BankTechShow

Erre is készülniük kell a bankoknak. Változás az erős ügyfél-hitelesítés terén 2023-ban

Szerző: | 2023. 01. 05. | Open banking, Összes hír, PSD2, Szabályozás

Karácsonyi ajándékot kaptak a számlainformációs szolgáltatók. 2022. december 25-én hatályba lépett az erős ügyfél-hitelesítésről (SCA) szóló szabályozástechnikai szabvány (RTS) módosítása*, ami fontos, ügyfélélményt javító változásokat hoz a számlainformációs szolgáltatásokhoz kapcsolódóan. A módosított RTS egyrészt rendet tesz az erős ügyfél-hitelesítéshez kapcsolódóan kialakult eltérő gyakorlatokban, másrészt 90 napról 180 napra növeli azt az időszakot, amikor a szolgáltatók kötelesek ügyfeleik hozzájárulását újra bekérni annak érdekében, hogy a fizetési számlák tranzakciós adataihoz hozzáférjenek. A bankoknak legkésőbb 2023. július 25-től kell az erős ügyfél-hitelesítés (SCA) új szabályait alkalmazniuk.

Cél az innováció elősegítése és az ügyfélélmény növelése

A vonatkozó EU rendelet eddig is tartalmazott olyan kivétel szabályt, ami lehetőséget adott a pénzforgalmi szolgáltatóknak arra, hogy ne alkalmazzanak szigorú ügyfél-hitelesítést abban az esetben, ha a számlainformációs szolgáltatást igénybe vevő érzékeny fizetési adatok közzététele nélkül fér hozzá a fizetési számla egyenlegéhez és legutóbbi műveleteihez.

Ezzel a lehetőséggel a bankok akkor élhettek, ha az első hozzáféréskor és azt követően legalább 90 naponként szigorú ügyfél-hitelesítést alkalmaznak.

E kivétel alkalmazása eltérő gyakorlatokhoz vezetett. Egyes számlavezető pénzforgalmi szolgáltatók 90 naponta, mások rövidebb időközönként kérnek erős ügyfél-hitelesítést. Vannak olyan bankok is, amelyek egyáltalán nem alkalmazzák a kivételt, és minden egyes számlahozzáférés esetén erős ügyfél-hitelesítést kérnek.

Ezek az eltérések nehézségeket eredményeztek a számlainformációkat összesítő szolgáltatások használata során az ügyfelek számára, és hátrányosan érintették a számlainformációkat összesítő szolgáltatók (AISP) által kínált szolgáltatásokat.

Az európai jogalkotó végül úgy ítélte meg, nem indokolt, hogy a pénzforgalmi szolgáltatók szabadon eldönthessék, alkalmazzák-e az erős ügyfél-hitelesítést, és a kivétel alkalmazását kötelezővé tette – elgondolása szerint – olyan feltételek mellett, amelyek továbbra is biztosítják a pénzforgalmi szolgáltatást igénybe vevők adatainak biztonságát és védelmét.

Ugyanígy az ügyfélélményt negatívan befolyásoló tényezőnek ítélték az ügyfél-hozzájárulás kötelező megújítására korábban meghatározott 90 napos gyakoriságot és 180 napra emelték azt.

nyilt bankolas open banking

Kijött az MNB nyílt bankolást segítő ajánlása | 2021.07.20.

Az MNB júliusban elérhetővé tette a nyílt bankolás terjedését segítő „akadálymentesítő” ajánlást. Emellett zajlanak a bankoknál az API-vizsgálatok is – többek között – az Európai Bankhatóság felszólítására és az érintett hazai szereplők kérésére. Az ajánlás alkalmazását az MNB 2021. augusztus 1-től várja el a hazai bankoktól, a fizetési számlát vezető pénzforgalmi szolgáltatóktól.

Mit jelent a változás a gyakorlatban?

Abban nincs változás, hogy ha egy számlainformációs szolgáltató (AISP) az általa kínált megoldásban szeretne a fizetési számla adatainkhoz hozzáférni, akkor azt az első alkalommal csak úgy teheti meg, ha az ún. erős ügyfél-hitelesítés keretében a hozzájárulásunkat kéri.

