FinTechShow-7.0

A Facebook megoldja az azonnali fizetést Magyarországon

Szerző: | 2019. 04. 16. | Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, Összes hír

FinTechShow-7.0
BankTechShow | A jövő digitális bankja

Megszólalt Matolcsy György, MNB elnök is: ha szükséges, felülbírálják az azonnali fizetési rendszer indulásának feltételeit. Az OTP a Bankszövetségre hivatkozva állítja, a Bankszövetség halasztásért lobbizik. Miközben zajlik a Trónok harca, a Facebook szép csendben megoldhatja Magyarország azonnali fizetési problémáját.

A Facebook már 2016 októberében megszerezte az elektronikuspénz-kibocsátói (e-money) engedélyt Írországban, amivel lerakhatja az alapjait egy új európai fizetési rendszernek. A Facebook az e-money engedély segítségével kibocsáthat elektronikus pénzt, fizetési és pénzküldési szolgáltatást nyújthat – indíthat, illetve fogadhat fizetési tranzakciókat az Európai Unió teljes területén.

Röviden, a Facebook az EU-s állampolgároknak biztosíthatja a személyek közötti azonnali pénzküldés lehetőségét, ha feltöltik a Facebook e-money egyenlegüket. Ez több, mint 250 millió Facebook felhasználót érintene az EU-ban.

Facebook pénzküldés

A Facebook a pénzküldési szolgáltatását 2015 júniusában indította el az Egyesült Államokban, majd 2017 novemberében az Egyesült Királyságban és Franciaországban is.

A Facebook felhasználók a bankkártya adataik megadását követően vehetik igénybe a szolgáltatást és a Messengeren keresztül küldhetnek egymásnak pénzt.

Fizetés Facebook QR-kóddal

Ha a Facebook kiterjesztené fizetési megoldását az üzleti felhasználóira is – a mikro-, kis- és középvállalkozásokra – azzal megteremtené a kiskereskedői elfogadás feltételeit. Azaz Facebook egyenlegünk terhére rengeteg helyen fizethetnénk az online térben.

Ha pedig a fizikai elfogadók kinyomtatják a Facebook QR-kódot, akkor a hagyományos boltokban, szórakozóhelyeken, kávézókban is fizethetnénk a Facebook egyenlegünk terhére, azonnal (a WeChat-hez hasonlóan, ami már szintén itt van az EU-ban).

Fizetés Facebook bankkártyával

A Facebook bármikor dönthet úgy, hogy a bankkártyához szokott EU-s felhasználóknak kibocsátja saját kártyatársasági logóval ellátott fizetési kártyáját is.

A Revolut, a TransferWise, vagy számos európai fintech startup mintájára a Facebook fizetési kártyát a Facebook mobil applikáción keresztül igényelhetnénk, amit a kiszállítási idő függvényében, kb. 5-15 munkanapon belül kapnánk meg. Ezt követően a Facebook mobil applikáción keresztül követhetnénk nyomon költéseink alakulását.

Facebook és a PSD2

Ha pedig a Facebook nem szeretne a kártyatársaságokhoz „láncolódni”, akkor kihasználhatja a 2018. január 13. napjától kötelezően alkalmazandó EU-s módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) lehetőségeit, amelynek keretében e-money rendszerét rácsatlakoztathatja a hagyományos bankok infrastruktúrájára. Ezzel a Facebook akár az EU új központi fizetési elszámolója is lehetne.

Minden Facebook felhasználó beregisztrálhatná bankszámláját a Facebook fizetési applikációjába, hogy ne kelljen bajlódni az e-money egyenleg feltöltésével sem.

Összességében a Facebook a meglévő e-money engedélye és a PSD2 segítségével „könnyen” megoldhatja az EU, valamint Magyarország azonnali fizetési problémáját.

Ugyanakkor nemcsak a Facebook, de az Amazon és a Google is megszerezték az e-money engedélyt az EU-ban, így Ők is bármikor dönthetnek úgy, hogy újrarajzolják az EU széttöredezett fizetési piacát. Az amerikai technológiai óriások mellett a kínaiak is elkezdték bevenni Európát és ehhez szintén megszerezték az e-money engedélyt (pl. AliPay).

A fintech, az azonnali fizetés, a GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) hatásairól további részletek a FinTechShow-n 2019.04.25-én. 

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!