10 banki kapcsolat és fizetési kérelem-küldés a Billingóban

Szerző: | 2021. 09. 14. | Digitális pénzügyek, Elektronikus fizetési megoldások, Fintech szolgáltatások, Open banking, Összes hír

PayTechShow 4.0

Két nagyobb dobással erősített be az innovatív megoldásairól híres Billingo online számlázó. A legújabb fintech fejlesztések az innovatív Bankszinkron és a Magyarországon egyedülálló Fizetési kérelem funkciók. Előbbivel a felhasználók indulásképp 10 bank és pénzintézet tranzakcióit láthatják a számlázóban, utóbbival pedig a számlázással egyidőben fizetési igényt is megjeleníthetnek a partnerük netbankjában. Az új Billingo Bankszinkron és Fizetési kérelem funkciók lehetőségeivel kapcsolatos kérdéseinkre a közelmúltban 900 millió forintos befektetést kapott számlázó vezérigazgatója, Sárospataki Albert válaszolt.

A nyílt bankolás (PSD2) bevezetése óta tudni lehetett, hogy a Billingónál kiemelt cél a bankokkal való összekapcsolódás. A Billingót azóta hivatalosan AISP számlainformációs szolgáltatóként nyilvántartásba vette az MNB.

A közelmúltban megjelent Bankszinkron szolgáltatás pedig a korábban tervezett 9 helyett azonnal 10 bankkal ill. pénzintézettel indult. Az Erste Bank (lakossági), OTP Bank, CIB Bank, Raiffeisen Bank, K&H Bank, UniCredit Bank, Revolut, MKB Bank és ING Bank mellett a Paypalon keresztül érkező tranzakciók is megjelenhetnek a Billingóban.

A nyílt bankolás hazai eredményeivel, a nyílt bankolásban rejlő további lehetőségekkel és megoldásokkal kiemelten foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. A témában előad Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója, Maurizio Poletto, az Erste Group Chief Platform Officere, Mudri György, a FintechX vezérigazgatója, Berkes Tibor, a Mastercard  üzletfejlesztési és értékesítési vezetője, Szenttamási Norbert, a Budapest Pénzügyi Asszisztens (BÜPA) pénzforgalmi és termékfejlesztési vezetője.

Hogy működik a Billingo Bankszinkron a gyakorlatban?

Sárospataki Albert: A Billingo Bankszinkron alapvetően egy kényelmi szolgáltatás, amivel a felhasználók a számlázó felületén láthatják a bankszámla-tranzakcióikat. Ez nemcsak azért izgalmas, mert nem kell minden egyes alkalommal külön belépni a netbankba, hanem azért is, mert jelenleg akár 3, heteken belül pedig bármennyi különböző pénzintézetnél vezetett bankszámla adatai is egyetlen felületre aggregálhatók.

A bankszámlák között 1-1 kattintással válthatunk, de akár egyben vagy külön-külön is láthatjuk mennyi az aktuális egyenleg, mennyi a kimenő és bejövő tranzakciók értéke vagy éppen mennyi kintlévőségünk van.

Milyen szolgáltatásokat kapnak a felhasználók a banki összekapcsolással és milyen feltételekkel lehet ezeket használni?

Sárospataki Albert: A Bankszinkron egy, a számlázó programtól független szolgáltatás, amit előfizetőinknek ingyen biztosítunk. Sőt, innovátorok akár 3 különböző pénzintézettel is költségmentesen kapcsolhatják össze a Billingóval.

A Bankszinkron akkor is értékes és hasznos funkció, ha az adott vállalkozás a számlázást éppen nem a Billingóból intézi, hiszen a kettő egymástól függetlenül is működhet.

Billingósként persze jóval több megoldást kínál a mindennapi feladatokhoz, hiszen a Bankszinkronban megjelenő terhelések és jóváírások alapján a Billingo felismeri a tranzakcióhoz tartozó számlát. Ha pedig az egyezőséget a felhasználó is megerősíti, automatikusan fizetettre is állítja a bizonylatot. Ez a bevételi és kiadási oldalon ugyanúgy működik.

Így már látványosan csökkennek a pénzügyi egyeztetésre szánt munkaórák.

