2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.09.25.

2020-ban áttörés jöhet a mobilfizetésben Magyarországon

Szerző:

Kategóriák:

Évek óta hallani arról, hogy a mobilfizetésé a jövő és hamarosan már nem lesz szükség a bankkártyákra sem. Közel öt éve helyezte új alapokra az érintéses mobilfizetést az Apple Pay és a Google Pay, amelyek szép lassan erodálják a plasztik bankkártyák használatát – legalábbis a fejlett nyugati országokban, pl. az Egyesült Királyságban. De mi a helyzet Magyarországon? Mire számíthatunk 2020-ban? Cikkünk a Trade Magazin októberi számában is olvasható lesz a pénzügyi mellékletben. A Trade Magazin októberi számát a PayTechShow résztvevői elsőként fogják megkapni.

Az érintéses mobilfizetés gyerekcipőben jár Magyarországon, így a készpénz elleni harchoz érdemben még nem tudott hozzájárulni. Ugyanakkor Kínában 96%-ról 45%-ra csökkent a készpénz 2012-2019 között a QR-kódos mobilfizetésnek köszönhetően.

A svédek pedig arra készülnek, hogy 2023-ra teljesen készpénzmentessé tegyék a gazdaságot, amihez a legújabb csodafegyverük a Swish, a svéd azonnali (mobil)fizetés. Eközben Magyarországon a készpénzes tranzakciók aránya még mindig 75% az MNB szerint.

Cikkek és cakkok a mobilfizetésben

Itthon a 2000-es évek elejétől használhatjuk mobiltelefonunkat fizetésre, aminek lendületet az ad-hoc mobilparkolás megjelenése adott 2009-ben. Hosszú éveken át a mobilfizetés kifejezés összefonódott a parkolás sms-en keresztül történő kifizetésével.

Ahogy megjelentek az NFC-s mobiltelefonok és az Apple 2014 végén bejelentette az Apple Pay elindulását, beléptünk az érintéses mobilfizetés korszakába. Rövid időn belül a Google, a Samsung és az LG is követte az Apple példáját és a bankkártyák „beköltözhettek” a mobiltelefonba.

Mobilfizetési boom Magyarországon 2020-ban

A mobilfizetést eddig a “mobil parkolás” pörgette itthon, ám hamarosan új dimenzióba emelkedhet köszönhetően az Apple Pay, az azonnali fizetés (QR-kódos fizetés) és a Módosított Pénzforgalmi Irányelv (PSD2) szerint piacra lépő fizetés-kezdeményezési szolgáltatók (PISP) megjelenésének.

Emellett az idén Magyarországon is megjelenő AliPay, valamint az Apple Pay riválisa, az érintéses mobiltárcát kínáló Google Pay jövőbeli megjelenése is újabb lökést adhatnak a mobilfizetés terjedésének.

Az azonnali fizetési rendszer kapcsán már legalább egy tucat startup, IT cég fejleszt új mobilfizetési megoldást, nyár végén pedig már hat szolgáltató kínálta az Apple Pay-t a magyar felhasználóknak.

Igaz, 2016 szeptembere óta az Android alapú mobilfizetés is elérhető Magyarországon hét hazai pénzügyi szolgáltatónál, ám

ezek az érintéses mobiltárcák igazi áttörést még nem hoztak.

Ugyanakkor jövőre még több bank kínálja majd az Apple Pay-t, megjelennek a QR-kód alapú mobilfizetési megoldások és a Google is beléphet a saját mobiltárcájával, amelyek

együttesen áttörést idézhetnek elő itthon a mobilfizetésben.

Kereskedői mobiltárcák a láthatáron

A Lidl mobilalkalmazása a Lidl Plus 2018-ban vált elérhetővé Dániában, Ausztriában és Spanyolországban, idén pedig Lengyelországban majd Németországban. A Lidl most egy új kísérletbe kezdett és az eddigi loyalty funkciókat QR-kód alapú mobilfizetéssel (Lidl Payegészítette ki, amit elsőként Spanyolországban, majd Lengyelországban tesztel.

Ha a Lidl Plus applikáció megérkezik Magyarországra is és a Lidl úgy dönt, hogy csatlakozik az azonnali fizetési rendszerhez, akár egy mobiltelefonszámot (ún. másodlagos számlaazonosítót)elegendő lesz beregisztrálni az alkalmazásba és az MNB ajánlása szerinti szabványos QR-kód segítségével közvetlenül a bankszámla terhére is fizethetünk a Lidl áruházakban.

Kapcsolódó cikk:

200 ezer Apple Pay felhasználó Magyarországon év végéig

A magyar felhasználók immár hat szolgáltatónál adhatják hozzá Mastercard, vagy Visa fizetési kártyájukat az Apple Pay-hez. Az OTP Bank, az Erste Bank és a GRÁNIT Bank mellett a magyar ügyfelek számára a Simple, a Revolut és a Monese is elérhetővé tették az érintéses mobilfizetést az iOS felhasználóknak.

Az Apple Pay megjelenése– függetlenül attól, hogy kevesebben vannak az iOS felhasználók, mint az Androidosok – lökést adhat a hazai érintéses mobilfizetésnek, és várhatóan:

  1. az indulást követő hetekben, hónapokban arányaiban több iPhone felhasználó fogja virtualizálni a bankkártyáját,
  2. arányaiban többen fognak fizetni és gyakrabban a mobiljukkal, mint az Androidosok.

A FinTechZone becslése alapján a közel 1 millió hazai iPhone felhasználó közül 200 ezer adhatja hozzá év végéig bankkártyáját az Apple Pay-hez, ha a CIB Bank és a K&H Bank is elindulnak a szolgáltatással a következő hónapokban.

PAYTECHSHOW

  • HEGEDÜS ÉVA
  • GRÁNIT Bank, elnök-vezérigazgató
  • Előadás: “Hazai Apple Pay és mobilfizetési tapasztalatok
  • 11:00-11:20 / Szegmensek 1.
Címkék:
blank
blank