2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.09.19.

A gépi tanulás senkit nem érdekel, de ha AI-nak hívjuk, mindjárt a középpontban vagyunk!

Szerző:

Kategóriák:

Legújabb cikksorozatunkban a digitális bankolás technikai feltételeit biztosító szállítói szereplők kapnak rivaldafényt. Első cikkünkben a mesterséges intelligencia és a digitális bankolás kapcsolódási pontjait járjuk körbe.

A mesterséges intelligencia és a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó hazai szereplők kapcsolata nem újkeletű – mégis, a ChatGPT megjelenésével az AI technológia alapú (gépi tanulási) megoldások számtalan széleskörű diskurzusban megjelentek.

Nem szeretnék hosszú sci-fi könyveket felülmúló etikai kérdéseket felvetni, de tény és való, hogy az AI technológia által nyújtott szinte azonnali információfeldolgozás elengedhetetlen – például a kibervédelem területén.

A kibervédelem és az AI hosszútávú és régi kapcsolata

A hazai bankok és pénzügyi szolgáltatók számára a kibervédelmi megfelelés kiemelt prioritást élvez és talán éppen ezért tekinthetjük a szektort az egyik legjobban felkészült piaci szegmensnek.

,,Az információvédelem területén, kiemelten a pénzügyi szervezetek, bankok informatikai folyamataiban korábban is jelen volt a mesterséges intelligencia, a különféle naplóelemző rendszerekben, a kártékony kód elleni védelmi megoldásokban és a csalásmegelőzésben is. Minden olyan helyen alkalmazásra került, ahol az adatok nagy tömegben, igen gyorsan keletkeznek és emberi erőforrással már nem fedhetőek fel a gyanús, esetekben káros tevékenységek, anomáliák.”

– nyilatkozta Szabó Zoltán, a FORTIX Consulting Kft. szakértő tanácsadója.

Ha az elmúlt években jártunk informatikai vagy cybersecurity konferencián, valószínűleg rengeteg jó gyakorlatot és sikeres AI projektet ismerhettünk meg. Mégis az lehet az érzésünk, hogy a széleskörű közbeszéd a ChatGPT megérkezésééig nem tudatosította, hogy már számtalan AI megoldással be van hálózva az élete.

A Yellow Cube kiberbiztonsági szakértőkből álló csapata például már 2013 óta forgalmaz Magyarországon MI-alapú kibervédelmet, vagyis a mesterséges intelligencia és az alapját alkotó gépi tanulás már régóta beépült a leghatékonyabb megoldásaikba.

,,Úgy is mondhatnám, hogy ha egy konferencián gépi tanulásról beszélek akkor senki sem figyel, de ha MI-nek nevezzük, akkor máris minden szem ránk szegeződik. Viszont a mesterséges intelligencia kifejezés népszerűségétől függetlenül, a technológia nélkül mi már 10 éve sem lettünk volna képesek hatékony védelmet biztosítani ügyfeleink számára.”

– nyilatkozta Bódis Ákos a Yellow Cube ügyvezetője.

Hogyan járulhat hozzá az AI a kibervédelmi megoldások fejlődéséhez?

A Fortix képviselője, Szabó Zoltán felhívja a figyelmet arra, hogy a széles körben elérhető MI szolgáltatások nemcsak a védekezési folyamatot támogatja, hanem a kibertámadásokat elkövető bűnözők eszköztárában is megjelenik.

A technológia jelentősen növeli a kockázatokat, egyszerűsíti a támadási folyamatokat, megkönnyíti a csalások elkövetéséhez szükséges információszerzést, a kódolást és nehezíti a felismerést is. Ezekhez a kihívásokhoz minden pénzügyi szolgáltatást nyújtó szervezetnek alkalmazkodnia kell.

,,A szervezetek arra fognak törekedni rövidtávon, hogy az új MI megoldások segítségével csökkentsék a szabályozásban szereplő elvárások és a folyamatok között meglévő esetleges eltéréseket, bevezessenek olyan megoldást, mely optimalizálja a folyamatokat és akár valós időben javítja a védelem szintjét. Bízom benne, hogy ez olyan biztonsági megoldásokat eredményez, melyek elég rugalmasak tudnak lenni a fenyegetések és kockázatok gyors változásának megfelelően.”

– mondta Szabó Zoltán, FORTIX Consulting Kft. szakértő tanácsadója.

Bódis Ákos az egyik legégetőbb HR kihívás esetleges megoldását is látja a mesterséges intelligencia térnyerésében.

,,A kibevédelemben technikailag az MI az ismétlődő biztonsági elemzői feladatokat segít automatizálni. Vagyis az MI tulajdonképpen a kiberbiztonságot globálisan, évtizedek óta érintő szakértőhiány egyik leghatékonyabb ellenszerének bizonyul.”

– nyilatkozta a Yellow Cube ügyvezetője.

A bankok digitális jövőjét meghatározó technológiai trendekkel, az újgenerációs megoldásokkal 2023. november 23-án a BankTechShow-n foglalkozunk Magyarország vezetői banki és IT cégeinek technológiai és üzleti vezetőivel közösen. További részletek: BankTechShow 1.0

Címlapfotó forrása: Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group
Címkék:
blank