BankTechShow

2023-tól szabályozzák a BNPL piacot. Sokak számára ez már túl késő lesz

Szerző: | 2022. 06. 23. | Banki és fintech hírek, Elektronikus fizetés, Összes hír

A „Buy Now, Pay Later” (BNPL) szolgáltatásra 2023 végétől a hitelezési szabályok lesznek érvényesek az Egyesült Királyságban. A megtévesztő reklám tilalma, a hitelvisszafizetési képesség vizsgálat, az előzetes termékengedélyeztetés biztosan érvényesek lesznek a BNPL szolgáltatókra is. Bár a szabályozás tartalmával egyetértenek a fogyasztóvédelmi csoportok, túlságosan lassúnak tartják a jogalkotási folyamatot.

A szabályozás tervezett hatálybalépéséig még több mint egy év van, amely elég hosszú idő ahhoz, hogy számos fogyasztó beleessen a könnyűnek vélt hitel csapdájába. A téli időszakban egyes fogyasztói csoportok nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülnek, így félő, hogy a BNPL részletek visszafizetése kapcsán sokan késlekednek majd és így szankciókkal kell szembenézniük – érvel a fogyasztóvédelem.

A BNPL szolgáltatásra a jövő év végétől a hitelezési szabályok lesznek érvényesek, mint például:

  • Hitelvisszafizetési képesség vizsgálata: A BNPL szolgáltatókat kötelezi a szabályozás, hogy minden egyes fogyasztó esetében vizsgálják meg, anyagi helyzete alapján a hitel felvételét megengedheti-e magának.
  • Megtévesztő reklám tilalma: A pénzügyi reklámokra, akciókra vonatkozó szabályozást kiterjeszti a jogalkotó a BNPL termékekre, azaz elvárja a fair, egyértelmű, egyszerűen érthető kommunikációt, reklámot.
  • A szolgáltatás előzetes hatósági engedélyeztetése: A BNPL szolgáltatónak a termékét engedélyeztetni kell majd a pénzügyi felügyelettel (Financial Conduct Authority – FCA). A panaszok fogadását, kezelését a jogszabály a pénzügyi ombudsmanhoz (Financial Ombudsman Service – FOS) helyezi.

Szigorodik a hagyományos rövidtávú, kamatmentes áruvásárlási hitelek szabályozása is

A brit kormány a rövidtávú kamatmentes hitelekre – mint pl. a bútorvásárlási hitelek, vagy nagyértékű eszközvásárlási hitelek – vonatkozóan is ugyanezen szabályokat tervezi előírni, hiszen ezen hitelek (részletfizetések) hasonló kockázatokat jelentek a fogyasztóknak.

A tervek szerint a szabályok azon üzleti vállakozásokra is vonatkoznak majd, amelyek harmadik feles hitelintézettel együttműködve nyújtanak hitelt. A kormány még vizsgálja, hogy szükséges-e kiterjeszteni az intézkedéseket az online kereskedők által a saját termékeik megvásárlásához nyújtott hitel vagy részletfizetés szolgáltatásokra.

Túl lassú a jogalkotás: sokan eshetnek adósságcsapdába

A jogszabálytervezetet az év vége felé bocsátja a kormány piaci konzultációra – jelentette be John Glen, a brit pénzügyminisztérium gazdasági titkára – , a végrehajtási jogszabályok pedig 2023 közepére készülnek el. Az FCA ezt követően a szektorral szakmai konzultációkat folytat.

Egyes fogyasztói csoportok élesen bírálják az ütemezést. Érvelésük szerint a BNPL részleteivel, a fizetési késedelem esetén alkalmazandó szankciókkal vásárlók milliói nincsenek tisztában, így sokan vehetnek fel erejüket meghaladó hiteleket a következő időszakban. Mindaddig, míg a szabályozás nem hatályos, ezen fogyasztók veszélynek vannak kitéve.

A fogyasztóvédelmi szakemberek szerint a BNPL szolgáltatás mai kommunikációs gyakorlata megtévesztő – jellemzően egyszerű, könnyen elérhető fizetési módként kommunikálják a szolgáltatók. Sőt, az is előfordul, hogy választható életmódnak nevezik.

A BNPL lehet a költségek újraütemezésének módja, de csak tudatosan, a saját pénzügyi teherbírásunk ismeretében célszerű vállalni. A BNPL valójában tartozás, melynek feltételeiről, a tartozás meg nem fizetésének következményeiről a fogyasztókat tájékoztatni kell.

Hogyan tovább BNPL szolgáltatók?

Bár egyre többen feszegetik ezeket a kérdéseket, a BNPL szektor még minden bizonnyal egy jó ideig szabályozatlan marad.

A szabályozói oldalról gyülekező felhők mellett az üzleti modell egyre jobban látszódó hiányosságai alaposan megtépázzák a BNPL szolgáltatók eredményességét, részvénypiaci megítélésüket.

A piaci eredményesség érdekében – a szabályozási törekvések mellett és attól függetlenül – több szolgáltató felülvizsgálja az alkalmazott üzleti modellt.

A brit ZOPA például a nagyobb összegű, hosszabb távra adott részletfizetésekben látja a BNPL üzleti fenntarthatóságát részben a hosszabb távú ügyfélkapcsolat adta lehetőségek miatt, részben pedig azért, mert így a fogyasztók nagyobb beruházásokhoz (pl. lakásfelújítás) is kaphatnak egyszerűbb finanszírozást. Másik újítása, hogy hibrid hitelezési portfóliót alakít ki, melyben a fogyasztó igényeihez és lehetőségeihez igazodva ötvözi a rugalmasabb BNPL-t és a hitelkártya nyújtotta lehetőségeket.

[PYMNTS, Finextra] Címlapfotó: Polina Tankilevitch, pexels.com

BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
BankTechShow

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!