10 banki kapcsolat és fizetési kérelem-küldés a Billingóban

Szerző: | 2021. 09. 14. | Digitális pénzügyek, Elektronikus fizetési megoldások, Fintech szolgáltatások, Open banking, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Két nagyobb dobással erősített be az innovatív megoldásairól híres Billingo online számlázó. A legújabb fintech fejlesztések az innovatív Bankszinkron és a Magyarországon egyedülálló Fizetési kérelem funkciók. Előbbivel a felhasználók indulásképp 10 bank és pénzintézet tranzakcióit láthatják a számlázóban, utóbbival pedig a számlázással egyidőben fizetési igényt is megjeleníthetnek a partnerük netbankjában. Az új Billingo Bankszinkron és Fizetési kérelem funkciók lehetőségeivel kapcsolatos kérdéseinkre a közelmúltban 900 millió forintos befektetést kapott számlázó vezérigazgatója, Sárospataki Albert válaszolt.

A nyílt bankolás (PSD2) bevezetése óta tudni lehetett, hogy a Billingónál kiemelt cél a bankokkal való összekapcsolódás. A Billingót azóta hivatalosan AISP számlainformációs szolgáltatóként nyilvántartásba vette az MNB.

A közelmúltban megjelent Bankszinkron szolgáltatás pedig a korábban tervezett 9 helyett azonnal 10 bankkal ill. pénzintézettel indult. Az Erste Bank (lakossági), OTP Bank, CIB Bank, Raiffeisen Bank, K&H Bank, UniCredit Bank, Revolut, MKB Bank és ING Bank mellett a Paypalon keresztül érkező tranzakciók is megjelenhetnek a Billingóban.

A nyílt bankolás hazai eredményeivel, a nyílt bankolásban rejlő további lehetőségekkel és megoldásokkal kiemelten foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. A témában előad Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója, Maurizio Poletto, az Erste Group Chief Platform Officere, Mudri György, a FintechX vezérigazgatója, Berkes Tibor, a Mastercard  üzletfejlesztési és értékesítési vezetője, Szenttamási Norbert, a Budapest Pénzügyi Asszisztens (BÜPA) pénzforgalmi és termékfejlesztési vezetője.

Hogy működik a Billingo Bankszinkron a gyakorlatban?

Sárospataki Albert: A Billingo Bankszinkron alapvetően egy kényelmi szolgáltatás, amivel a felhasználók a számlázó felületén láthatják a bankszámla-tranzakcióikat. Ez nemcsak azért izgalmas, mert nem kell minden egyes alkalommal külön belépni a netbankba, hanem azért is, mert jelenleg akár 3, heteken belül pedig bármennyi különböző pénzintézetnél vezetett bankszámla adatai is egyetlen felületre aggregálhatók.

A bankszámlák között 1-1 kattintással válthatunk, de akár egyben vagy külön-külön is láthatjuk mennyi az aktuális egyenleg, mennyi a kimenő és bejövő tranzakciók értéke vagy éppen mennyi kintlévőségünk van.

Milyen szolgáltatásokat kapnak a felhasználók a banki összekapcsolással és milyen feltételekkel lehet ezeket használni?

Sárospataki Albert: A Bankszinkron egy, a számlázó programtól független szolgáltatás, amit előfizetőinknek ingyen biztosítunk. Sőt, innovátorok akár 3 különböző pénzintézettel is költségmentesen kapcsolhatják össze a Billingóval.

A Bankszinkron akkor is értékes és hasznos funkció, ha az adott vállalkozás a számlázást éppen nem a Billingóból intézi, hiszen a kettő egymástól függetlenül is működhet.

Billingósként persze jóval több megoldást kínál a mindennapi feladatokhoz, hiszen a Bankszinkronban megjelenő terhelések és jóváírások alapján a Billingo felismeri a tranzakcióhoz tartozó számlát. Ha pedig az egyezőséget a felhasználó is megerősíti, automatikusan fizetettre is állítja a bizonylatot. Ez a bevételi és kiadási oldalon ugyanúgy működik.

Így már látványosan csökkennek a pénzügyi egyeztetésre szánt munkaórák.

