FinTechShow-7.0

Jön az Apple Pay versenytársa. A Google Pay már a spájzban van

Szerző: | 2019. 09. 23. | Digitális pénzügyek, Google Pay, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Megjelent az országhatáron a Google Pay, de várhatóan csak 2020-ban lesz elérhető a szolgáltatás Magyarországon – nem hivatalos információink szerint. A Revolut Horvátországban és Szlovákiában, az Erste Bank Csehországban, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank Ukrajnában kínálja ügyfeleinek a Google érintéses mobilfizetési megoldását, a G Pay-t. Az Apple Pay idei indulását jövőre a Google Pay követheti itthon. A Visa már elkészítette a Google Pay-hez és a G Pay érintéses mobilfizetéshez a magyar nyelvű oldalt is. További részletek 2019.10.15-én a PayTechShow-n.

A Google Pay érintéses mobilfizetés magyarországi bevezetésének előkészítése sok hasonlóságot mutat az Apple Pay-éhez. Május közepén írtunk először arról, hogy az Apple Pay már a „spájzban” van és kielemeztük, mely hazai bankok lehetnek az elsők az Apple Pay bevezetésében.

Akkor azt a következtetést vontuk le, hogy az OTP Bank, az Erste Bank és a K&H Bank lehet az elsők között. Az elemzésünk helyesnek bizonyult és az első két bank, amelyik bevezette az Apple Pay-t Magyarországon az OTP Bank és az Erste Bank lett, bár az utóbbi bankkal egyidőben jelentette be a GRÁNIT Bank is az indulást.

A G Pay érintéses mobilfizetés kapcsán a várakozásunk, hogy Visa kártyákkal indulhat el hamarabb a szolgáltatás és ha az OTP-nek nem lesz kizárólagossága, akkor a Revolut, vagy az Erste Bank indulhatnak elsőként. A K&H Bankot is esélyesnek tartjuk, de ott még várunk az Apple Pay idei évi elindulására.

Mi az a Google Pay?

A Google 2018 januárjában jelentette be, hogy Google Pay néven egy szolgáltatásban egyesíti fizetési megoldásait az Android Pay-t, a Google Walletet, a Google Checkout-ot és a Google Tez-t. Ez utóbbi a Google önálló mobilfizetési megoldása Indiában, amely az indiai azonnali fizetési rendszerre épülő Egységes Fizetési Interfészt, az ún. „UPI”-t használja.

Jelenleg – még – országonként eltérő, hogy a Google Pay mely szolgáltatásai érhetők el, de összességében az alábbi típusú tranzakciókra alkalmas:

  • fizethetünk a Google Play áruházában,
  • fizethetünk fizikai boltokban mobiltelefonunkkal egy érintéssel,
  • vásárolhatunk webáruházakban,
  • fizethetünk az applikáción belül (in-app payment),
  • küldhetünk pénzt ismerőseinknek, családtagjainknak.

A Google a tavaly év eleji bejelentés óta folyamatosan bővíti Google Pay partnerei számát. 2019. július vége óta 13 újabb európai bankkal és fizetési szolgáltatóval állapodott meg és tette elérhetővé a Google Pay szolgáltatást.

Legutóbb Horvátországban a Revolut, Csehországban pedig az Erste Bank ügyfelei számára vált elérhetővé a Google mobilfizetési megoldása. A napokban pedig a Monese jelentette be, hogy ügyfeleik már 12 országban regisztrálhatják bankkártyájukat a Google Pay-be, de Magyarország még nincs az országok között.

Mivel a Revolut és a Monese aktívan jelen vannak Magyarországon, így az is előfordulhat, hogy a hazai bankokat megelőzve a fintech cégek hozzák el elsőként a G Pay-t Magyarországra.

Google Pay Magyarországon

Magyarországon egyelőre csak webshopokban, illetve az applikáción belüli vásárlásokra használható a Google Pay. Az érintéses mobilfizetés egy következő körben lesz majd elérhető itthon is.

A Visa magyar nyelvű oldalán az alábbiakat tudhatjuk meg a Google Pay-jel kapcsolatban:

  • A Google Pay a Visa kártyával való fizetés gyors és egyszerű módját kínálja az üzletekben és online.
  • A Google Pay kizárólag olyan Android készülékekkel használható, amelyek rendelkeznek NFC-vel és HCE-vel, valamint KitKat 4.4-es vagy későbbi verzióval működnek.
  • A Google Pay használatához le kell tölteni a Google Pay alkalmazást a Google Play-ből. Ezt követőn a Google Pay alkalmazáson keresztül be kell fotózni a bankkártyánkat. Ezután az Androidos telefonunk is alkalmassá válik az érintéses mobilfizetésre.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!