Jön az Apple Pay versenytársa. A Google Pay már a spájzban van

írta | 2019.09.23. | Digitális pénzügyek, Google Pay, Összes hír

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Megjelent az országhatáron a Google Pay, de várhatóan csak 2020-ban lesz elérhető a szolgáltatás Magyarországon – nem hivatalos információink szerint. A Revolut Horvátországban és Szlovákiában, az Erste Bank Csehországban, az OTP Bank és a Raiffeisen Bank Ukrajnában kínálja ügyfeleinek a Google érintéses mobilfizetési megoldását, a G Pay-t. Az Apple Pay idei indulását jövőre a Google Pay követheti itthon. A Visa már elkészítette a Google Pay-hez és a G Pay érintéses mobilfizetéshez a magyar nyelvű oldalt is. További részletek 2019.10.15-én a PayTechShow-n.

A Google Pay érintéses mobilfizetés magyarországi bevezetésének előkészítése sok hasonlóságot mutat az Apple Pay-éhez. Május közepén írtunk először arról, hogy az Apple Pay már a „spájzban” van és kielemeztük, mely hazai bankok lehetnek az elsők az Apple Pay bevezetésében.

Akkor azt a következtetést vontuk le, hogy az OTP Bank, az Erste Bank és a K&H Bank lehet az elsők között. Az elemzésünk helyesnek bizonyult és az első két bank, amelyik bevezette az Apple Pay-t Magyarországon az OTP Bank és az Erste Bank lett, bár az utóbbi bankkal egyidőben jelentette be a GRÁNIT Bank is az indulást.

A G Pay érintéses mobilfizetés kapcsán a várakozásunk, hogy Visa kártyákkal indulhat el hamarabb a szolgáltatás és ha az OTP-nek nem lesz kizárólagossága, akkor a Revolut, vagy az Erste Bank indulhatnak elsőként. A K&H Bankot is esélyesnek tartjuk, de ott még várunk az Apple Pay idei évi elindulására.

Mi az a Google Pay?

A Google 2018 januárjában jelentette be, hogy Google Pay néven egy szolgáltatásban egyesíti fizetési megoldásait az Android Pay-t, a Google Walletet, a Google Checkout-ot és a Google Tez-t. Ez utóbbi a Google önálló mobilfizetési megoldása Indiában, amely az indiai azonnali fizetési rendszerre épülő Egységes Fizetési Interfészt, az ún. „UPI”-t használja.

Jelenleg – még – országonként eltérő, hogy a Google Pay mely szolgáltatásai érhetők el, de összességében az alábbi típusú tranzakciókra alkalmas:

  • fizethetünk a Google Play áruházában,
  • fizethetünk fizikai boltokban mobiltelefonunkkal egy érintéssel,
  • vásárolhatunk webáruházakban,
  • fizethetünk az applikáción belül (in-app payment),
  • küldhetünk pénzt ismerőseinknek, családtagjainknak.

A Google a tavaly év eleji bejelentés óta folyamatosan bővíti Google Pay partnerei számát. 2019. július vége óta 13 újabb európai bankkal és fizetési szolgáltatóval állapodott meg és tette elérhetővé a Google Pay szolgáltatást.

Legutóbb Horvátországban a Revolut, Csehországban pedig az Erste Bank ügyfelei számára vált elérhetővé a Google mobilfizetési megoldása. A napokban pedig a Monese jelentette be, hogy ügyfeleik már 12 országban regisztrálhatják bankkártyájukat a Google Pay-be, de Magyarország még nincs az országok között.

Mivel a Revolut és a Monese aktívan jelen vannak Magyarországon, így az is előfordulhat, hogy a hazai bankokat megelőzve a fintech cégek hozzák el elsőként a G Pay-t Magyarországra.

Google Pay Magyarországon

Magyarországon egyelőre csak webshopokban, illetve az applikáción belüli vásárlásokra használható a Google Pay. Az érintéses mobilfizetés egy következő körben lesz majd elérhető itthon is.

A Visa magyar nyelvű oldalán az alábbiakat tudhatjuk meg a Google Pay-jel kapcsolatban:

  • A Google Pay a Visa kártyával való fizetés gyors és egyszerű módját kínálja az üzletekben és online.
  • A Google Pay kizárólag olyan Android készülékekkel használható, amelyek rendelkeznek NFC-vel és HCE-vel, valamint KitKat 4.4-es vagy későbbi verzióval működnek.
  • A Google Pay használatához le kell tölteni a Google Pay alkalmazást a Google Play-ből. Ezt követőn a Google Pay alkalmazáson keresztül be kell fotózni a bankkártyánkat. Ezután az Androidos telefonunk is alkalmassá válik az érintéses mobilfizetésre.

fintechshow fintech digitalis transzformacio

fintechshow fintech digitalis transzformacio

Itt követhetsz minket:

EGRI SZILVIA

EGRI SZILVIA

A bankszektorban nevelkedett. Miután felépített egy-két “kártyavárat” (értsd: kártya üzletágat), szakmai életének egyik legizgalmasabb kalandjában vett részt: egy zöldmezős banképítésben. Töretlenül hisz abban, hogy lehet szerethető digitális pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni és abban, hogy a digitális térben a digitális “Én”-hez igazodó szolgáltatások és ügyfélutak lehetnek a nyerők. Lelkesedését és kreatív énjét 2017 tavasza óta a bankszektoron kívül mobilizálja. #femtech, #hunfemtech
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

FINTECHSHOW 5.0

fintechshow fintech digitalis transzformacio
FinTech seregszemle, pitch verseny és jövőbemutató előadások az idén 5 éves FinTechShow-n. Górcső alatt a digitális pénzügyi transzformáció új irányai. FinTechShow: (m)érték a digitális pénzügyekben.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.