Beindult a verseny az 1 millió digitális ügyfélért. Jönnek az új digitális bankok

írta | 2017. 08. 29. | Digitális pénzügyek, Hazai digitális bankolás, Összes hír

PayTechShow 4.0

A digitális bankolás már nem csak a netbankról, a mobil banki appokról szól. Jönnek a teljesen online folyamatok. Nem kell többé bankfiókba menni, ha számlát szeretnénk nyitni. Rövidesen a jelzáloghitelt is online igényelhetjük. Beindult a verseny a digitális ügyfelekért.

 

Az idei év első 8 hónapjában több digitális banki megoldást dobtak piacra, mint tavaly egész évben. Ennyi bevezetést utoljára 2014-ben láttunk, amikor a mobilfizetés volt a sláger. A verkli még ugyanaz, de a fordulatszám már növekszik és jönnek az új ritmusok is.

A hagyományos bankolás örökségétől a leggyorsabban az MKB Bank kíván megszabadulni. Az elmúlt másfél évben a legnagyobb ugrást a digitális térben az MKB tette. Hetényi Márkkal, az MKB Bank Digitális stratégiáért felelős vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk a hagyományos bankok és a digitális bankolás jövőjéről.

 

Több százezer digitális ügyfél

Hetényi Márk: Tavaly több mint 1 millió hazai internet felhasználó vásárolt legalább 10 alkalommal online. Több mint 1 millió olyan okostelefon van a magyar felhasználók kezében, ami érintés nélküli fizetésre alkalmas. Eddig közel 1 millió felhasználó töltött le pénzügyekkel kapcsolatos applikációt az okostelefonjára. 2020-ra pedig több százezer  digitális bennszülött lehet a munkaerő piacon, akik álmaik megvalósításához pénzügyi termékeket is igényelnek majd. Az új és a jelenleg fejlesztés alatt álló digitális banki szolgáltatásainkkal ezeknek a felhasználóknak az online igényeire kívánunk választ adni.

 

Mindent online

Hetényi Márk: Nagyon messziről indultunk 2 évvel ezelőtt. A digitális ügyfélélmény szempontjából majdnem az utolsók között voltunk. Napjainkra az MKB Bank a digitális élvonalba került.

Idén tavasszal az elsők között vezettük be az érintés nélküli mobilfizetést, nyár elején pedig – a nagy hazai bankok közül – elsőként az online számlanyitást. Az utóbbira azért is vagyunk nagyon büszkék, mert ahogy a szabályozás erre lehetőséget biztosított, az MKB Bank már másnap elindította a szolgáltatást. Azóta is mi vagyunk az egyetlen nagy bank Magyarországon, amelyik ezt a lehetőséget nyújtja.

 

Online számlanyitás, online hitelezés, digitális bankolás 2.0

Hetényi Márk: Az MKB Banknál a hét bármely napján, akár hétvégén is lehet online, 10 perc alatt számlát nyitni. Külön digitális számlacsomagot állítottunk össze azoknak a felhasználóknak, akik nem használnak készpénzt. Számukra a bankolás költsége akár 0 forint is lehet.

Az online számlanyitás keretében a felhasználó számára azonnal kibocsátunk egy virtuális bankkártyát, amivel a több mint 1 millió érintés nélküli mobilfizetésre alkalmas telefonnal rendelkező felhasználó alkalmassá teheti okostelefonját a mobilfizetésre. A nagy hazai bankok közül az érintés nélküli mobilfizetésre alkalmas (felhőalapú) virtuális bankkártyát elsőként az MKB Bank vezette be.

Hamarosan lezárul a bank számítástechnikai alapinfrastruktúrájának lecserélése, amivel megteremtjük a gyors, online hitelezés alapjait: 30 perc alatt képesek leszünk személyi kölcsönt adni, 7 nap alatt pedig jelzáloghitelt. Valójában ez még csak a kezdet, az év elején kiválasztott magyar fintech startupokkal közösen olyan fejlesztéseket valósítottunk meg inkubátorunkban, az MKB FintechLab-ban, amelyekkel új korszakot nyitunk Magyarországon a digitális bankolásban.

 

Fintech program és PSD2

Hetényi Márk: Tavaly év végén indítottuk el – Európában is az elsők között – a fintech programunkat. Ennek keretében az első évben 6 fintech startuppal építettük együtt a jövő digitális bankját. A fiatal generáció pénzügyeit támogató applikációktól a robot befektetési tanácsadón át a tőkefinanszírozást és az áruhitelezést leegyszerűsítő alkalmazásokat fejlesztettünk közösen. Emellett az egyik fintech startup megoldására alapozva építettük fel az Európában is egyedülálló, a jövő évtől alkalmazandó módosított pénzforgalmi irányelvnek (PSD2) is megfelelő API infrastruktúránkat és sandboxunkat.

A fintech startupokkal való együttműködést a jövőben is folytatjuk és pár héten belül elindítjuk a második inkubációs szakaszt is. A programba már nem csak a hazai fintech startupokat, hanem Európa legjobbait is várjuk. A célunk, hogy olyan digitális ügyfélélményt nyújthassunk a fintech partnereinkkel közösen, mint amit a legsikeresebb fintech-bankok nyújtanak pl. a N26 Németországban, a Monzo az Egyesült Királyságban, vagy a Revolut Európában.

2018. január 13-tól alkalmazni kell a PSD2 irányelvet, ami megteremti a lehetőséget arra, hogy harmadik feles szolgáltatók (pl. fintech startupok) rátelepülhessenek a banki infrastruktúrára. Az MKB elkészült ezzel az infrastruktúrával és az első naptól kezdve biztosítja a hozzáférést – nem csak a minimum előírásokat teljesítő – rendszereihez.

A célunk, hogy 2020-ra az MKB Bank legyen több százezer digitális ügyfél kedvenc bankja Magyarországon.

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!