BankTechShow

Szuperalkalmazást faragna Elon Musk a Twitterből. Így válunk digitális jobbággyá a görög ex-miniszter szerint

Szerző: | 2022. 11. 29. | Banki és fintech hírek, Elektronikus fizetés, Fintech szolgáltatások, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

Elon Musknak jó oka volt megvásárolni a Twittert 44 milliárd dollárért. A social media platformból „mindent magába foglaló” szuperalkalmazást („everything app”) faragna a „Vasember”. Az üzenetküldéstől a digitális pénztárca funkciókon át az ételrendelésig kínálna szolgáltatásokat a Twitter utódja, az „X”.

Elon Musk a WeChat-hez hasonló funkciókkal ruházná fel a Twittert, hogy így váljon mindenféle digitális tevékenység kiindulópontjává, új szuperalkalmazássá. Egy podcastben Musk kifejtette, véleménye szerint a WeChat olyan, mint „a Twitter, a PayPal és egy csomó más dolog egybegyúrva egy nagyszerű interfésszel”.

„Kínában alapvetően a WeChat-en élsz, mert az app annyira hasznos a mindennapi életben. Azt hiszem, ha ezt elérjük, vagy a Twitterrel csak megközelítjük, az siker lenne”

idézte Elon Muskot az Insider. A WeChat-nek naponta több mint 1 milliárd aktív felhasználója van és közel 3 ezren dolgoznak az alkalmazáson – tette hozzá az Insider.

„X” lehet az új szuperalkalmazás

Musk a Twitter megszerzésével felgyorsítaná a szuperalkalmazás megvalósítását „X” fantázianéven. Több mint 20 évvel ezelőtt, 1999 márciusában ezen a néven hozta létre a milliárdos az első online pénzügyi szolgáltatóját (X.com), ami hamar a PayPal részévé vált.

A PayPal első verzióját 1999-ben hozta létre a Confinity fintech startup (alapítók: Max Levchin, Peter Thiel, Luke Nosek), amely 2000-ben összeolvadt a pénzküldésre specializálódott X.com fintech startuppal (alapítók: Elon Musk, Harris Fricker, Christopher Payne, and Ed Ho). 2001-től az X.com-ot átnevezték PayPal-ra, majd 2002-ben bevezették a tőzsdére és még ugyanebben az évben felvásárolta az eBay.

2017-ben Must visszavásárolta az X.com domaint, ami az X-vízió alapja lehet. A bankok számára az „X” nem biztos, hogy jót fog jelenteni, tekintve, hogy egyszer már felforgatta a pénzügyi iparágat a PayPal részeként. Most viszont az „X” a PayPal számára is fricska lenne, mivel a PayPal is szuperalkalmazássá kíván válni.

paypal honey mobile saving szuperapp

Bemutatta a PayPal az új szuperalkalmazását | 2021.09.23.

A PayPal a minap bemutatta új mobil alkalmazásának első verzióját, amely a különféle mobiltárca szolgáltatások és kriptokereskedési funkció mellett hamarosan megtakarítási számlát és a vásárláshoz kapcsolódó funkciókat is tartalmaz majd.

Elon Musk is beszáll a „felhőtőkébe” (cloud capital)

A minap a volt görög pénzügyminiszter, Yanis Varoufakis osztotta meg véleményét a Twitter felvásárlásával kapcsolatban. Míg az ipari forradalom idején a tőkejavak birtoklása biztosította a hatalmat, mára a felhőalapú tőke, vagy röviden a felhőtőke lett a hatalom új eszköze – írja a cikkében.

Példaként az Amazon felhőrendszerét hozza, amely – többek között a konyhapulton elhelyezett Alexán, illetve az Amazon digitális ökoszisztémájához kapcsolódó számos további hardveren és szoftveren keresztül – képes a felhasználó magatartását, érzelmeit mélyebben megvizsgálni. A felhőrendszerrel folytatott beszélgetéseken, iterációkon keresztül az algoritmusok folyamatosan tanulnak, fejlődnek és a nap végén a személyre szabott javaslataikon keresztül képessé válnak döntéseink, viselkedésünk befolyásolására.

A felhőtőke egyik „csodája”, hogy felhasználók milliói használják az ingyenes alkalmazásokat a termelékenység növelésére, miközben tevékenységükkel – a feltöltött szövegekkel, kommentekkel, fotókkal, videókkal – a felhőtőke értékét növelik. A felhőtőke másik csodája, hogy képes fokozni a vásárlási hajlandóságunkat.

Mindent és mindenkit egy láthatatlan algoritmus irányít a felhőből a felhőt üzemeltető üzleti érdekeinek megfelelően.

Elon Musk számára eddig nem adatott meg a felhőtőke, amit most a Twitter felvásárlásán, illetve egészen pontosan a Twitterből kinővő, „mindent magába foglaló” (everything app) szuperalkalmazáson keresztül érhet majd el.

„Az everything app az én definícióm szerint nem más, mint egy átjáró a felhőtőkéhez, amely lehetővé teszi tulajdonosa számára, hogy befolyásolja a felhasználó magatartását, ingyenes munkaerőt, felhőjobbágyot csináljon belőle, és nem utolsó sorban, hogy az áruk, termékek, szolgáltatások előállítóitól díjat szedjen be felhő bérleti díj formájában, hogy áruikat, termékeiket, szolgáltatásaikat eladhassák a felhasználóknak. Musk eddig nem birtokolt semmit, ami „mindent magába foglaló” szuperalkalmazássá fejlődhetett volna. A Twitter felvásárlásával most már megszerezte az átjárót a felhőtőkéhez.

Mitől válik szuperalkalmazássá az app?

Várhatóan ez lesz a következő időszak egyik legforróbb témája, ami 2023-ban számos fórumon és felületen kerül majd terítékre. A Klarna a minap bejelentette, hogy kilép a „Vásárolj most, fizess később” (Buy Now Pay Later – BNPL) szerepből és olyan szuperalkalmazássá kíván válni, ami képes minden vásárlási igény kielégítésére. Ennek érdekében elindította az árösszehasonlító funkciót a mobilalkalmazásában.

A Revolut szintén szuperalkalmazássá kíván válni és olyan különböző szolgáltatásokat akar nyújtani egyetlen felületen keresztül, mint az Alibaba, vagy a Tencent Kínában. Ennek megvalósítása érdekében a fintech startup 2021-ben belépett az első olyan szolgáltatási területre, amely túlmutat a pénzügyi közvetítésen. Stays névvel elindította a szállásfoglalás szolgáltatást, hogy még több ponton segítse a felhasználókat költéseik optimalizálásában az utazások során.

Itthon is látni példákat arra, hogyan kívánnak a bankok a mobilbanki alkalmazásba a bankoláson túlmutató (beyond banking) szolgáltatásokat (pl. közlekedési jegyek) csempészni, hogy minél több ponton kapcsolódjanak az ügyfelekhez (pl. K&H+). De talán a szuperalkalmazáshoz legközelebb álló hazai példa a Simple, ami napjainkra a hazai alkalmazások közül a legtöbb ponton kapcsolódik több mint 2 millió felhasználóhoz.

revolut szemelyi kolcson hitelkartya

Így lesz a Revolutból szuperalkalmazás (2022-ben?) | 2022.01.18.

A Revolut nem titkolt célja, hogy bekerülhessen a szuperalkalmazások ligájába. A szuperalkalmazások célja, hogy egykapus digitális megoldássá váljanak a mindennapokban. Ezek az alkalmazások kiváltanák a jelenleg használt applikációk egy részét, hogy minél több dolgot egyetlen felületen keresztül intézhessünk. A világ legnagyobb társaságai (Apple, Google, PayPal, Amazon) mellett a Revolut is erre a pozícióra pályázik.

Címlapfotó: Ascannio – stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!