A Bankszinkron ugyanakkor a könyvelők munkáját is hatékonyan támogatja. Hiszen az ilyen módon egyeztetett és fizetettre állított bizonylatokat a könyvelőnek nem kell újra ellenőrizni, ezzel ő is idő takarít meg.

A Bankszinkronnal gyakorlatilag valós időben, egyetlen felületen követhető a vállalkozás cash-flowja, ami több órányi táblázatkészítési időt spórolhat meg havonta.

Milyen lehetőségeket tartogat még a Bankszinkron?

Sárospataki Albert: A jelenleg is zajló fejlesztések a Billingo Bankszinkron további automatizálási lehetőségeit célozzák. Idővel a számlák és a tranzakciók azonosítása is emberi közreműködés nélkül történik majd, és több automatizálási megoldás is folyamatban van.

Milyen rendszer garantálja az adatok biztonságát a Billingónál?

Sárospataki Albert: A Bankszinkron szolgáltatást a Billingo AISP nyilvántartásba vétel birtokában – számlainformációs szolgáltatóként-, az MNB szigorú felügyelete alatt biztosítja a felhasználóknak. Ez nagyon szigorú adatbiztonsági előkészítést és napi szintű megfelelőséget igényel. Hiszen közvetlenül kell csatlakozni a bankok PSD2-es API-jaira.

A szoftver a tranzakciós adatokat a számlázó programban minden esetben kizárólag a felhasználó előzetes engedélyezését követően jeleníti meg. Amit adatbiztonsági okokból 90 naponta manuálisan újra engedélyezni is kell.

A banki adatok rendkívül kényes és bizalmi információk. Csak az adatbiztonsági háttérről, a technikai részletekről és a minden vészhelyzetre kiterjedő forgatókönyvről 700 oldalas Billingo szabályrendszer készült. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a banki adatokhoz minden körülmények között, csak és kizárólag a felhasználó fér hozzá.

A magyar piacon elsőként a Billingóban jelent meg a Fizetési kérelem funkció. Hogyan segítheti a felhasználók munkáját?

Sárospataki Albert: A Fizetési kérelem egy elképesztően innovatív funkció, amivel a számlakiállítás pillanatában azonnal és automatikusan megjelenik a fizetési igény és vele együtt a számla utalási adatai a partner netbankjában. A vevő azonnal jóvá is hagyhatja az utalást vagy beállíthatja későbbre. A rendszerek ugyanakkor visszafelé is kommunikálnak. Ezt azt jelenti, hogy a Fizetési kérelem alapján teljesített kifizetésről a Billingo információt kap, és automatikusan fizetettre állítja a bizonylatot.

Ez a funkció egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a fizetési folyamatot, ami kényelmes a billingósoknak és a partnereiknek egyaránt.

A Fizetési kérelmet jelenleg csak az OTP, a Raiffeisen és az Erste Bank tudja fogadni, ahogy a többi bank is felkészül, a szolgáltatás egyre kényelmesebb lesz és mobilapplikációból is elérhetővé válik.

A Fizetési kérelem küldéséhez a Billingo rendszere a GIRO Instant hálózathoz közvetlenül csatlakozott.

A Billingo automatikus számlázási megoldásaival (API, Számlaismétlődés, Tömeges számlagenerálás), a Fizetési kérelemmel és a Bankszinkronnal gyakorlatilag a számlázási folyamat 100%-ban automatizálható.

Egy vállalkozásban minden mindennel összefügg. Ezért az átláthatóság, az időrabló feladatok automatizálása és a különböző műveletek egy felületre szervezése gyorsuló világunkban a siker kulcsa lehet. A Billingo ezt ügyesen felismerte, könnyen elérhető szolgáltatásaival pedig ez már nem csak a nagyvállalatok kiváltsága lesz.

A nyílt bankolás hazai eredményeivel, a nyílt bankolásban rejlő további lehetőségekkel és megoldásokkal kiemelten foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. A témában előad Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója, Maurizio Poletto, az Erste Group Chief Platform Officere, Mudri György, a FintechX vezérigazgatója, Berkes Tibor, a Mastercard  üzletfejlesztési és értékesítési vezetője, Szenttamási Norbert, a Budapest Pénzügyi Asszisztens (BÜPA) pénzforgalmi és termékfejlesztési vezetője.

Címlapfotó: Billingo

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.