2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2022.10.19.

Új EU rendelet javaslat a határokon átnyúló azonnali fizetésekre

Szerző:

Kategóriák:

Miközben Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az azonnali fizetési rendszer (AFR) 2020. márciusi bevezetését követően már az AFR 2.0 verzióján dolgozik, és célja az, hogy 2030-ra a tranzakciók fele elektronikusan menjen végbe, az Európai Bizottság még csak most gondolkodik a határon átnyúló azonnali fizetések egységes uniós szabályozásáról annak széttöredezettsége miatt.

A Bizottság már a 2020-as lakossági pénzforgalmi stratégiájában megerősítette, hogy célja az azonnali fizetések teljes körű elterjedésének elősegítése az EU-ban. Ezt követően a Bizottság 2021. tavaszán nyilvános konzultációt tartott az azonnali fizetéseken alapuló európai szintű piaci kezdeményezések előmozdítására irányuló terveiről. A beérkezett visszajelzések alapján a Bizottság várhatóan még 2022-ben közzéteszi jogalkotási javaslatát.

A Bizottság által kezelni kívánt problémák

Az alapjául szolgáló hatásvizsgálatban a Bizottság átfogó problémaként azonosította, hogy “nem biztosítottak az innovatív európai szintű, azonnali fizetéseken alapuló, határokon átnyúló fizetési termékek kereskedelmi fejlesztésének alapvető feltételei“, mivel az ágazat csak részben vett részt az önszabályozási erőfeszítésekben.

Ezenkívül az azonnali fizetések előnyeinek alacsony szintű ismertsége, a biztonságukkal kapcsolatos aggodalmak és a gyakran magas árképzés jelentős akadályt jelenthetnek az azonnali fizetések fogyasztók és kereskedők általi tömeges elterjedése előtt, ami a saját hasznukra válhatna.

A Bizottság meglátása helyes, hiszen míg Magyarországon működik az AFR az MNB szabta központi keretek között, addig Romániában és Lengyelországban például nincs erre vonatkozó központi szabályozói intézkedés.

A Bizottság megjegyezte, hogy rövid távon az azonnali fizetések bevezetése legalább néhány pénzforgalmi szolgáltató számára költségekkel járhat a nap 24 órájában üzemképes rendszerek kiépítése és új termékek kifejlesztése miatt. Az azonnali fizetés elterjedése azonban potenciálisan költségmegtakarítást jelenthet a kereskedők számára az alternatív fizetési módokhoz, például a kártyákhoz képest alacsonyabb árak, illetve a fizetési szolgáltatókkal szembeni alkupozíció növekedése révén, mivel több fizetési megoldás állna rendelkezésre. A Bizottság részletes dokumentumot is közzétett az azonnali fizetés jelenlegi és várható előnyeiről.

Az új azonnali fizetési rendelet javaslat

A rendelkezésre álló információk alapján a javaslat nem irányelv, hanem rendelet formájában készül, és célja, hogy az azonnali fizetések teljes körű elterjedését elősegítő lehetséges “támogató” intézkedések kombinációjára kiterjedjen, és az alábbiak bármely kombinációját magában foglalhatja:

  • hatékony ösztönzők a pénzforgalmi szolgáltatók számára, hogy azonnali átutalásokat kínáljanak euróban (a SEPA átutalásokra és beszedésekre vonatkozó SEPA rendeletben korábban elfogadotthoz hasonlóan);
  • célzott fogyasztóvédelmi intézkedések;
  • személyre szabott csalásmegelőzési intézkedések;
  • a fogyasztókra az azonnali átutalásokért felszámított díjak kérdésének kezelése;
  • a SEPA azonnali átutaláson alapuló fizetési megoldások díjstruktúrájával kapcsolatos kérdések feltárása az interakciós ponton, a versenyjog érvényesítésének sérelme nélkül, figyelembe véve az engedélyezési és egyéb rendszerdíjakat mint lehetséges bevételi forrásokat, valamint a kereskedők/elfogadói oldal ösztönzésének esetleges szükségességét;
  • az azonnali fizetések összeegyeztetése a jogszabályi megfelelési kötelezettségekkel, például a szankciókkal és az ügyfél átvilágítással kapcsolatban;
  • a likviditási kockázatot csökkentő intézkedések biztosítása, többek között a pénzügyi intézmények válságkezelési keretrendszere hatékonyságának fokozásával;
  • az átláthatóság és a fizetési lehetőségek választékának biztosítása az interakciós ponton mind a kereskedők, mind a fogyasztók számára;
  • a SEPA azonnali átutaláson alapuló fizetési megoldások és rendszerek interoperabilitásának támogatása;
  • az iparág által és/vagy szükség esetén az európai szabványügyi szervezeteken keresztül vezetett technikai szabványosítás támogatása.

Az EU rendelet javaslatát folyamatosan figyelemmel kísérjük és frissítjük cikkünket az új fejleményekkel.

europai fizetesi kezdemenyezes egyseges mobilfizetes mobiltarca

Saját mobiltárcája, fizetési kártyája lehet Európának. 2022-ben jönne az egységes európai fizetési rendszer | 2020.07.08.

Tavaly novemberben röppent fel annak a híre – akkor még “PEPSI” projekt néven -, hogy 20 bank olyan pán-európai fizetési rendszer kialakítását tervezi, amely a jelenleg elérhető összes készpénzmentes fizetési megoldást képes lesz kezelni. A “PEPSI”-ből végül “EPI” lett és a 20 bankból 16 csatlakozott a napokban elstartolt Európai Fizetési Kezdeményezéshez (EPI = European Payment Initiative).

Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

Címkék:
blank
blank