2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.11.24.

Kvantumugrás a mindennapi pénzügyekben: élet a láncon

Szerző:

Kategóriák:

Hogyan alakulhat át a ma ismert pénzügyi rendszer a blokklánc technológiának köszönhetően? Mit jelent a DeFi, a decentralizált pénzügyi rendszer? Hogyan épül be a CeFi a tradicionális banki és a DeFi szereplők közé? Hogyan szabályozza az EU ezt a területet és mit hozott a MiCA irányelv? Csabai Csaba, az INLOCK alapítója segítségével betekintettünk a blockchain- és kriptopénz-vezérelt jövő pénzügyeibe. Az előadás 2020. december 31-ig megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján.

Mi az a DeFi?

A DeFi, a decentralizált pénzügyek olyan pénzügyi alkalmazások halmazára utal, ami blockchain technológián, vagy kriptopénzen alapul. A decentralizált pénzügyi rendszerben többé-kevésbé köztes szolgáltatók, közvetítők nélkül lehet üzleti és pénzügyi szolgáltatásokat igénybe venni, pl. pénzváltást, kölcsönt, kamatozó termékeket, vagyonkezelést, biztosítást stb. Legnépszerűbb DeFi megoldások pl. Uniswap, Compound.

A DeFi törvényszerűen nem kihívója a hagyományos banki rendszereknek. Pont úgy, ahogy a blockchain alapú kriptoeszközök sem kihívói a hagyományos pénznek. Sokkal inkább egy olyan alternatív pénzügyi ökoszisztéma, ami egyszerűen más alapokon nyugszik. Olyan alapok, mint az érték és a technológia kohéziója (kompózabilitása) melyen keresztül teljesen újszerű, a hagyományos banki rendszerekben elképzelhetetlen megoldások születnek. Csak néhány innováció ezek közül: flashloan, yield farming vagy éppen a liquidity poolok. Apró technológiai építőkövek, amikből felépül a ma már 15 milliárd dolláros DeFi ökoszisztéma.

Összességében a technológia teszi lehetővé, hogy a pénzügyi rendszer központi szereplő nélkül működjön.

blokklanc blockchain mica fintechshow

Fotón Csabai Csaba, az INLOCK alapítója a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

Ami decentralizált az törvényszerűen jobb?

A jelenlegi pénzügyi rendszer valamilyen szintű továbbfejlődési lehetősége lehet a decentralizáció. Erre számos példát látni, amelyek közül az első a kriptopénzek, a stablecoinok megjelenése volt a pénzforgalomban. A legismertebb kezdeményezés (Libra) ezen a területen a Facebook nevéhez kötődik, ami igaz, első körben jelentős intézményi ellenállásba ütközött, ám a legmarkánsabb előfutára volt annak, miképpen lehetne a technológiát felhasználni az értéklánc átalakítására a pénzügyi rendszerben.

Várhatóan az is igaz, hogy a széleskörű decentralizáció egy bizonyos ponton kontraproduktívvá válik. A pénzügyi rendszerekben olyan mértékig fog lezajlani a decentralizáció, ami még nem veszélyezteti a társadalmi intézményrendszer működését.

A tradicionális bankolás és a DeFi által elérhető széleskörű decentralizáció között várhatóan egy köztes állapot jön létre, aminek a szereplői a CeFi-k.

A CeFi olyan szereplőket takar, amelyek szabályozási és működési szempontból hasonlítanak a bankokra, de alapvetően technológiai entitások. Ebben a rendszerben a hagyományos értelemben vett pénz már nem jelenik meg, csupán kriptopénzek.

„A szakmai úgy definiálta a CeFi-t, hogy ezek a kriptopénzekkel bankot játszó cégek. Egyébként az Inlockkal mi is CeFi-k vagyunk.”
Csabai Csaba

INLOCK

További részletek a DeFi-vel és a CeFi-vel kapcsolatban Csabai Csaba előadásában érhetők el.

Mi a helyzet a szabályozással?

Köszönhetően többek között a Facebook „előrefutásának” az Egyesült Államokban és az EU-ban is elkezdték szabályozni ezt a területet. Ennek jegyében született meg az EU-ban a MiCA (Markets in Crypto-Assests), a MIFID mintájára készült, az eszközök definícióját és a token kategóriákat meghatározó irányelv, illetve az ezekhez tartozó kockázati besorolások. A szabályozás egyértelműsíti azt is, hogy a befektetők milyen módon tudnak fellépni egy projekttel szemben, ami nem teljesíti az ígéreteit.

Az irányelv egyértelműen tisztázza, miként kell elkülöníteni a token kibocsátók és token használók üzleti körét, illetve bizonyos üzleti tevékenységekhez milyen letétkezelési, illetve milyen tőke követelményeknek kell megfelelnie az egyes szereplőknek.

A MiCA számos eszközkategóriában engedélyez token kibocsátást, illetve több ponton is kivételt tesz bizonyos méretű projektek esetén. Alapvető elvárás, hogy a projekt rendelkezzen egy tiszta projekt definícióval (whitepaper), illetve amennyiben nem kíván 1 millió eurónál több tőkét bevonni, akkor mentességet is kaphat a szabályozási kötelmek alól.

A MiCA új fogalomként definiálja az e-money tokeneket, amivel lehetővé teszi, hogy a jelenleg túlszabályozott e-money (elektronikus pénz) piac résztvevői is tokenizálhassák a saját működésüket és azt blockchainre helyezhessék.

Csabai Csaba, az INLOCK alapítójának „Kvantumugrás a mindennapi pénzügyekben: élet a láncon” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotón Csabai Csaba, az INLOCK alapítója a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

Címkék:
blank
blank