Varga Mihály: elfogadták a pénzügyek intézését egyszerűsítő 6 pontot

írta | 2020.11.25. | Digitális pénzügyek, Összes hír

BUPA

Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap a Facebookon bejelentette, a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs – a Bankszövetség és a Pénzügyminisztérium javaslataira alapozva – hat olyan pontban döntött, amelyek egyszerűbbé, gyorsabbá és olcsóbbá teszik a pénzügyek intézését. Az intézkedéseket rövid időn belül bevezetik, függetlenül attól, hogy a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetsége (KISOSZ) jelezte, vannak, akik még nem állnak készen az elektronikus fizetés bevezetésére 2021. január 1-től.

Tegnap hajnalban a KISOSZ ügyvezető elnöke jelezte, ha a járvány alakulása miatt romlik a helyzet, akkor kezdeményezni fogják az elektronikus fizetés kötelező bevezetésére megadott 2021. január 1-jei határidő módosítását.

„Manapság sajnos nem az a legnagyobb gondja a hazai online pénztárgépet használó kereskedőknek, hogy jövő év január 1-jétől hogyan biztosítják majd a vevőiknek az elektronikus fizetés lehetőségét. Sokkal égetőbb kérdés számukra, hogy a közeljövőben lesz-e mit és kinek számlázni, és egyáltalán ki tudnak-e nyitni”

– nyilatkozat az ügyvezető elnök a Magyar Nemzetnek.

Az elfogadott 6 pontos javaslat

Varga Mihály pénzügyminiszter tegnap dél körül a Facebookon bejelentette, hogy a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs megerősítette, az online pénztárgépet üzemeltetőknek kötelező lesz az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítani. A 2021. január 1-jei határidővel kapcsolatban a pénzügyminiszter nem tett említést.

A törzs által elfogadott 6 pont:

  1. A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs megerősítette, hogy ott ahol online pénztárgép működik, kötelező lesz az elektronikus fizetés lehetőségét biztosítani. Ez további 50-60 ezer új helyet jelent majd és több tízmilliárd forinttal csökkenti majd a készpénzhasználatot.
  2. Az elektronikus banki ügyintézés kiterjesztésével a vállalkozásoknak és a lakosságnak is egyszerűbb lesz a pénzügyek intézése. Akár évi 2 millióval is csökkenthet a személyes ügyintézések száma.
  3. A Földhivatali ügyintézés is egyszerűsödik az elektronikusan benyújtható okiratokkal, ami évente kb. 130 ezer ügyletet érint majd. Ide tartoznak az ingatlanszerzéssel, vagy a hitelfelvétellel kapcsolatos ügyek.
  4. Széles körben válhat díjmentessé az ingatlanok értékbecslése is. A jövőben várhatóan az ügyletek 1/3-ban egy erre a célra létrehozott adatbázis alapján végeznék el a bankok az értékbecslést. Az ügyfelek ezáltal 30-50 ezer forint megtakarítást érhetnek el.
  5. Az ingatlan ügyekben a közjegyzői közreműködés is felgyorsul és egyszerűsödik. Ez évi 60-70 ezer ügyfélnek jelent majd több tízezer forintos megtakarítást.
  6. A digitális dokumentumkezelés bevezetésére a 6,5 millió számlatulajdonos nagyobb biztonsága érdekében van szükség.

Az egyes pontok részleteiről az intézkedések bevezetését követően lehet többet megtudni. Addig is iránymutatásként szolgálhatnak a Pénzügyminisztérium ősszel benyújtott pénzügyi digitalizációs törvénycsomag részletei, amit az érdeklődők Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkárának 2020.10.13-án, a FinTechShow-n tartott előadásában ismerhetnek meg.

FinTechZone vélemény

Igaz, az elmúlt hónapokban a Pénzügyminisztérium képviselői többször is kihangsúlyozták, hogy az elektronikus fizetés kötelező bevezetését már idén áprilisban bejelentették és a piacnak közel 9 hónapja van/volt a felkészülésre, ám a koronavírus miatt a törvénymódosítás érintettjei különösen nehéz gazdasági helyzetbe kerültek és többen átmenetileg felfüggesztették tevékenységüket.

Azok a kereskedők, akik vegetálnak, számukra szintén kötelező lesz bevezetni valamilyen elektronikus fizetési lehetőséget, pl. a bankkártya elfogadást. A fizetési szolgáltatótól függően többen kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy ki kell fizetniük a POS terminál kötelező havi díját, miközben nincs azon forgalom a kialakult nehéz helyzet miatt. Ezen kereskedők számára várhatóan az azonnali fizetés jelenthet (átmeneti) megoldást, pl. a másodlagos számlaazonosító, mobilszám kiragasztása a kassza mellé. Ez nem lesz a legoptimálisabb megoldás, de akik az üzlethelység bérleti díját sem tudják kifizetni, azok a kártyaelfogadás havi díját sem fogják tudni kitermelni.

Összességében az érintett kör nincs könnyű helyzetben és a döntésüket az sem segíti, hogy nincs olyan oldal, ahol összehasonlíthatnák az egyes szolgáltatók kondícióit és a következő 12 havi forgalmuk alapján megbecsülhetnék az elektronikus fizetés bevezetésének és fenntartásának költségeit. A FinTechZone rövid piackutatása alapján kiderült, a fizetési szolgáltatók kereskedői jutaléka között akár 2-3-szoros eltérés is lehet, van, ahol kötelező 3-5 éves „hűségszerződést” aláírni és a kötelező havi költségek között is lehetnek „meglepetések”.

Címlapfotó: Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook oldalán közzétett videóból készített képernyőfelvétel.

BUPA
BUPA

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.