2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2021.09.16.

A Goldman Sachs 2,2 milliárd dollárért vesz Buy Now, Pay Later fintech céget

Szerző:

Kategóriák:

A Goldman Sachs 2,24 milliárd dollárért felvásárolja a hitelezésre specializálódott fintech céget, a GreenSky-t. Ezzel az ügylettel a befektetési bank újabb lépést tett azért, hogy „frissen” alapított online lakossági bankja, Marcus „a jövő bankjává” váljon – mondta el a Goldman Sachs vezérigazgatója. A bejelentést követően a GreenSky részvényeinek árra 44%-kal nőtt, míg le nem állították a kereskedést. Az ügylet várhatóan 2022 első negyedévében zárul le – írta meg a CNBC.

A Goldman Sachs 2016-ban Marcus néven létrehozta online lakossági bankját, hogy segítse a felhasználókat befektetéseik okosabb kezelésében, a pénzügyi jólét elérésében.

Marcus nem rendelkezik egyetlen bankfiókkal sem, kizárólag egy mobilbanki alkalmazással. A hagyományos lakossági kereskedelmi bankokhoz képest Marcus kizárólag magas hozamú megtakarítási számlát, valamint személyi kölcsönt kínál ügyfeleinek. Az utóbbi 2019-ben elnyerte a J.D. Power éves ügyfélelégedettségi felmérésében az első helyet az Egyesült Államokban.

A bank, mely korábban csak államfőknek, vállalati vezetőknek és ultragazdagoknak nyújtott szolgáltatást, most részletfizetést nyújt átlagamerikaiaknak, akik szeretnék felújítani a konyhájukat. A Goldman öt évvel ezelőtt kezdte meg lakossági banki tevékenységet a Marcus-márkájú kölcsönökkel, és azóta automatizált befektetési és személyi finanszírozást nyújt, valamint partnerségre lépett többek között az Apple-lel és az Amazonnal.

Idén nyáron a mobilalkalmazás új funkcióval bővült („Marcus Insights”), amelynek keretében Marcus személyre szabott tanácsokat ad a felhasználóknak azzal kapcsolatban, hogyan kezelhetik eredményesebben megtakarításaikat – írta meg a Forbes korábban. Az ügyfelek egyetlen felületen követhetik nyomon kiadásaikat, megtakarításaikat, befektetéseiket azáltal, hogy más bankoknál, pénzügyi szolgáltatóknál vezetett számláikat is hozzáadhatják a Marcus apphoz.

(FinTechZone: az Európai Unióban ennek a lehetőségét teremtette meg a PSD2 és a nyílt bankolás. Minél többet „lát” Marcus, annál jobb tippeket adhat ügyfeleinek pénzügyeik kezeléséhez.)

A nyílt bankolás hazai eredményeivel, a nyílt bankolásban rejlő további lehetőségekkel és megoldásokkal kiemelten foglalkozunk 2021. október 7-8. között az idén 5 éves FinTechShow-n. A témában előad Bartha Lajos, az MNB ügyvezető igazgatója, Maurizio Poletto, az Erste Group Chief Platform Officere, Mudri György, a FintechX vezérigazgatója, Berkes Tibor, a Mastercard  üzletfejlesztési és értékesítési vezetője, Szenttamási Norbert, a Budapest Pénzügyi Asszisztens (BÜPA) pénzforgalmi és termékfejlesztési vezetője.

A jövő digitális lakossági bankja

„Teljesen elkötelezettek vagyunk abban, hogy Marcus a jövő lakossági banki platformjává váljon, amely cél elérését a GreenSky felvásárlása is segíti” – mondta el David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója. „A GreenSky és tehetséges csapata lenyűgöző, felhőben natív platformot épített, amely lehetővé teszi Marcus számára új kereskedők és ügyfelek elérését.”

Ez az ügylet elősegíti a Goldman felfutását a lakossági hitelezési piacon, ami óriási lehetőség egy olyan bank számára, amely eddig kizárólag vagyonkezeléssel, befektetésekkel foglalkozott. A bank elmondása alapján a GreenSky felvásárlása növeli ügyfélkörét, és hozzáférést biztosít a fintech cég több mint 10 000 kereskedőből álló hálózatához.

A nagyobb versenytársakhoz, az Affirmhez és a Klarnához hasonlóan, a GreenSky is olyan kölcsönöket nyújt, amelyeket hetek vagy hónapok alatt törleszthetnek az ügyfelek. A Buy Now, Pay Later (Vásárolj most, fizess később) fizetési megoldás az idei évben jelentősen felpörgött, amihez hozzájárult többek között az Affirm januári tőzsdére lépése, a Square 29 milliárd dolláros Afterpay felvásárlása, vagy a PayPal múlt heti 2,7 milliárd dolláros japán BNPL felvásárlása.

A Buy Now, Pay Later hazai lehetőségeiről, a fizetési megoldásokba ágyazott pénzügyi megoldásokról, az új digitális fizetési megoldásokról tart előadást a FinTechShow-n többek között Kada Zsolt, a GIRO Zrt. ügyvezető igazgatója, dr. Al-Absi Gáber, az OTP Mobil ügyvezető-helyettese, Bakonyi András, az Ingenico Magyarországért felelős értékesítési vezetője, Boros Botond, a Google Magyarország marketing vezetője.

Címlapfotó: iStock by Getty Image (licence FinTech Group)

Címkék:
blank