Kvantumugrás a mindennapi pénzügyekben: élet a láncon

írta | 2020.11.24. | Blockchain, FinTechShow, Összes hír

kh webinarium

Hogyan alakulhat át a ma ismert pénzügyi rendszer a blokklánc technológiának köszönhetően? Mit jelent a DeFi, a decentralizált pénzügyi rendszer? Hogyan épül be a CeFi a tradicionális banki és a DeFi szereplők közé? Hogyan szabályozza az EU ezt a területet és mit hozott a MiCA irányelv? Csabai Csaba, az INLOCK alapítója segítségével betekintettünk a blockchain- és kriptopénz-vezérelt jövő pénzügyeibe. Az előadás 2020. december 31-ig megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján.

Mi az a DeFi?

A DeFi, a decentralizált pénzügyek olyan pénzügyi alkalmazások halmazára utal, ami blockchain technológián, vagy kriptopénzen alapul. A decentralizált pénzügyi rendszerben többé-kevésbé köztes szolgáltatók, közvetítők nélkül lehet üzleti és pénzügyi szolgáltatásokat igénybe venni, pl. pénzváltást, kölcsönt, kamatozó termékeket, vagyonkezelést, biztosítást stb. Legnépszerűbb DeFi megoldások pl. Uniswap, Compound.

A DeFi törvényszerűen nem kihívója a hagyományos banki rendszereknek. Pont úgy, ahogy a blockchain alapú kriptoeszközök sem kihívói a hagyományos pénznek. Sokkal inkább egy olyan alternatív pénzügyi ökoszisztéma, ami egyszerűen más alapokon nyugszik. Olyan alapok, mint az érték és a technológia kohéziója (kompózabilitása) melyen keresztül teljesen újszerű, a hagyományos banki rendszerekben elképzelhetetlen megoldások születnek. Csak néhány innováció ezek közül: flashloan, yield farming vagy éppen a liquidity poolok. Apró technológiai építőkövek, amikből felépül a ma már 15 milliárd dolláros DeFi ökoszisztéma.

Összességében a technológia teszi lehetővé, hogy a pénzügyi rendszer központi szereplő nélkül működjön.

blokklanc blockchain mica fintechshow

Fotón Csabai Csaba, az INLOCK alapítója a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

Ami decentralizált az törvényszerűen jobb?

A jelenlegi pénzügyi rendszer valamilyen szintű továbbfejlődési lehetősége lehet a decentralizáció. Erre számos példát látni, amelyek közül az első a kriptopénzek, a stablecoinok megjelenése volt a pénzforgalomban. A legismertebb kezdeményezés (Libra) ezen a területen a Facebook nevéhez kötődik, ami igaz, első körben jelentős intézményi ellenállásba ütközött, ám a legmarkánsabb előfutára volt annak, miképpen lehetne a technológiát felhasználni az értéklánc átalakítására a pénzügyi rendszerben.

Várhatóan az is igaz, hogy a széleskörű decentralizáció egy bizonyos ponton kontraproduktívvá válik. A pénzügyi rendszerekben olyan mértékig fog lezajlani a decentralizáció, ami még nem veszélyezteti a társadalmi intézményrendszer működését.

A tradicionális bankolás és a DeFi által elérhető széleskörű decentralizáció között várhatóan egy köztes állapot jön létre, aminek a szereplői a CeFi-k.

A CeFi olyan szereplőket takar, amelyek szabályozási és működési szempontból hasonlítanak a bankokra, de alapvetően technológiai entitások. Ebben a rendszerben a hagyományos értelemben vett pénz már nem jelenik meg, csupán kriptopénzek.

„A szakmai úgy definiálta a CeFi-t, hogy ezek a kriptopénzekkel bankot játszó cégek. Egyébként az Inlockkal mi is CeFi-k vagyunk.”
Csabai Csaba

INLOCK

További részletek a DeFi-vel és a CeFi-vel kapcsolatban Csabai Csaba előadásában érhetők el.

Mi a helyzet a szabályozással?

Köszönhetően többek között a Facebook „előrefutásának” az Egyesült Államokban és az EU-ban is elkezdték szabályozni ezt a területet. Ennek jegyében született meg az EU-ban a MiCA (Markets in Crypto-Assests), a MIFID mintájára készült, az eszközök definícióját és a token kategóriákat meghatározó irányelv, illetve az ezekhez tartozó kockázati besorolások. A szabályozás egyértelműsíti azt is, hogy a befektetők milyen módon tudnak fellépni egy projekttel szemben, ami nem teljesíti az ígéreteit.

Az irányelv egyértelműen tisztázza, miként kell elkülöníteni a token kibocsátók és token használók üzleti körét, illetve bizonyos üzleti tevékenységekhez milyen letétkezelési, illetve milyen tőke követelményeknek kell megfelelnie az egyes szereplőknek.

A MiCA számos eszközkategóriában engedélyez token kibocsátást, illetve több ponton is kivételt tesz bizonyos méretű projektek esetén. Alapvető elvárás, hogy a projekt rendelkezzen egy tiszta projekt definícióval (whitepaper), illetve amennyiben nem kíván 1 millió eurónál több tőkét bevonni, akkor mentességet is kaphat a szabályozási kötelmek alól.

A MiCA új fogalomként definiálja az e-money tokeneket, amivel lehetővé teszi, hogy a jelenleg túlszabályozott e-money (elektronikus pénz) piac résztvevői is tokenizálhassák a saját működésüket és azt blockchainre helyezhessék.

Csabai Csaba, az INLOCK alapítójának „Kvantumugrás a mindennapi pénzügyekben: élet a láncon” c. előadása megtekinthető a FinTechShow online videókonferencia platformján 2020. december 31-ig a résztvevők és az online jegyet vásárlók számára.

Az “Online jegyet” vásárlók számára hozzáférést biztosítunk a FinTechShow online videókonferencia platformhoz, amelyen 2020.12.31-ig megtekinthetők az előadások, a 3D-s kiállítói tér és kapcsolatot építhetnek egymással a résztvevők. FinTechShow program itt. Összes videó listája itt: Playlist.

Címlapfotón Csabai Csaba, az INLOCK alapítója a FinTechShow-n. Forrás: FinTechZone.hu

kh webinarium

kh webinarium

Itt követhetsz minket:

Tudósítás

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

WEBINÁRIUM

KH webinarium
Mit hoz a jövő? Hogyan alakítják át az újabb és újabb innovációk a pénzügyeinket, a munka világát, a környezetünket vagy akár a táplálkozásunkat?

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.