Ezt követően a szolgáltató 180 napig – akár naponta – további erős ügyfél-hitelesítés nélkül lekérdezheti a számla egyenlegünket és az elmúlt 90 napban végrehajtott fizetési tranzakciók adatait.

Azaz a hozzájárulásunk megerősítését a szolgáltatónak már csak félévente kell majd kérnie, legyen a számlánk bármely banknál.

A bankok 2023. július 25. után két esetben alkalmazhatnak erős ügyfél-hitelesítést a 180 napos újrahitelesítési határidőn belül a számlainformációk lekérdezése során:

  • ha a pénzforgalmi szolgáltatás igénybevevője közvetlenül fér hozzá a számlainformációkhoz. Ez a gyakorlatban azt az esetet jelenti, amikor belépünk a mobilbank vagy netbank alkalmazásba.
  • Illetve az ügyfelek adatainak biztonsága és védelme érdekében a bank abban az esetben is kérheti az erős ügyfél-hitelesítést a számlainformációs szolgáltatótól, ha nem engedélyezett vagy csalárd módon történő hozzáféréssel összefüggő, objektíven indokolható és kellően bizonyított okok megalapozzák.” Ez a gyakorlatban akkor fordulhat elő, ha a számlavezető pénzforgalmi szolgáltató olyan tranzakció monitoring és csalásmegelőző rendszert használ, amely képes a jogosulatlan vagy csalárd hozzáférés fokozott kockázatát feltárni. Ebben az esetben elvárás a bankok felé, hogy az ilyen eseteket megfelelően dokumentálják és az illetékes nemzeti hatóság – itthon az MNB – kérésére megfelelően indokolják az erős ügyfél-hitelesítés alkalmazásának okait.

Más utat követnek az angolok

Más utat választott az Egyesült Királyság pénzügyi felügyelete, az FCA (Financial Conduct Authority), amely az erős ügyfél-hitelesítéshez kapcsolódóan olyan módosítást vezetett be, amely szolgáltatásélmény szempontjából további könnyebbséget hozhat azon ügyfelek számára, akik több bankkal is kapcsolatban állnak – bár a mentesség alkalmazását nem tette kötelezővé a bankok számára.

A briteknél a számlainformációs szolgáltatóknak továbbra is 90 naponta kezdeményezniük kell az ügyfél-hozzájárulások megerősítését, ezt azonban elegendő a saját szolgáltatásuk viszonylatában megtenni.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha a számlainformációs szolgáltatás igénybevevője több fizetési számlával is rendelkezik és ezeket összekötötte a számlainformációs szolgáltató megoldásával, akkor a hozzájárulás megerősítése egy “körben” elvégezhető.

Azaz a felhasználónak nem kell minden egyes bankjánál a hozzájárulását megerősítenie. Fontos kitétel, hogy ez a mentesség csak akkor használható fel a számlainformációs szolgáltató részéről, ha a számlavezető bank rendelkezik olyan tranzakciófigyelő rendszerrel, amely lehetővé teszi a jogosulatlan vagy csalárd számlahozzáférések észlelését.

Egy másik érdekes módosítás az Egyesült Királyságban a hitelesítés módjához kapcsolódik. Az erős ügyfél-hitelesítés során a hitelesítésnek kettő, vagy több olyan elemen kell alapulnia, amelyek az “ismeret”, a “birtoklás” és a “biológiai tulajdonság” kategóriába sorolhatók.

Az FCA a biológiai tulajdonság kategóriájának egy olyan tágabb verzióját fogadta el, amely lehetővé teszi alternatív technológiák bevonását az erős ügyfél-hitelesítés folyamatába.

Ilyen technológia lehet az adatalapú viselkedéselemzést nyújtó megoldások, amellyel költési mintázatokat lehet az ügyfelekhez kapcsolni.

apple card bankkartya

Az Európai Bankhatóság véleménye az erős ügyfél-hitelesítésről, a megoldásokról és a szeptemberi határidőről | 2019.06.24.

Az erős ügyfélhitelesítés elemeit az alábbi 3 lehetséges faktorból választhatják ki a fizetési szolgáltatók. A kiválasztott faktor szabályozási megfelelését az alkalmazott hitelesítési eljárás biztonságossága, pontossága határozza meg.

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!