A magyar blockchain törvény részletei. Mit jelenthet a gyakorlatban?

Szerző: | 2022. 11. 22. | Banki és fintech hírek, Blockchain, Hazai digitális banki hírek, Összes hír

PayTechShow 4.0

A múlt héten benyújtott pénzügyi salátatörvény javaslatban nevesítésre került a megosztott főkönyvi technológia és a tokenizáció, így lassan kezd körvonalazódni, mire használhatják majd azokat a hazai pénzügyi szolgáltatók. A törvényjavaslat megteremtené a pénzügyi eszközök tokenizációjának lehetőségét, azaz megvalósulhat a pénzügyi eszközök megosztott főkönyvekben való megjelenése. A blockchain alkalmazások felügyeleti, ellenőrzési feladatára a törvényjavaslatban a Magyar Nemzeti Bankot jelölték ki. A főkönyvi technológiával kapcsolatos törvénymódosítások legkésőbb 2023. március 23-án hatályba lépnek. Megvizsgáltuk, mit jelenthet a gyakorlatban az értékpapírok tokenizálása.

A törvényjavaslat szorosan kapcsolódik az Európai Parlament és a Tanács 2022. május 30-án elfogadott rendeletéhez („a megosztott főkönyvi technológián alapuló piaci infrastruktúrák kísérleti rendszeréről, valamint a 600/2014/EU és a 909/2014/EU rendelet, továbbá a 2014/65/EU irányelv módosításáról”), amelyben lefektették a megosztott főkönyvi technológia alkalmazásának alapjait a pénzügyi ágazatban.

Az előbbi rendeletnek köszönhetően várható volt, hogy az EU-s jogharmonizációs kötelezettség miatt megjelennek a vonatkozó rendelkezések a hazai törvényalkotásban is. A törvényjavaslatot a múlt héten, 2022. november 15-én nyújtotta be dr. Semjén Zsolt, miniszerelnök-helyettes „A pénzügyi szektort érintő törvények módosításáról” címmel.

Részletek:

 • A törvényjavaslat kimondja, hogy a kriptoeszközök egy része a hatályos közösségi és magyar szabályozás alapján már most is a pénzügyi eszköz kategóriájába tartozik, így ezen eszközökre, illetve ilyen eszközök kibocsátóira valamennyi ágazati szabályozás vonatkozik.
 • A törvényjavaslat kihangsúlyozza, hogy a pénzügyi eszköz kibocsátására, rögzítésére, átruházására és tárolására megosztott főkönyvi technológia útján is sor kerülhet. Ennek biztosítása nem eredményezi és nem is eredményezheti a fennálló fogalmi rendszer módosítását, hiszen a tokenalapú rendszerek sikeressége attól függ, hogy –legalább átmenetileg – mennyire jól működnek együtt a hagyományos elszámoláson alapuló rendszerekkel.
 • A törvényjavaslatnak köszönhetően megvalósulhat a pénzügyi eszközök „tokenizációja”, azaz a pénzügyi eszközök megosztott főkönyvekben való digitális megjelenése vagy hagyományos eszközosztályok tokenizált formában történő kibocsátása. Ez lehetőséget teremt a hatékonyság javítására a kereskedési és kereskedés utáni folyamatban.
 • Tekintettel arra, hogy a megosztott piaci infrastruktúrák kísérleti rendszerének alkalmazása során az (EU) 2022/858 rendelet 12. cikke hatósági kijelölést igényel a felügyeleti, ellenőrzési feladatok ellátása érdekében, rendelkezni szükséges arról, hogy e hatóság a pénzügyi ágazat felügyeletét ellátó Magyar Nemzeti Bank.

Szegő Dániel: Értékpapír tokenizálás a blokkláncon

Tokenizált értékpapírok alatt a tradicionális értékpapírok (pl. részvény, kötvény, részesedések) tokenizált formáit értjük, amiket blockchain tokenekkel reprezentálnak, adnak-vesznek, cserélgetnek. Többféle motivációja is lehet az értékpapír tokenizálásnak, ilyen például a hatékonyabb kibocsátás, kereskedés, nagyobb potenciális ügyfélkör elérése, illetve a blockchainnek, mint technológiának a kipróbálása.

Fontos megjegyezni, hogy ez az alkalmazási terület erősen kísérleti fázisban van, így a következő években látjuk meg, hogy melyek az igazán és melyek a kevésbé sikeres alkalmazási példák.

Nemzetközi szinten több sikeres kezdeményezés is látható tokenizált értékpapír kibocsátásra:

 • A BNP Paribas green bond (zöld kötvény) tokenizációja. Ennek során rövid lejáratú, a kötvényeket reprezentáló tokeneket bocsátottak ki az Ethereum blockchainen. A megvásárolt tokenekre a kibocsátó intézmény vállalta, hogy 48 órán belül hivatalosan átkonvertálja a megfelelő kötvénnyé.
 • Egy másik példa a Sygnum bank, mely tokenizált értékpapír szolgáltatásokat nyújt ügyfelei számára. Segítségével egy klasszikus IPO során a kibocsátott részvényeket párhuzamosan, tokenizált formában listázni lehet a Singapour Digital Exchange-n is.
 • Harmadik példaként a Quadrant Biosciences-t érdemes megemlíteni, mely teljes tulajdonrészének 17%-t értékesítette tokenizált formában.
 • További hasonló érdekes irány az állampapírok tokenizálása, amelyre jövő év elején indul egy innovatív kezdeményezés Izraelben, a tel-avivi tőzsde támogatásával.

Felmerülhet a kérdés, hogy technikailag mennyire megvalósítható egy blockchaines értékpapír kibocsátás, hiszen a blockchain nyitott, transzparens, mindenki által elérhető volta kevéssé passzol az értékpapír szabályozáshoz. Érdemes azonban megjegyezni, hogy egyrészt a tokenizációnak nem feltétlenül nyílt blockchain platformon kell megvalósulnia, elképzelhetők konzorciumi platformok, amelyek sokkal jobban szabályozhatóak.

Másrészt a publikus és legnyitottabb platformokon is léteznek olyan token szabványok, melyek segítségével erősen szabályozott tokeneket lehet létrehozni. Ilyen szabvány például a ERC-1404, mely lehetőséget biztosít például:

 • know your token holder policy-k bevezetésére,
 • linkelt KYC dokumentumok hozzáadására,
 • whitelistelésre, blacklistelésre,
 • token account tiltására,
 • token transzferálás jóváhagyására, tiltására,
 • “hard” kódolt szabályok: például kereskedés tiltására régiók között,
 • token visszavonásra,
 • jogosultságok és szerepkörökök bevezetésére (pl. befektető, adminisztrátor), stb.

Összességében elmondható, hogy a tokenizált értékpapírok megjelenése egy napjainkban megjelenő innovatív blockchaines alkalmazás. A következő években számos izgalmas megvalósítást fogunk látni a témában.

tokenek nft tokenizacio

2030-ra a fél világ tokenizálva lesz. Addig is pár kihívással még meg kell küzdeni | 2022.10.21.

Habár a tokenizálás egy nagyon innovatív ötlet, gyakorlati alkalmazása nem mindig egyszerű főleg akkor, ha valamilyen már létező eszköz osztályt szeretnénk tokenizálni. Jelen cikkünkben a blockchaines tokenizáció kihívásait vizsgáljuk meg közelebbről.
Címlapfotó: iStock by Getty Image – Licenc: FinTech Group

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!