BankTechShow

10 ok, amik átalakulásra kényszerítik a hazai biztosítókat

Szerző: | 2019. 04. 03. | Insurtech, Összes hír

Semmiképp nem mondható, hogy „Keleten a helyzet változatlan”, noha egyre többen vagyunk, akik jóval gyorsabb változást látnának szívesen a hazai biztosítási szektorban. Ahhoz képest, hogy ma már a nagyszülők is lelkesen Skype-olnak, Vibereznek vagy BKK Futár applikációval szervezik a tömegközlekedésüket – a biztosítási ágazat most kezd ébredezni Csipkerózsika álmából.

Ennek a lassú reagálásnak megvannak a tehetetlenségi törvényei a kialakult erőviszonyokból, az állami szabályozás merevségéből, a vásárlói kultúra berögződéseiből és a piacra való belépés magas anyagi kockázataiból. Ugyanakkor a következő 3-5 év itthon is radikális változásokat fog hozni, amit az alábbiak indokolhatnak.

10 ok, amelyek katalizálják a radikális változást

#1 Digitális ügyfelek és ügyfélélmény

A fiatal, digitálisan felkészült ügyfelek torkán már nem lehet lenyomni a „régi folyamatok csak technológiai köntösben”, „ál-cool” szerződéskötési folyamatokat. Mivel más szektorokban már rutinná és élménnyé vált a papírmentesség, automatikus eljárások, készpénzmentesség, digitális kommunikációs csatornák, ezért ugyanezt az ügyfélélményt várják majd el a biztosítóktól is.

#2 Régimódi értékesítés

Az új digitális generáció nem szereti a kizárólag „old school” push értékesítési technikákat („Ha meghalsz, mi marad utánad?”, „Vegyük csak végig, mibe kerül az ellátásod, ha bajod lesz?”). Noha ezek jogos és racionális észérvek – de a boltban sem úgy árulják a kenyeret „ha ezt ma nem veszed meg, holnap éhen halsz.” És így nemigen hajlandóak dolgozni az új, fiatal tanácsadók sem.

#3 Elöregedő ügyfélbázis

Az idősebb ügyfelek, akik toleránsak a jelenlegi hagyományos eljárásokkal szemben, egy ponton kikerülnek a rendszerből, ami súlyos jövedelmezőségi problémákhoz vezet majd.

#4 Toborzási kihívások

Hamarosan egyre több „nagy mágus”, több évtizede piacon lévő profi, hiteles tanácsadó megy nyugdíjba, akiknek pótlása miatt minden biztosítónak nyitnia kell a fiatalok felé. Ők viszont a mai munkapiaci környezet szívó hatása miatt nyugodtan válogathatnak és nem fognak kényszerből felcsapni ügynöknek. Vonzó folyamatokra, az általuk használt, megszokott applikációs környezetre, erős online jelenlétre vágynak.

#5 Digitalizáció és automatizáció

A nemzetközi környezet változásai tőkeátcsoportosítást indíthatnak el, mivel a tőke oda megy, ahol megfelelő megtérülést lát. Ez gyorsítani fogja a biztosítók alapműködésének racionalizálását, áramvonalasítását, ami szükségszerűvé teszi a mesterséges intelligenciával támogatott automatizációt, a papírmentességet, az informatikai alaprendszerek cseréjét, kézi érintés nélküli kockázatelbírálást, az üzemeltetés hatékonyságának növelését.

#6 Értékesítési hatékonyság növelése

A trendek a biztosítási szerzési jutalék további csökkentéséről is szólnak, ami szükségessé teszi a produktivitás emelését, azaz hogy a tanácsadó egységnyi idő alatt több ügyfelet szolgálhasson ki minőségi módon. (A digitális transzformáció segítségével az átlagos értékesítők eredményeit is fel lehetne tornázni a mai topsztár ügynökök szintjére.)

#7 Nyílt innovációs (open innovation) modellek terjedése

Egyre több fintech labor, vállalati inkubáció indul el, ahol lesz esély becsatornázni a diszruptív innovációt a vállalati folyamatokba. Ezek a pénzügyi szolgálatók várhatóan versenyképesebbek lesznek azon társaiknál, amelyek nem kezdték el kialakítani saját „open innovation” környezetüket. (pl.Generali Innovation Hub, MNB Fintechlab, MKB Fintechlab, NN Sparklab, OTP Lab, Start it @K&H).

#8 Átfogó digitális transzformáció

A kék/sárga kárbejelentő lapot felváltó mobil applikáció az érintett biztosítóknál katalizálni fogja a folyamatok további digitalizálását, modernizálását.

#9 Learning by doing

Az első kísérleti fecskék sikereiből és kudarcaiból az egész piac tanulhat és a következő körben okosabban, kisebb kockázattal vezethetők be az újdonságok (hazai úttörők például: UNIQA: Cherrisk, NN Biztosító: protect.me és RunAddict, Union-Fitpuli együttműködés).

#10 Központi programok lokalizációja

A nemzetközi hátterű biztosítók anyacégeinél már elindultak a globális kihívásokra rezonáló olyan koordinált központi programok, amelyek egy ponton helyi szinten is megjelennek majd és hozhatnak formabontó újdonságokat.

+1 Vezetői motiváció

Végül, de nem utolsó sorban nem elhanyagolható a hazai biztosítók vezéreinek „vadászszenvedélye”. Vannak, akik piacformálóként szeretnének megjelenni és nyitnak új módszertanok (lásd agilis, design thinking), a digitális transzformáció, új és jobb értékesítési technikák felé – hogy képesek legyenek kiszolgálni az új generáció ügyfeleit, tanácsadóit.

Ígéretes kezdeményezések csírái már láthatók egyes biztosítóknál. A kérdés, hogy

a későn ébredők meddig lesznek még relevánsak az ügyfelek számára hagyományos megközelítésükkel a digitális világban.

Mert egy dolog elköteleződni az újdonságok mellett, a minőségi megvalósításhoz szükséges stratégiai átalakítás sok helyen fájdalmas tanulási útját viszont nemigen lehet lerövidíteni!

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

SZANISZLÓ LÁSZLÓ

A digitális transzformáció már akkor beszippantotta, amikor tizenévesként Basicben szellemeket kódolt a Dunai Vasműben. Az eltelt 30 évben az aktuálisan új IT technológiák mély ismeretével szenvedélye lett értékesítési és képzési rendszerek elemzése, extrém növekedési hatások elérése, akár hagyományos akár MLM rendszerben. Jelenleg a biztosítási szektor megújítása, piacformálása vonzza és a közösségi finanszírozás hazai elterjesztése.
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!