Decentralizált pénzügyek (DeFi | 7. rész): A decentralizált tőzsdék közgazdaságtana

Szerző: | 2022. 03. 25. | Blockchain, Összes hír

PayTechShow 4.0

Most ismerkedsz a decentralizált tőzsdék világával? Szeretnéd megérteni a liquidity pool alapú tőzsdéken alkalmazott automatikus árazási mechanizmus működését (Automated Market Maker)? Tudni szeretnéd, mi az „impermanent loss”? Összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

A decentralizált liquidity pool alapú tőzsdéken az árat egy okosszerződésbe beépített logika számítja ki, amit automatikus árazási mechanizmusnak (Automated Market Maker – AMM) hívnak. Jelen cikkünkben ennek az árazási mechanizmusnak a működését vizsgáljuk meg közelebbről.

Mi az a konstans formula?

A legegyszerűbb esetben az árazási algoritmus alapja egy konstans formula: x * y = k, ahol ‘x’ és ‘y’ a liquidity pool-ban lekötött tokenek mennyisége.

Például, ha egy pool-t 100 ETH-val és 20.000 DAI-al hozunk létre, akkor a konstans formula 2.000.000, aminek állandónak kell lennie. Kereskedés esetén praktikusan a liquidity pool-ban lévő egyik tokent váltjuk át egy másik tokenre úgy, hogy az átváltás végén a pool-ban lévő tokenek mennyisége a ‘k’ konst adja ki. Ez például azt jelenti, hogy ha 1 ETH-t szeretnénk DAI tokenért venni a pool-ból, akkor 202,020202 DAI-t kell érte fizetnünk, mert így a pool új token mennyiségei, 99 ETH x 20202.020202 DAI = 2.000.000 kiadja a konstans értéket.

Gyakorlatban a konstans formula azt jelenti, hogy a két token váltási árfolyama függ attól, hogy mennyi tokent akarunk váltani. Kis mennyiségnél ez közelíti a k/x vagy k/y árfolyamokat, nagy mennyiségnél azonban ez jelentősen más is lehet. Az alábbi táblázat mutatja a váltási árfolyamokat különböző mennyiségek esetén:

decentralizalt tozsdek - arazasi mechanizmus - AMM

1. táblázat: Váltási árfolyamok és mennyiségek

A token mennyiség és váltási árfolyamok közötti kapcsolatot a következő ábra is demonstrálja.
decentralizalt tozsdek - arazasi mechanizmus - AMM

1. ábra: A váltási árfolyamok és a token mennyiség összefüggése

Talán meglepő, de ahogy az eddigiekből is látszódik egy liqudity pool alapú decentralizált váltó árazási mechanizmusa teljes mértékben az automatikus algoritmus alapján számolódik, a rendszer nincsen kapcsolatban semmiféle külső ár orákulummal. Felmerülhet így a kérdés, hogy miért lesz “reális” egy token párnak az ára, miért lesz kb. ugyanolyan, mint bármelyik másik tőzsdén. A válasz az arbitrázs lehetőségekben és a spekulánsokban rejlik.

Amennyiben két tőzsde között – és itt most mindegy, hogy milyen technológiájú tőzsdékről van szó – az árfolyam különböző, úgy ez arbitrázs lehetőséget biztosít, amelyet kihasználva profitra lehet szert tenni. A közgazdaságtani racionalitás azt diktálja, hogy egészen addig fognak kereskedni a decentralizált kripto-váltó token pooljaival, amig abban olyan mennyiségű és árfolyamú token párok lesznek megtalálhatóak, amiknek az árfolyama megegyezik a többi, például centralizált váltók árfolyamaival.

Impermanent loss: nem realizált veszteségnek

Természetesen a liquidity pool alapú decentralizált tőzsdék sem működnek teljes mértékben tökéletesen, az egyik közgazdaságtani jellegű problémájuk az úgynevezett nem-realizált veszteség (impermanent loss). A probléma abból ered, hogy amíg a likviditást nyújtók lekötik a token párjaikat egy liquidity pool-ban, addig ezeknek a tokeneknek az értéke önmagában is változhat egyéb kriptováltókon.

Példa

  • Tegyük fel, hogy Alice 1 ETH-t és 100 DAI-t helyez el a poolban.
  • Az elhelyezés időpillanatában az 1 ether valóban 100 DAI-t ér, és mivel a DAI egy a dollárhoz kötött stabil kriptovaluta, ezért a kiinduló állapotban Alice 200 dollárnyi értéket köt le a liquidity pool-ban.
  • Tegyük fel, hogy Alice a liquidity pool 10%-t birtokolja, tehát összesen 10ETH és 1.000 DAI van a pool-ban.
  • Tegyük fel, hogy az ETH-DAI árfolyama változik és minden egyéb tőzsdén 1 ETH-t 400 DAI-ért adnak.
  • Ez azt jelenti, hogy arbitrázs lehetőség fog fennállni és egészen addig fognak kereskedni a liquidity pool-al, amíg ott is 400 DAI-ba fog kerülni 1 ETH. Ami viszont azt jelenti, hogy 5 ETH és 2000 DAI lesz a pool-ban.
  • Mivel Alice a pool 10%-t birtokolja, ezért 0.5 ETH-ja és 200 DAI-a lesz, aminek az értéke 0.5 x 400 + 200 = 400, tehát Alicenak 400 dollárt ér a 10% százalékos pool tulajdona.
  • Azonban, ha Alice megtartotta volna az 1 ETH-t és 100 DAI-t és nem teszi be a pool-ba egyáltalán, akkor most 1×400 + 100 = 500 dollárnyi értéke lenne.

Az előbbi példában bemutatott 100 dollárnyi veszteséget nevezzük nem realizált veszteségnek (impermanent loss). A veszteség nem egy konkrét pénzbeli veszteség, hanem a lehető legjobb befektetéshez viszonyított eltérés, úgynevezett opportunity cost.

A másik tulajdonsága ennek a veszteségnek, hogy csak akkor realizálódik, ha Alice a token részesedését visszavonja a pool-ból. Ha az árfolyamok a másik irányban változnak, akkor a nem-realizált veszteség eltűnhet.

A nem realizált veszteség elkerülése, vagy kompenzálása érdekében több különböző stratégiát szoktak alkalmazni. Gyakran használnak a konstans árképzési formula helyett komplexebb képleteket, melyek kisebb nem realizált veszteséget okoznak. Egy másik lehetőség, amikor a likviditást nyújtókat kompenzálják a veszteségért. Ilyen kompenzálási lehetőség például a tranzakciós díjakból való részesedés, vagy extra tokenek kiosztása jutalomként.

Címlapfotó: Yield.app

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!