A Goldman Sachs 2,2 milliárd dollárért vesz Buy Now, Pay Later fintech céget

Szerző: | 2021. 09. 16. | Banki és fintech hírek, Nemzetközi fintech hírek, Összes hír

PayTechShow 4.0

A Goldman Sachs 2,24 milliárd dollárért felvásárolja a hitelezésre specializálódott fintech céget, a GreenSky-t. Ezzel az ügylettel a befektetési bank újabb lépést tett azért, hogy „frissen” alapított online lakossági bankja, Marcus „a jövő bankjává” váljon – mondta el a Goldman Sachs vezérigazgatója. A bejelentést követően a GreenSky részvényeinek árra 44%-kal nőtt, míg le nem állították a kereskedést. Az ügylet várhatóan 2022 első negyedévében zárul le – írta meg a CNBC.

A Goldman Sachs 2016-ban Marcus néven létrehozta online lakossági bankját, hogy segítse a felhasználókat befektetéseik okosabb kezelésében, a pénzügyi jólét elérésében.

Marcus nem rendelkezik egyetlen bankfiókkal sem, kizárólag egy mobilbanki alkalmazással. A hagyományos lakossági kereskedelmi bankokhoz képest Marcus kizárólag magas hozamú megtakarítási számlát, valamint személyi kölcsönt kínál ügyfeleinek. Az utóbbi 2019-ben elnyerte a J.D. Power éves ügyfélelégedettségi felmérésében az első helyet az Egyesült Államokban.

A bank, mely korábban csak államfőknek, vállalati vezetőknek és ultragazdagoknak nyújtott szolgáltatást, most részletfizetést nyújt átlagamerikaiaknak, akik szeretnék felújítani a konyhájukat. A Goldman öt évvel ezelőtt kezdte meg lakossági banki tevékenységet a Marcus-márkájú kölcsönökkel, és azóta automatizált befektetési és személyi finanszírozást nyújt, valamint partnerségre lépett többek között az Apple-lel és az Amazonnal.

Idén nyáron a mobilalkalmazás új funkcióval bővült („Marcus Insights”), amelynek keretében Marcus személyre szabott tanácsokat ad a felhasználóknak azzal kapcsolatban, hogyan kezelhetik eredményesebben megtakarításaikat – írta meg a Forbes korábban. Az ügyfelek egyetlen felületen követhetik nyomon kiadásaikat, megtakarításaikat, befektetéseiket azáltal, hogy más bankoknál, pénzügyi szolgáltatóknál vezetett számláikat is hozzáadhatják a Marcus apphoz.

(FinTechZone: az Európai Unióban ennek a lehetőségét teremtette meg a PSD2 és a nyílt bankolás. Minél többet „lát” Marcus, annál jobb tippeket adhat ügyfeleinek pénzügyeik kezeléséhez.)

A nyílt bankolás hazai eredményeivel, a nyílt bankolásban rejlő további lehetőségekkel és megoldásokkal kiemelten foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. A témában előad Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója, Maurizio Poletto, az Erste Group Chief Platform Officere, Mudri György, a FintechX vezérigazgatója, Berkes Tibor, a Mastercard  üzletfejlesztési és értékesítési vezetője, Szenttamási Norbert, a Budapest Pénzügyi Asszisztens (BÜPA) pénzforgalmi és termékfejlesztési vezetője.

A jövő digitális lakossági bankja

„Teljesen elkötelezettek vagyunk abban, hogy Marcus a jövő lakossági banki platformjává váljon, amely cél elérését a GreenSky felvásárlása is segíti” – mondta el David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója. „A GreenSky és tehetséges csapata lenyűgöző, felhőben natív platformot épített, amely lehetővé teszi Marcus számára új kereskedők és ügyfelek elérését.”

Ez az ügylet elősegíti a Goldman felfutását a lakossági hitelezési piacon, ami óriási lehetőség egy olyan bank számára, amely eddig kizárólag vagyonkezeléssel, befektetésekkel foglalkozott. A bank elmondása alapján a GreenSky felvásárlása növeli ügyfélkörét, és hozzáférést biztosít a fintech cég több mint 10 000 kereskedőből álló hálózatához.

A nagyobb versenytársakhoz, az Affirmhez és a Klarnához hasonlóan, a GreenSky is olyan kölcsönöket nyújt, amelyeket hetek vagy hónapok alatt törleszthetnek az ügyfelek. A Buy Now, Pay Later (Vásárolj most, fizess később) fizetési megoldás az idei évben jelentősen felpörgött, amihez hozzájárult többek között az Affirm januári tőzsdére lépése, a Square 29 milliárd dolláros Afterpay felvásárlása, vagy a PayPal múlt heti 2,7 milliárd dolláros japán BNPL felvásárlása.

A Buy Now, Pay Later hazai lehetőségeiről, a fizetési megoldásokba ágyazott pénzügyi megoldásokról, az új digitális fizetési megoldásokról tart előadást a FinTechShow-n többek között Kada Zsolt, a GIRO Zrt. ügyvezető igazgatója, dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese, Bakonyi András, az Ingenico Magyarországért felelős értékesítési vezetője, Boros Botond, a Google Magyarország marketing vezetője.

Címlapfotó: iStock by Getty Image (licence FinTech Group)

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!