A Bankszinkron ugyanakkor a könyvelők munkáját is hatékonyan támogatja. Hiszen az ilyen módon egyeztetett és fizetettre állított bizonylatokat a könyvelőnek nem kell újra ellenőrizni, ezzel ő is idő takarít meg.

A Bankszinkronnal gyakorlatilag valós időben, egyetlen felületen követhető a vállalkozás cash-flowja, ami több órányi táblázatkészítési időt spórolhat meg havonta.

Milyen lehetőségeket tartogat még a Bankszinkron?

Sárospataki Albert: A jelenleg is zajló fejlesztések a Billingo Bankszinkron további automatizálási lehetőségeit célozzák. Idővel a számlák és a tranzakciók azonosítása is emberi közreműködés nélkül történik majd, és több automatizálási megoldás is folyamatban van.

Milyen rendszer garantálja az adatok biztonságát a Billingónál?

Sárospataki Albert: A Bankszinkron szolgáltatást a Billingo AISP nyilvántartásba vétel birtokában – számlainformációs szolgáltatóként-, az MNB szigorú felügyelete alatt biztosítja a felhasználóknak. Ez nagyon szigorú adatbiztonsági előkészítést és napi szintű megfelelőséget igényel. Hiszen közvetlenül kell csatlakozni a bankok PSD2-es API-jaira.

A szoftver a tranzakciós adatokat a számlázó programban minden esetben kizárólag a felhasználó előzetes engedélyezését követően jeleníti meg. Amit adatbiztonsági okokból 90 naponta manuálisan újra engedélyezni is kell.

A banki adatok rendkívül kényes és bizalmi információk. Csak az adatbiztonsági háttérről, a technikai részletekről és a minden vészhelyzetre kiterjedő forgatókönyvről 700 oldalas Billingo szabályrendszer készült. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a banki adatokhoz minden körülmények között, csak és kizárólag a felhasználó fér hozzá.

A magyar piacon elsőként a Billingóban jelent meg a Fizetési kérelem funkció. Hogyan segítheti a felhasználók munkáját?

Sárospataki Albert: A Fizetési kérelem egy elképesztően innovatív funkció, amivel a számlakiállítás pillanatában azonnal és automatikusan megjelenik a fizetési igény és vele együtt a számla utalási adatai a partner netbankjában. A vevő azonnal jóvá is hagyhatja az utalást vagy beállíthatja későbbre. A rendszerek ugyanakkor visszafelé is kommunikálnak. Ezt azt jelenti, hogy a Fizetési kérelem alapján teljesített kifizetésről a Billingo információt kap, és automatikusan fizetettre állítja a bizonylatot.

Ez a funkció egyszerűbbé és gyorsabbá teszi a fizetési folyamatot, ami kényelmes a billingósoknak és a partnereiknek egyaránt.

A Fizetési kérelmet jelenleg csak az OTP, a Raiffeisen és az Erste Bank tudja fogadni, ahogy a többi bank is felkészül, a szolgáltatás egyre kényelmesebb lesz és mobilapplikációból is elérhetővé válik.

A Fizetési kérelem küldéséhez a Billingo rendszere a GIRO Instant hálózathoz közvetlenül csatlakozott.

A Billingo automatikus számlázási megoldásaival (API, Számlaismétlődés, Tömeges számlagenerálás), a Fizetési kérelemmel és a Bankszinkronnal gyakorlatilag a számlázási folyamat 100%-ban automatizálható.

Egy vállalkozásban minden mindennel összefügg. Ezért az átláthatóság, az időrabló feladatok automatizálása és a különböző műveletek egy felületre szervezése gyorsuló világunkban a siker kulcsa lehet. A Billingo ezt ügyesen felismerte, könnyen elérhető szolgáltatásaival pedig ez már nem csak a nagyvállalatok kiváltsága lesz.

A nyílt bankolás hazai eredményeivel, a nyílt bankolásban rejlő további lehetőségekkel és megoldásokkal kiemelten foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. A témában előad Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója, Maurizio Poletto, az Erste Group Chief Platform Officere, Mudri György, a FintechX vezérigazgatója, Berkes Tibor, a Mastercard  üzletfejlesztési és értékesítési vezetője, Szenttamási Norbert, a Budapest Pénzügyi Asszisztens (BÜPA) pénzforgalmi és termékfejlesztési vezetője.

Címlapfotó: Billingo

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!