A Facebook megoldja az azonnali fizetést Magyarországon

írta | 2019.04.16. | Azonnali fizetés, Digitális pénzügyek, Összes hír

BUPA

Megszólalt Matolcsy György, MNB elnök is: ha szükséges, felülbírálják az azonnali fizetési rendszer indulásának feltételeit. Az OTP a Bankszövetségre hivatkozva állítja, a Bankszövetség halasztásért lobbizik. Miközben zajlik a Trónok harca, a Facebook szép csendben megoldhatja Magyarország azonnali fizetési problémáját.

A Facebook már 2016 októberében megszerezte az elektronikuspénz-kibocsátói (e-money) engedélyt Írországban, amivel lerakhatja az alapjait egy új európai fizetési rendszernek. A Facebook az e-money engedély segítségével kibocsáthat elektronikus pénzt, fizetési és pénzküldési szolgáltatást nyújthat – indíthat, illetve fogadhat fizetési tranzakciókat az Európai Unió teljes területén.

Röviden, a Facebook az EU-s állampolgároknak biztosíthatja a személyek közötti azonnali pénzküldés lehetőségét, ha feltöltik a Facebook e-money egyenlegüket. Ez több, mint 250 millió Facebook felhasználót érintene az EU-ban.

Facebook pénzküldés

A Facebook a pénzküldési szolgáltatását 2015 júniusában indította el az Egyesült Államokban, majd 2017 novemberében az Egyesült Királyságban és Franciaországban is.

A Facebook felhasználók a bankkártya adataik megadását követően vehetik igénybe a szolgáltatást és a Messengeren keresztül küldhetnek egymásnak pénzt.

Fizetés Facebook QR-kóddal

Ha a Facebook kiterjesztené fizetési megoldását az üzleti felhasználóira is – a mikro-, kis- és középvállalkozásokra – azzal megteremtené a kiskereskedői elfogadás feltételeit. Azaz Facebook egyenlegünk terhére rengeteg helyen fizethetnénk az online térben.

Ha pedig a fizikai elfogadók kinyomtatják a Facebook QR-kódot, akkor a hagyományos boltokban, szórakozóhelyeken, kávézókban is fizethetnénk a Facebook egyenlegünk terhére, azonnal (a WeChat-hez hasonlóan, ami már szintén itt van az EU-ban).

Fizetés Facebook bankkártyával

A Facebook bármikor dönthet úgy, hogy a bankkártyához szokott EU-s felhasználóknak kibocsátja saját kártyatársasági logóval ellátott fizetési kártyáját is.

A Revolut, a TransferWise, vagy számos európai fintech startup mintájára a Facebook fizetési kártyát a Facebook mobil applikáción keresztül igényelhetnénk, amit a kiszállítási idő függvényében, kb. 5-15 munkanapon belül kapnánk meg. Ezt követően a Facebook mobil applikáción keresztül követhetnénk nyomon költéseink alakulását.

Facebook és a PSD2

Ha pedig a Facebook nem szeretne a kártyatársaságokhoz “láncolódni”, akkor kihasználhatja a 2018. január 13. napjától kötelezően alkalmazandó EU-s módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) lehetőségeit, amelynek keretében e-money rendszerét rácsatlakoztathatja a hagyományos bankok infrastruktúrájára. Ezzel a Facebook akár az EU új központi fizetési elszámolója is lehetne.

Minden Facebook felhasználó beregisztrálhatná bankszámláját a Facebook fizetési applikációjába, hogy ne kelljen bajlódni az e-money egyenleg feltöltésével sem.

Összességében a Facebook a meglévő e-money engedélye és a PSD2 segítségével „könnyen” megoldhatja az EU, valamint Magyarország azonnali fizetési problémáját.

Ugyanakkor nemcsak a Facebook, de az Amazon és a Google is megszerezték az e-money engedélyt az EU-ban, így Ők is bármikor dönthetnek úgy, hogy újrarajzolják az EU széttöredezett fizetési piacát. Az amerikai technológiai óriások mellett a kínaiak is elkezdték bevenni Európát és ehhez szintén megszerezték az e-money engedélyt (pl. AliPay).

A fintech, az azonnali fizetés, a GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) hatásairól további részletek a FinTechShow-n 2019.04.25-én. 

BUPA
BUPA

Itt követhetsz minket:

LEMÁK GÁBOR

LEMÁK GÁBOR

A Szabadidő Központban (a KÖZGÁZ-on) végzett, a Duna bal partján. Kimaradt a bölcsi és a multikulti szocializáció az életéből, így lettek eretnek gondolatai. Néha kiengedik a zártosztályról, de már egyre ritkábban. A gumiszobából pattantak ki a FinTechZone, a FinTech Akadémia, a FinTech Verseny, a HUNFINTECH25 és a FinTechShow ötletek, amiket sajnos továbbiak is követnek majd. #fintechterapia #gumiszoba
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

BUPA: PÉNZÜGYI ASSZISZTENS

BUPA
Ismerd meg vállalkozásod teljes értékű pénzügyi asszisztensét, a BUPA-t.

KIBERBIZTONSÁG

clico paloalto networks it-biztonsag
A FinTechShow résztvevőinek díjmentes fenyegetettségi felmérést ajánlott fel a Palo Alto Networks.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.