2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.05.22.

Vészesen növekszik a kibercsalások száma Magyarországon. Új eszközökkel segít az MNB a csalások elleni védekezésben

Szerző:

Kategóriák:

Biró Gabriella, a Magyar Nemzeti Bank informatikai felügyeleti főosztály vezetője a felügyeleten belül az informatikai rendszerek működésével kapcsolatos ellenőrzéseket végzi csapatával együtt. Munkájuk során komoly hangsúlyt fektetnek a kibertámadások számának felmérésére és visszaszorítására – teszik ezt a legnagyobb hitelességgel, hisz a főosztály tagjai közül sokan informatikusok.

Az MNB széleskörű kibervédelmi munkájáról és a jövő projektjeiről Biró Gabriella átfogó prezentációt tartott az áprilisi PayTechShow vendégeként.

Exponenciálisan nő a kibercsalások száma Magyarországon

Az MNB főosztályvezetője szerint az elmúlt év egyik legnagyobb eredményének tekinthető az MNB Kiberfenyegetettségi Térkép megalkotása. A projekt elsődleges célja volt, hogy a magyar pénzintézeti szektort valóban fenyegető veszélyeket mérje fel az MNB.

A hat hónapos pilot alatt több pénzintézettel dolgoztak együtt, akik önként szolgáltattak adatokat az MNB-nek.

Biró Gabriella kiemelte, hogy az adatok alapján egyértelműen látszik, hogy nyári hónapokban kevesebb az incidensek száma, tekintettel arra, hogy ebben az időszakban az IT rendszerekben végrehajtott változások száma is alacsonyabb. Ezzel az adattal egyezik az a tapasztalat is, hogy

a felmerülő incidensek nagy részének oka a klasszikus üzemzavar.

Persze, előfordulnak komoly kibertámadások is, de a napi ügymenetben jellemző buktatók javítása érdekében több óvintézkedést tanácsol az MNB főosztályvezetője.

Összességében elmondható, hogy Magyarországon is a nemzetközi térben előforduló fenyegetések és kitettségek vannak jelen.

A tényleges kibertámadásokkal kapcsolatos egyik legizgalmasabb adat azonban az, hogy

elsősorban az ügyfeleket célozzák a bűnözők, vagyis a megszokott, figyelmetlenségre és hiszékenységre alapozó adathalász eszközök még mindig sikeresen beválnak.

A magyar pénzügyi szektor Kiberfenyegetettségi Térképét az MNB továbbra is fontosnak tartja. A hasznos tapasztalatokat beépítve idén is tervezik a Térkép összeállítását, ezzel is segítve a megelőzést és a felkészülést a szektor szereplői számára.

Biró Gabriella a visszaélési statisztikák kapcsán prezentálta, hogy

a kibercsalások száma az ügyfélbejelentések alapján exponenciálisan nő.

Az MNB Ügyfélszolgálati Információs Központtól kapott adatok alapján elmondható, hogy nem csak adathalász kísérletekről van szó a bejelentések alapján, hanem valódi káreseményekről.

Fraud ajánlással is segít az MNB

További eredménynek számít, hogy az MNB több szakterülete dolgozik jelenleg egy fraud ajánláson, aminek célja, hogy

összefoglalja a pénzforgalmi szolgáltatásokon keresztül megfigyelhető visszaélések megelőzéséhez, illetve kezeléséhez kapcsolódóan az MNB valamennyi elvárását.

Az ajánlásban szereplő elvárások egyfajta minimum követelményt jelentenek majd gyakorlati tapasztalatok alapján.

A készülő ajánlás még idén publikálásra kerül, aminek tartalmával kapcsolatban az MNB lépcsőzetes bevezetést tervez.

Biró Gabriella - MNB - PayTechShow 2023

Fotón: Biró Gabriella, a Magyar Nemzeti Bank informatikai felügyeleti főosztály vezetője a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Az adatok alátámasztják, hogy a csalások száma vészesen növekszik, ma már szinte mindenkinek az ismerettségi körében történt visszaélés vagy kárt szenvedett valamilyen kiberbűnözési incidens során.

Erre válaszul az MNB nemcsak ajánlásokkal és a GIRO-n belüli visszaélési szűréssel kíván reagálni, hanem a felhasználói tudatosság növelésével is. Öt alapítóval 2022 novemberében megszületett a KiberPajzs, amely pontosan ezt a célt szolgálja.

A KiberPazs weboldalán rendszeres izgalmas tartalommegosztás történik, de a projekt iránt érdeklődők további esetleírásokra, plakát kampányokra és tudásmegosztó eseményekre számíthatnak a közeljövőben.

A szélesebb körű kommunikáció érdekében az MNB más hasonló kampányokkal is kapcsolatot fog teremteni, illetve a szakmai együttműködéseken is folyamatosan dolgoznak a KiberPajzs tagjai.

Címlapfotón: Biró Gabriella, a Magyar Nemzeti Bank informatikai felügyeleti főosztály vezetője a PayTechShow-n. (Készítette: Kovács Dávid, Instagram)

Címkék:
blank
blank