Revolut

Az ügyfelek aktivitása felgyorsult, a tranzakciók volumene 58%-kal nőtt, és megközelítette a 870 milliárd dollárt (700 milliárd fontot). A havi tranzakciók száma 2023 decemberében elérte az 590 milliót, ami 73%-os növekedést jelent.

 • Egyre több ügyfél használta a Revolut szolgáltatásait előfizetéssel: 41%-kal nőtt a fizetős csomagot választó ügyfelek száma.
 • 2024. júniusi adatok szerint Európában a Revolut a legtöbbet letöltött alkalmazás pénzügy kategóriában, és 17 országban az első helyen áll.
 • A vállalat új piacokra terjeszkedett, többek között Brazíliával és Új-Zélanddal bővült a portfóliója, ezáltal 38 országban van jelen világszerte.

Megduplázott újrabefektetések az európai növekedésért

Európában a banki alapszolgáltatásokra összpontosítva a Revolut megduplázta az újrabefektetések arányát a jövőbeli növekedés – többek között a termékfejlesztés és az új piacokra történő terjeszkedés – érdekében.

300 millió dollárt (241 millió fontot) fordított reklámra és marketingre az organikus növekedés támogatása érdekében.

B2B értékesítési csapatát 2023 végére több mint 900 fősre bővítette, hiszen a nagyobb vállalatok igényeit is a lehető legmagasabb módon szeretné kielégíteni.

A teljes munkavállalói állomány az előző évhez képest 38%-kal nőtt, így 8152 főre emelkedett.

A Revolut új helyi funkciókat is kifejlesztett kulcsfontosságú európai piacokon:

 • IBAN-szám: a Revolut immár Franciaországban, Írországban, Spanyolországban és Hollandiában is helyi IBAN-számot biztosít a lakossági ügyfeleinek.
 • Hitelezés: a személyi kölcsönöket elérhetővé tette Franciaországban, Németországban és Spanyolországban, a hitelkártyákat pedig Írországban és Spanyolországban.
 • Megtakarítások és befektetési alapok: az EGT területén 22 országban indította el a pénzpiaci alapokba történő befektetés lehetőségét, és az indulás óta csaknem 1,9 milliárd dollárra (1,5 milliárd fontra) rúgott az ilyen célú befektetések értéke.

Miről szól 2024?

2024 júniusában a Revolut ügyfeleinek száma világszerte elérte a 45 millió főt, ami azt jelenti, hogy 7 millióval nőtt a cég ügyfélköre az év első 6 hónapjában.

A vállalat jó úton halad afelé, hogy a 2024-es pénzügyi év végére az ügyfelek száma meghaladja az 50 milliót.

A Revolut amellett, hogy több piacon is elérhetővé tette a már meglévő termékeit, 2024 első hat hónapjában elindította az alábbiakat:

 • Revolut eSIM: az ügyfelek mobiladat-forgalmat vásárolhatnak a Revolut appban (a szolgáltatás az Egyesült Királyságban és néhány EGT-országban érhető el). A Revolut ezzel betört a nem pénzügyi szolgáltatások piacára.
 • RevPontok: a Revolut hűségprogramja, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy a mindennapi kiadásaik után pontokat kapjanak (az EGT bizonyos országaiban érhető el).
 • Revolut Robo-tanácsadó: részben automatizált befektetési eszköz, amely algoritmusokat alkalmazva kezeli a befektetési portfóliókat, így az ügyfelek diverzifikált és egyénre szabott portfóliókba fektethetik a pénzüket úgy, hogy nem kell órákat tölteniük a különböző befektetési információk kutatásával és a portfólió folyamatos monitorozásával (az USA-ban és az EGT-ben egyaránt elérhető).
blank

A bevételek, az adózás előtti eredmény és az ügyfelek számának alakulása 2019-2023 között. Forrás: Revolut

A Revolut bejelentette, hogy globális központi irodáját a londoni Canary Wharf negyedben található YY épületbe költözteti, ami a Revolut egyesült királysági és globális működésének jövőbeli növekedését szolgálja majd.

Ügyfélnövekedés és rekord befizetések a Revolutnál Magyarországon

 • A Revolut 2023. december 31-én 1,2 millió lakossági ügyféllel rendelkezett Magyarországon.

A 2023-as év során a lakossági ügyfélbázis 57%-kal, a vállalati ügyfelek száma pedig 56%-kal emelkedett az előző évhez viszonyítva.

 • A magyarországi ügyfelek több mint 493 millió angol fontnak megfelelő összeget helyeztek el számláikon a 2023. december 31-i állapot szerint (ez az előző évhez képest 27%-os növekedést jelent 2023-ban).
 • Több mint 85 millió fizikai fizetést és ATM-es készpénzfelvételt hajtottak végre a magyar Revolut-ügyfelek 2023-ban (ez 74%-os növekedés 2022-höz képest). A tény, hogy ezek több mint 75%-a belföldön történt, azt sugallja, hogy a Revolutot mint bankot egyre többen használják a magyar piacon a mindennapos fizetéseik lebonyolítására.

2024 első fél évében a magyarországi lakossági ügyfélbázis 19%-kal nőtt 2023 azonos időszakához képest, és a jelek szerint ez a szám az év során meghaladja majd a 1,5 milliót.

A 2023-as éves jelentés megtekinthető online vagy letölthető PDF-formátumban az alábbi weboldalon. 

[Forrás: Revolut sajtóközlemény] | Címlapfotó: Revolut

Címkék:
blank
blank