2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.02.24.

A pénzügyi rendszernek a fenntarthatóságot kell szolgálnia. Az új megközelítés: Regeneratív Pénzügyek (ReFi)

Szerző:

Kategóriák:

Az utóbbi években egyre inkább elterjedt az a gondolat, hogy a pénzügyi rendszernek radikálisan át kell alakulnia, hogy megfeleljen a fenntartható jövő kihívásainak. Az egyik megközelítés, amelyet ebben az összefüggésben egyre többen előnyben részesítenek, a regeneratív pénzügyek (REFI). Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, a ChatGPT-t, mit gondol a regeneratív pénzügyekről.

A REFI azon a feltevésen alapul, hogy a pénzügyi rendszernek nemcsak az általa biztosított gazdasági előnyök miatt kell léteznie, hanem azért is, hogy elősegítse a természeti környezet és a társadalom egészségét és fenntarthatóságát.

Ennek megfelelően a REFI alapvetően úgy működik, hogy a pénzügyi tranzakciókat olyan módon valósítja meg, hogy azok hozzájárulnak a természetes erőforrások regenerációjához, valamint a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez.

Mi a ReFi megközelítés?

A REFI megközelítés olyan gazdasági modellt képvisel, amelyben a pénzügyi tranzakciók, befektetések és kölcsönök nemcsak gazdasági hasznot hoznak, hanem pozitív hatást gyakorolnak a társadalomra és a környezetre is. Például a REFI szemlélet azt javasolja, hogy az üzleti célok mellett a befektetőknek a társadalmi és környezeti szempontokat is figyelembe kell venniük.

A REFI megközelítés egyik fontos eleme az, hogy az átláthatóságra és a fenntarthatóságra helyezi a hangsúlyt. Ennek érdekében a REFI pénzügyi termékeket és tranzakciókat átláthatóbbá és érthetőbbé teszi, hogy a befektetők és az ügyfelek könnyebben tudják értékelni azok hatását a társadalomra és a környezetre.

A REFI megközelítés sok előnyt kínál a hagyományos pénzügyi rendszerekkel szemben. Az egyik ilyen előny az, hogy a REFI megközelítés lehetővé teszi, hogy a befektetők és a pénzügyi intézmények nagyobb figyelmet szenteljenek a környezetvédelmi kérdéseknek és a társadalmi igazságosságnak. Ez hozzájárulhat a globális környezeti kihívások és társadalmi problémák kezeléséhez.

A REFI modell egyebek között az alábbiakra épül:

  • A földi ökoszisztéma és a társadalmi kapcsolatok közötti összefüggések elismerése.
  • A helyi gazdaságok, a közösségi tulajdonban lévő és fenntartható infrastruktúra, valamint a környezeti és szociális igazságosság támogatása.
  • Az olyan pénzügyi eszközök és struktúrák kialakítása, amelyek elősegítik a fenntartható gazdasági fejlődést és az igazságos jövedelemelosztást.

A tokenizáció szerepe a REFI modellben

A tokenizáció a REFI modell egyik eszköze lehet. A tokenizáció lehetővé teszi, hogy fizikai, vagy immateriális javakat (például ingatlanokat, növényeket vagy jogokat) digitális tokenekre cseréljünk. Ezek a tokenek könnyen átvihetők és megoszthatók, átláthatóbbá és könnyebben kereskedhetővé tehetik a REFI modellben résztvevő helyi gazdaságok, közösségek eszközeit.

Például egy REFI alapban tokenizált eszközök lehetnek, amelyekkel befektetők pénzt helyeznek el a helyi gazdaságokban, vagy közösségi infrastruktúrákban. Ezek a tokenek lehetővé teszik az eszközök könnyebb és átláthatóbb kezelését, kereskedelmét. A befektetések nyomon követésével lehetőséget teremt a fenntartható gazdasági növekedés és az igazságos jövedelemelosztás támogatására.

Néhány ismertebb példa:

  • Common Good Bank egy osztrák bank, amely fenntartható, társadalmilag felelős és regeneratív üzleti modelleket támogat. A bank olyan számlákat és szolgáltatásokat kínál, amelyek célja a közös javak támogatása és a környezetvédelem előmozdítása.
  • Terra Genesis International egy nonprofit szervezet, amely regeneratív gazdálkodási projekteket támogat a világ számos területén. Az egyik céljuk, hogy segítsenek a természeti erőforrások helyreállításában és a természeti környezet megőrzésében, miközben javítják a helyi gazdaságok és közösségek életminőségét.
  • Regenerative Finance Circle egy közösségi kezdeményezés, amely arra összpontosít, hogy regeneratív befektetésekkel és pénzügyi modellekkel támogassa a fenntartható gazdaságot. A csoport olyan befektetőket és szakembereket hoz össze, akik elkötelezettek a fenntartható és regeneratív gazdaság létrehozása mellett.
  • Permaculture Credit Union egy szövetkezeti bank, amely a permakultúra alapelveire épülő projektfinanszírozást és hitelnyújtást kínál. A bank olyan projektek finanszíroz, amelyek elősegítik az élő rendszerek fenntartható fejlődését, beleértve a fenntartható mezőgazdasági projekteket, az ökofalu építést és a közösségi élelmiszertermelést.
  • Slow Money egy nemzetközi mozgalom, amely arra törekszik, hogy összekapcsolja a helyi befektetőket a helyi élelmiszertermelőkkel és mezőgazdasági projektekkel.

Számos ponton kell még változnia a pénzügyi rendszernek

A REFI jövője ígéretesnek tűnik, mivel egyre több ember és vállalat vesz részt ebben a mozgalomban.

A fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás iránti növekvő igény a gazdasági szereplők körében arra kényszeríti a pénzügyi rendszert, hogy változásokat hajtson végre.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai (SDG-k) széles körű elfogadása tovább fokozza ezt a törekvést.

A REFI sikeres kialakításához azonban szükség van a pénzügyi rendszer számos területén bekövetkező változásokra. Például a pénzügyi intézményeknek, befektetőknek és kötvénykibocsátóknak meg kellene vizsgálniuk, hogyan lehet a fenntarthatósági szempontokat beépíteni az üzleti tervekbe és a befektetési döntésekbe. Emellett fontos lenne a fenntartható pénzügyi termékek és szolgáltatások kialakítása és népszerűsítése is, valamint az új technológiák és innovációk alkalmazása a pénzügyi rendszer fenntarthatósági szempontjainak javítására.

Az új, fenntarthatóbb pénzügyi rendszer kialakítása hosszú folyamat, de a REFI jelentős előrelépést jelenthet ezen a területen. Ha az üzleti és pénzügyi szereplők folytatják a fenntartható pénzügyi megoldásokra való átállást és együttműködést, akkor a regeneratív pénzügy jövője ígéretes lehet, és hozzájárulhat a bolygó és az emberek jobb jövőjéhez.

Címlapfotó: Adobe Stock | Licenc: FinTech Group Kft.

Címkék:
blank