2024. november 26.
BankTechShow

2024.07.10.

A G+D bemutatta az offline digitális fizetési technológiát

Szerző:

Kategóriák:

A német Giesecke+Devrient (G+D) debütált a biztonságos offline fizetések token alapú rendszerével. Ez a megoldás különösen nagy előnyt jelenthet azokban a régiókban, ahol az internet infrastruktúra fejletlen, és mindemellett új lehetőségeket kínálhat a tokenizált gazdaság számára.

Még a mai digitális gazdaságban is komoly kihívást jelentenek a digitális fizetési műveletek hálózati kapcsolati problémái – a fejlődő országokban pedig különösen nagy kihívást jelent a megbízható internet-hozzáféréshez szükséges infrastruktúra hiánya.

Az áramkimaradások, a gyenge internetjel vagy a távközlési hibák mind hozzájárulhatnak az adatkapcsolat hiányához, pedig az online fizetési rendszerek hatékonysága alapvetően a folyamatos és stabil internetkapcsolattól függ.

A G+D Filia Unplugged token alapú fizetési megoldás biztonságos offline tranzakciókat tesz lehetővé bármikor és bárhol – mindezt úgy, hogy internetkapcsolatra sincs szükség.

,,Az offline fizetés a hiányzó láncszem a digitális fizetések világában. A Filia Unpluggeddel segítünk áthidalni ezt a hiányt.”

– nyilatkozta Dr. Raoul Herborg, a G+D CBDC ügyvezető igazgatója.

Hogyan működik?

A Bank for International Settlements (BIS) meghatározása szerint az offline fizetés technikailag digitális tokenek továbbítása, amely anélkül történik, hogy a fizetőnek és a kedvezményezettnek hálózati kapcsolatra lenne szüksége bármilyen főkönyvi rendszerhez vagy háttérrendszerhez a fizetés végrehajtásához.

A megoldást a biztonságos működés érdekében három védelmi réteggel és a készpénzhez hasonló funkciókkal tervezték, miközben független az internetkapcsolattól.

A G+D Filia Unplugged technológiája hasonlóan működik, mint sok streaming szolgáltatás, amelyek lehetővé teszik a felhasználóknak, hogy audio- vagy videofájlokat töltsenek le, amelyeket később offline is lejátszhatnak. Ebben az esetben a megoldás a tokeneket egy hardveres tárcában, például egy okostelefon SIM-kártyáján tárolja.

A rendszer működéséhez mindössze két ilyen tárca szükséges, amelyek online kapcsolat nélkül is használhatók, például Near Field Communication (NFC) technológia segítségével, ha a két mobileszköz egymás közelében van.

Rugalmasabb fizetési megoldások az offline képességek integrálásával

Amint azt a BIS 2023-as tanulmánya hangsúlyozza, az offline funkcionalitás is szükséges a digitális jegybankpénz (CBDC) számára, amelyet jelenleg világszerte számos központi bank vizsgál. A világszerte több CBDC kísérleti projekt sikere bizonyította az offline fizetések fontosságát.

Érdemes felismerni, hogy a kereskedelmi bankok, a fintechek, az azonnali fizetési rendszerek és a mobilfizetési szolgáltatók számára előnyös az offline képességek integrálása fizetési rendszereikbe.

Ez lehetővé teszi ügyfélkörük bővítését azáltal, hogy befogadóbb és rugalmasabb fizetési szolgáltatásokat kínálnak.

[Forrás G+D sajtóközlemény, Finextra] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group Kft.

Címkék: