2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.09.26.

Új hitelminősítő algoritmuson dolgozik a magyar fintech startup, a PénTech

Szerző:

Kategóriák:

Az idei évi FinTechShow győztes, a PénTech fintech startup és a céginformációs szolgáltató, a Cégjelző a kis- és középvállalkozások hitelhez jutását segítenék új hitelminősítő algoritmus kidolgozásával. A két cég az MKB Fintechlab inkubációs programjában talált egymásra.

A PénTech okos faktoringgal, számla finanszírozással foglalkozó fintech startup. Céljuk, hogy a kis- és középvállalkozások (KKV-k) egy kattintás egyszerűségével finanszírozáshoz jussanak.

Bár a megoldás pofon egyszerűnek tűnik, a szolgáltatás egy robosztus hitelminősítési algoritmus nélkül félkarú óriás, amihez többek között megbízható és jól strukturált adatok szükségesek. Az utóbbit a céginformációs szolgáltató, a Cégjelző biztosítja a jövőben a PénTechnek.

PénTech Solutions

A fizetési késedelmek és a hosszú számlázási periódusok a régió mindennapos üzleti életéhez tartoznak. A magyar példán keresztül szemléltetve: 2018-ben a számlák több mint egyharmadát késve fizettek ki és az átlagos visszafizetési idő több mint 40 nap volt. Ezek a késedelmek és a hosszú fizetési határidők csődhöz vezetnek és akadályozzák a növekedést.

A jelenleg elérhető alternatívák drágák, általában hosszútávú keretszerződéshez kötődnek, rejtett költségeket tartalmaznak és sok időt és papírmunkát igényelnek.

A PénTech célja, hogy a KKV-k egy gombnyomás egyszerűségével megoldhassák likviditási problémáikat. Ennek a folyamatnak a kialakítása érdekében fejleszti a Péntech saját hitelminősítő algoritmusát, először szabályalapú döntéshozási módszertant alkalmazva, majd később gépi tanulási módszereket használva az algoritmus képességeinek növelése érdekében.

Készül az új hitelminősítő

A PénTech és a Cégjelző közösen dolgozzák ki az új hitelminősítő algoritmust. Ehhez a PénTech pénzügyi, kockázatmenedzsment, data science és gépi tanulási tapasztalatait adja, míg az elemzéshez az adatbázist a Cégjelző biztosítja.

A PénTech és a Cégjelző úgy vélik,

“ha egymáshoz közeli iparágak szereplői nyitnak egymás felé, az felgyorsíthatja az innováció és a termékfejlesztés sebességét. Az így keletkező hozzáadott érték pedig végső soron a fogyasztóknál csapódik le”.

Az együttműködés várható eredményeként a rövidtávú likviditási forrásokat kereső KKV-k a tervezettnél hamarabb vehetik majd igénybe a testreszabott ajánlatokat kínáló megoldást. A KKV-k kevesebb adminisztratív munkával és átláthatóbb árazás mellett juthatnak rövidtávú finanszírozáshoz.

Összességében a KKV finanszírozás egyszerűbbé, ügyfélközpontúvá és átláthatóbbá válik.

2020 áprilisában ismét jön a FinTechShow, ahol a legújabb fintech megoldások mellett az aktuális digitális pénzügyi technológiai trendeket, üzleti modelleket és stratégiákat is megismerhetik a résztvevők. Részletek hamarosan a FinTechZone-on!

Címkék: