2019.04.16.

A Facebook megoldja az azonnali fizetést Magyarországon

Szerző:

Megszólalt Matolcsy György, MNB elnök is: ha szükséges, felülbírálják az azonnali fizetési rendszer indulásának feltételeit. Az OTP a Bankszövetségre hivatkozva állítja, a Bankszövetség halasztásért lobbizik. Miközben zajlik a Trónok harca, a Facebook szép csendben megoldhatja Magyarország azonnali fizetési problémáját.

A Facebook már 2016 októberében megszerezte az elektronikuspénz-kibocsátói (e-money) engedélyt Írországban, amivel lerakhatja az alapjait egy új európai fizetési rendszernek. A Facebook az e-money engedély segítségével kibocsáthat elektronikus pénzt, fizetési és pénzküldési szolgáltatást nyújthat – indíthat, illetve fogadhat fizetési tranzakciókat az Európai Unió teljes területén.

Röviden, a Facebook az EU-s állampolgároknak biztosíthatja a személyek közötti azonnali pénzküldés lehetőségét, ha feltöltik a Facebook e-money egyenlegüket. Ez több, mint 250 millió Facebook felhasználót érintene az EU-ban.

Facebook pénzküldés

A Facebook a pénzküldési szolgáltatását 2015 júniusában indította el az Egyesült Államokban, majd 2017 novemberében az Egyesült Királyságban és Franciaországban is.

A Facebook felhasználók a bankkártya adataik megadását követően vehetik igénybe a szolgáltatást és a Messengeren keresztül küldhetnek egymásnak pénzt.

Fizetés Facebook QR-kóddal

Ha a Facebook kiterjesztené fizetési megoldását az üzleti felhasználóira is – a mikro-, kis- és középvállalkozásokra – azzal megteremtené a kiskereskedői elfogadás feltételeit. Azaz Facebook egyenlegünk terhére rengeteg helyen fizethetnénk az online térben.

Ha pedig a fizikai elfogadók kinyomtatják a Facebook QR-kódot, akkor a hagyományos boltokban, szórakozóhelyeken, kávézókban is fizethetnénk a Facebook egyenlegünk terhére, azonnal (a WeChat-hez hasonlóan, ami már szintén itt van az EU-ban).

Fizetés Facebook bankkártyával

A Facebook bármikor dönthet úgy, hogy a bankkártyához szokott EU-s felhasználóknak kibocsátja saját kártyatársasági logóval ellátott fizetési kártyáját is.

A Revolut, a TransferWise, vagy számos európai fintech startup mintájára a Facebook fizetési kártyát a Facebook mobil applikáción keresztül igényelhetnénk, amit a kiszállítási idő függvényében, kb. 5-15 munkanapon belül kapnánk meg. Ezt követően a Facebook mobil applikáción keresztül követhetnénk nyomon költéseink alakulását.

Facebook és a PSD2

Ha pedig a Facebook nem szeretne a kártyatársaságokhoz “láncolódni”, akkor kihasználhatja a 2018. január 13. napjától kötelezően alkalmazandó EU-s módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) lehetőségeit, amelynek keretében e-money rendszerét rácsatlakoztathatja a hagyományos bankok infrastruktúrájára. Ezzel a Facebook akár az EU új központi fizetési elszámolója is lehetne.

Minden Facebook felhasználó beregisztrálhatná bankszámláját a Facebook fizetési applikációjába, hogy ne kelljen bajlódni az e-money egyenleg feltöltésével sem.

Összességében a Facebook a meglévő e-money engedélye és a PSD2 segítségével „könnyen” megoldhatja az EU, valamint Magyarország azonnali fizetési problémáját.

Ugyanakkor nemcsak a Facebook, de az Amazon és a Google is megszerezték az e-money engedélyt az EU-ban, így Ők is bármikor dönthetnek úgy, hogy újrarajzolják az EU széttöredezett fizetési piacát. Az amerikai technológiai óriások mellett a kínaiak is elkezdték bevenni Európát és ehhez szintén megszerezték az e-money engedélyt (pl. AliPay).

A fintech, az azonnali fizetés, a GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) hatásairól további részletek a FinTechShow-n 2019.04.25-én. 

Címkék: