2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.12.07.

A Központi Visszaélésszűrő Rendszer megvédheti a pénzforgalmat a kibertámadásoktól

Szerző:

Kategóriák:

A kiberbiztonsági kihívások elleni fellépésben a legnagyobb erőt az összefogás jelentheti, melynek keretében a biztonsági rendszerek is összeérnek. A témához kapcsolódva dr. Selmeczi-Kovács Zsolt a GIRO Zrt. vezérigazgatója a novemberben megrendezett BankTechShow-na Központi Visszaélésszűrő Rendszerről (KVR) tartott előadást.

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt előadása elején felhívta a figyelmet arra, sok kibertámadásnak áldozatul esett felhasználó a szégyenérzet miatt nem vallja be, hogy csalás áldozata lett – talán éppen ezért nehéz felmérni, hogy milyen szintű károkat okoz a kiberbűnözők tevékenysége.

A táguló pénzforgalmi tér újfajta szűrés technológiát igényel

A fizetési módok és megoldások tárháza ma már nagyon széleskörű és a pénzforgalmi tér is egyre tágul – a hazai tértől a nemzetközi térig, a klasszikus pénzforgalmi tértől a kripto térig. Ezzel szemben a banki látótér – azáltal, hogy a bankok csak a saját tranzakciós adataikra látnak rá – szinte szűknek mondható.

A GIRO Zrt.-nek ugyanakkor megvan a lehetősége arra, hogy a pénzforgalmi fizetési tér nagyobb szeletét lefedje a bankok közötti információk birtokában.

,,Nagyon sok és sokféle pénzforgalmi tranzakció van, amelyek egyre jelentősebb része valós időben zajlik. Azt gondoljuk, hogy egy újfajta szűrés technológiára van szükség, melynek létrejöttét – mint a bankközi térben mozgó szereplő – segíteni tudjuk. Ennek neve a Központi Visszaélésszűrő Rendszer.”

– mondta Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt.

Fotón: dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezárigazgatója 2023. november 23-án a BankTechShow-n

A kártyás visszaélések értékében is emelkedés figyelhető meg (ami kétmilliárd forintot jelent negyedévente), de az – elsősorban átutalásokhoz kötődő – elektronikus pénzforgalom esetében ez az emelkedés még meredekebb és három-öt milliárdos károk keletkeznek negyedévente.

A GIRO vezérigazgatója kiemelte, bár az össztranzakciós volumenen belül ez az arány jelenleg mindössze hat-nyolc ezrelék között van, ami miatt mégis nagyon gyors beavatkozás szükséges, az a trendszerű növekedés és annak meredeksége.

Az edukáció fontosságát nem csorbítva dr. Selmeczi-Kovács Zsolt rávilágított arra is, hogy a túlzott védelmi kommunikációnak – különösen új szolgáltatások bevezetése kapcsán, mint amilyenek például az Azonnali Fizetési Rendszerre (AFR) épülő szolgáltatások – a fejlődést gátló, visszatartó ereje lehet.

“Ezért is fejlesztjük a KVR rendszert. Azt gondolom, hogy technológiailag is mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a csalásokat visszaszorítsuk és a bizalmat, amely meginogni látszik helyreállítsuk.”

Mivel a bank csak a saját tranzakcióinak adatait látja, segítséget jelenthet, hogy a Központi Visszaélésszűrő Rendszerben nem csak a bankok közötti utalások lesznek követhetők, hanem kötelező lesz minden banknak a bankon belüli utalások adatait is eljuttatni a GIRO irányába.

,,Így az összes magyarországi utalásról lesz nálunk egy kép és ezeket elemezve fogunk tudni visszaadni információt.”

– mondta a GIRO Zrt. vezérigazgatója.

A visszaélések arányának meghatározását nehezítik a nemzetközi utalások, melyek révén a csaláshoz köthető összegek egy része szétaprózódik és nehezebb nyomon követni különböző országokban és devizákban (akár kriptovalutákban). A KVR hosszabb távon erre is megoldást nyújthat.

Mi is az a KVR?

A Központi Visszaélésszűrő Rendszer AI-alapú lesz, de képes lesz arra is, hogy szabály alapú utasításokat is kövessen. A KVR egy scoring rendszer, ami a csalások valószínűségét fogja értékelni és pontozni.

Nagyon fontos, hogy a rendszer visszajelzéseket kapjon. Minél pontosabb adatokkal rendelkezik, annál hatékonyabban tudja segíteni a visszaélések kiszűrését.

A rendszer tanulási képességét támogatandó jogszabályi kötelezettség lesz minden banknak, hogy a fraud (visszaélés) gyanús tranzakciókról, illetve a megvalósult visszaélésekről adatot szolgáltasson a KVR felé.

Emellett a bankoknak olyan további információkat is szolgáltatniuk kell majd a rendszer számára, mint például a számlanyitás dátuma, vagy a tranzakció összegének százalékos aránya az aktuális számlaegyenleghez viszonyítva, ami szintén hasznos indikátor lehet a gyanús tranzakciók kiszűrése során.

A GIRO rendszere idővel olyan kiegészítő támogatásokkal kívánja segíteni a bankokat, mint például a hálózatelemzés, szokáselemzés, magatartás és frekvencia vizsgálat, ügyfélcsoport-szintű elemzések.

,,Ami nagyon fontos, hogy a KVR nem váltja ki a banki csalásszűrő rendszereket, hanem kiegészíti azokat.”

– mondta dr. Selmeczi-Kovács Zsolt.

A bankoknak a jövőben is kötelessége lesz saját csalásszűrő rendszerek alkalmazása.

blank

Fotón: dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezárigazgatója 2023. november 23-án a BankTechShow-n

A GIRO számára fontos, hogy olyan technológiát alkosson, ami valós idejű nyomonkövetést és visszajelzést tud garantálni. Tekintettel az azonnali átutalások teljesítéséhez kapcsolódó öt másodperces jogszabályi kötelezettségre, a GIRO célja, hogy a KVR-en belül az adatelemzés, majd a bankon belüli döntés és visszajelzés körülbelül fél másodperc alatt lefusson.

Minden pénzforgalmi tranzakciót érint majd a Központi Visszaélésszűrő Rendszer, illetve minden tranzakció típus alkalmas lesz arra, hogy a GIRO rendszerébe bekerüljön.

Szakaszos bevezetés

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt elmondta, hogy banki felsővezetők és képviselők bizalma nagy, várják a KVR bevezetését.

Törvényi szintű szabályozás írja elő, hogy legkésőbb 2025. július 1-jétől minden azonnali átutalást kötelezően ezen a rendszeren kell átfuttatni, így bekerül a Központi Visszaélésszűrő Rendszerbe.

2026. július 1-től a rendszer tervezetten nő és már minden forint átutalás átmegy majd a KVR-en, beleértve az IG1 és IG2 tranzakciókat is.

A deviza alapú, határon átnyúló tranzakciók 2027. július 1-től kerülnek be a KVR adatbázisába.

A GIRO vezérigazgatója szerint a KVR nagy segítség lesz a bankoknak abban, hogy a most jelenleg növekvő trendet megállíthassuk és az edukáció kiszélesítésével együtt idővel a visszaélésekkel és csalásokkal kapcsolatos trendek akár megfordíthatók lesznek.

Dr. Selmeczi-Kovács Zsolt és a BankTechShow összes előadása visszanézhető 2023. december 31-ig a FinTechZone videókonferencia platformján. Részletek itt.

Címlapfotón dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezárigazgatója 2023. november 23-án a BankTechShow-n

Címkék:
blank
blank