2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024.05.09.

A GIRO Zrt. a Magyar Telekommal közösen alakítja ki a Központi Visszaélésszűrő Rendszert

Szerző:

Kategóriák:

A GIRO Zrt. az elektronikus pénzforgalom biztonságának növelése érdekében Központi Visszaélésszűrő Rendszert (KVR) alakít ki a Magyar Telekommal közösen, amelynek célja a csalással érintett tranzakciók hatékony azonosítása és kiszűrése. A 2025-ben induló és a GIRO Zrt. által üzemeltetendő KVR nem kiváltani fogja a banki csalásszűrő rendszereket, hanem kiegészíti és segíti azokat, hogy még nagyobb biztonsággal teljesüljenek a pénzforgalmi tranzakciók.

Cikkünkben dr. Selmeczi-Kovács Zsoltot, a GIRO Zrt. vezérigazgatóját is kérdeztük a hír kapcsán. 

A digitalizáció előrehaladtával egyre többféle és egyre nagyobb volumenű pénzforgalmi tranzakció zajlik valós időben.

Noha a magyarországi elektronikus pénzforgalomban elenyésző, mindössze hat-nyolc ezrelék közötti a visszaélések aránya, az elmúlt években növekvő tendencia volt megfigyelhető. Az elektronikus pénzforgalomba vetett bizalom fenntartása érdekében ezért minden érintett szereplőnek, így a központi infrastruktúrákat működtető GIRO-nak is lépéseket kell tenni.

A bűnözők mind kifinomultabb eszközökkel támadják a nem elég óvatos banki ügyfeleket.

,,Az elektronikus pénzforgalomba vetett bizalom fenntartása érdekében a GIRO-nak is lépéseket kell tenni. Társaságunk a Magyar Telekom Csoporttal kötött együttműködése a gyakorlatban azt jelenti, hogy a GIRO által megfogalmazott igények és követelmények alapján a Telekom készíti el azt a személyre szabott rendszert (KVR), ami a tranzakciók visszaélés szűrését végzi. A konstrukció valamelyest hasonló lesz az AFR rendszerhez.

Az üzemeltetés a GIRO környezetében, a GIRO szakemberei által történik, azonban a rendszer elemeinek rendszeres frissítéseit, esetleges továbbfejlesztéseit a Telekom végzi szerződés keretében. Az a lényeges különbség az AFR-hez képest, hogy a rendszer lelkét adó csalásszűrő szabályokat és MI modellt a Telekom szakértői kezelik majd a GIRO szakértői támogatásával.”

– nyilatkozta dr. Selmeczi-Kovács Zsolt a GIRO Zrt. vezérigazgatója a FinTechZone-nak. 

Fotón dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója 2024. április 16-án a PayTechShow-n (készítette: Kovács Dávid)

Pénzforgalom védelme: Új KVR rendszer az elektronikus fizetésekért

A magyarországi elektronikus pénzforgalom továbbfejlesztésével a következő időszakban még szélesebb körben válhatnak elérhetővé vadonatúj fizetési megoldások még azokon a kereskedelmi helyeken is, ahol eddig a készpénz dominált.

A Magyar Nemzeti Bank döntését és a jogszabályi előírásokat követve ezért döntött úgy a magyarországi digitális pénzforgalom támogatását a zászlajára tűző – nem mellékesen a hazai bankközi pénzforgalmat három évtizede menedzselő, évi közel 430 millió tranzakció formájában több, mint 227 ezer milliárd forintot elszámoló – GIRO Zrt., hogy újfajta szűrési technológiát honosít meg az átutalásokkal kapcsolatos visszaélések megelőzésére.

A KVR mesterséges intelligencia segítségével, valós időben értékeli majd a tranzakciók csalási kockázatának mértékét, melynek eredményéről szintén valós időben visszajelzést küld a bankoknak, így olyan többlet információk szolgáltatásával támogatja az intézményeket, amelyek a hitelintézetek saját elemzéseiből nem állíthatóak elő.

,,Nagyon fontos, hogy a KVR nem kiváltja a banki csalásszűrő (fraud) rendszereket, hanem kiegészíti azokat”

– szögezi le dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója.

Szerinte megkettőzi az ügyfélpénzek biztonságát, hogy míg a kereskedelmi bankok csak saját tranzakcióik adatait látják, a KVR a bankok közötti utalásokat is követni tudja.

Ezen információk birtokában a bankok közötti elszámolást végző GIRO Zrt. a pénzforgalmi fizetési tér jóval nagyobb szeletét fedi le, amiből kiindulva később kiegészítő támogatást nyújthat a bankoknak.

Mivel a pénzügyi visszaélések sokszor kapcsolódnak nemzetközi utalásokhoz, a KVR fejlesztésénél az is szempont volt, hogy – a szigorú adatvédelmi szabályok betartása mellett – hosszabb távon a rendszer ezeket is megfelelően tudja kezelni. Ezért belátható időn belül ezek is bekerülnek a KVR adatbázisába.

[Forrás: GIRO] | Címlapfotón dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója. Fotó forrása: GIRO Zrt.

Címkék: