2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2023.01.20.

Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, milyen fintech trendekre számíthatunk 2023-ban

Szerző:

Kategóriák:

Az új őrület a ChatGPT, a beszélgetős mesterséges intelligencia, amit alig egy hét alatt több mint 1 millióan próbáltak ki. Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, milyen fintech trendekre számíthatunk 2023-ban, mi lesz a Buy Now, Pay Later (BNPL) sorsa, mire használhatják a bankok a ChatGPT-t és mire számíthatunk az MNB és a Revolut közötti csörte kimenetele kapcsán.

Alább szó szerint idézzük a mesterséges intelligencia válaszait. A kérdéseket magyar nyelven tettük fel, amelyekre a mesterséges intelligencia magyar nyelven válaszolt.

Alapvetően jó, rövid és tömör válaszokat adott a kérdéseinkre a mesterséges intelligencia, csupán egyetlen olyan pont volt, amely nem fedte a valóságot (lásd: P2P hitelezés Magyarországon. Ez a szigorú szabályozói környezet miatt nem alakulhatott ki hazánkban.), de ettől függetlenül érdekes volt látni, hogy pár másodperc alatt milyen jó áttekintést képes adni.

FinTechZone: Mi a chatGPT?

ChatGPT: “A ChatGPT egy olyan nagyméretű, generatív modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki, amely képes beszélt nyelven válaszolni a felhasználók kérdéseire.

A ChatGPT egy GPT (Generative Pre-trained Transformer) modellre épül, amelyet a nyelvi modellezésre és a szöveg-generálásra használnak.

A modell egy nagyméretű adatbázisból tanult, amely az interneten található szövegeket tartalmaz, így a modell képes válaszolni szinte bármilyen kérdésre, amit a felhasználója feltehet neki, ami benne van a szöveges adatbázisban.

A ChatGPT-t többféle alkalmazásban használhatják, például a virtuális asszisztensek, a csevegőbotok, a kérdésekre adott válaszok automatizálása és a szöveg-generálás.”

FinTechZone: Milyen fintech trendekre számíthatunk 2023-ban?

ChatGPT: “Az egyik fő trend a fintech területén 2023-ban az automatizált pénzügyi döntéshozatal, amely a gépi tanulás és az okos automatizálás technológiáinak használatával történik.

Más trendek közé tartozik az elektronikus pénztárcák és az online fizetési rendszerek növekvő használata, valamint a fintech cégek és az általuk nyújtott szolgáltatások szélesebb körben való elterjedése.

A blockchain technológia is továbbra is növekedést fog mutatni, és egyre több fintech cég fogja használni a decentralizált finanszírozás és a digitális aktivák kezelésére.”

FinTechZone: Milyen fintech trendekre számíthatunk 2023-ban Magyarországon?

ChatGPT: “Magyarországon a fintech piac még fejlődőben van, de egyre több új trend és innováció jelenik meg. 2023-ban a főbb fintech trendek Magyarországon közé tartozhatnak:

 1. Mobilfizetés: A mobilfizetések növekvő használata Magyarországon is elterjed, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy könnyen és gyorsan végezzenek tranzakciókat az okostelefonjaik segítségével.
 2. P2P hitel: A P2P hitel platformok népszerűek Magyarországon is, ahol a hagyományos banki finanszírozás nehézségei miatt a P2P hitel nyújt alternatívát.
 3. Insurtech: Az insurtech cégek egyre népszerűbbek Magyarországon is, ahol a digitális technológia és az okos automatizálás segítségével nyújtanak új szolgáltatásokat és termékeket a biztosítási piacban.
 4. Digitális banki szolgáltatások: A digitális bankok és az online banki szolgáltatások növekvő száma jelzi a fintech cégek által nyújtott online banki szolgáltatások növekvő népszerűségét Magyarországon is.
 5. Regtech: A regulációs technológia (regtech) egyre népszerűbb lesz Magyarországon, ami segít a pénzügyi szervezeteknek a regulációs előírások betartásában és a hatósági ellenőrzésben.”

FinTechZone: Mi lesz a jövője a Buy Now, Pay Later (BNPL) megoldásnak?

ChatGPT: “A Buy Now, Pay Later (BNPL) megoldások nagyon népszerűek lesznek a jövőben, mivel ezek a megoldások lehetővé teszik az emberek számára, hogy azonnal megvásárolják az árukat, és később fizessék ki azokat. Ennek a népszerűségnek több oka is van:

 1. Könnyen hozzáférhető: A BNPL megoldások könnyen hozzáférhetők, és az emberek gyakran használják őket a vásárlások során.
 2. Alacsonyabb kamatok: A BNPL megoldások általában alacsonyabb kamatot kínálnak, mint a hagyományos hitelkártyák, ami miatt az emberek inkább ezeket választják.
 3. Flexibilitás: A BNPL megoldások nagyon rugalmasak, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy a saját kényelmük szerint fizessenek.
 4. Online vásárlás: A BNPL megoldásokat elsősorban az online vásárlásoknál használják, ami az e-kereskedelem növekvő trendjével együtt jár.

Az egyetlen lehetséges kihívás a BNPL megoldásoknak a fogyasztók végtörlesztési terhei lehetnek, ami miatt a jövőben a regulációs környezet is változhat, hogy segítsen a fogyasztók védelmében.

FinTechZone: Mi lesz az MNB – Revolut csörte kimenetele?

ChatGPT: “Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Revolut vita kimenetelét illetően, jelenleg nincs konkrét információm, mert a konfliktus és az ezzel kapcsolatos döntések megtörténtének időpontja után a tudásomat frissítették.

Az biztos, hogy az MNB egyre szigorodóbb feltételeket támaszt a pénzügyi szolgáltatók irányában és egyre több követelményt állít a fintech cégeknek, hogy biztosítsák a felhasználók pénzügyi biztonságát.

Az MNB és a Revolut között fennálló vitáról, és a kapcsolódó döntésekről, a jövőben lehet majd többet megtudni, ahogy az események alakulnak.”

Mi zajlik az MNB es a Revolut kozott?

Mi történik a Revolut és az MNB között? | 2022.01.20.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a minap kiadott közleményében ismét kifejezte, szorgalmazza, hogy a Revolut Bank nyújtsa be a leánybanki engedélyezési kérelmet Magyarországon. Jelen helyzetben a magyar jegybank nem felügyelheti a Revolut Bank üzleti megbízhatóságát, a hazai ügyfelek pedig esetleges betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában kell, hogy intézzék – tette közzé az MNB. A neobank és a jegybank között fokozódik a helyzet, amit a Revolut Bank magyarországi megjelenése okozott. 

FinTechZone: Mire használhatják a bankok a ChatGPT megoldást?

ChatGPT: “A bankok számos módon használhatják a ChatGPT megoldást a szolgáltatásaik fejlesztésére és javítására. Néhány példa

 1. Ügyfélszolgálat: A ChatGPT segíthet a bankoknak automatizálni az ügyfélszolgálatot, például a virtuális asszisztensként működve, ahol a felhasználók kérdéseit válaszolja, vagy segít a problémák megoldásában.
 2. Befektetési tanácsadás: A ChatGPT segíthet a bankoknak automatizálni a befektetési tanácsadást, például a robo-tanácsadóként működve, ami segít az embereknek a portfóliójukat kezelni.
 3. Hitelkérelmek kezelése: A ChatGPT segíthet a bankoknak automatizálni a hitelkérelmek kezelését, például a hitelkérelmek automatikus elemzésével, ami segít gyorsabban döntéseket hozni.
 4. Anti-fraud: A ChatGPT segíthet a bankoknak automatizálni a csalás elleni védekezést, például a tranzakciók automatikus elemzésével, ami segít a csalásokat kiszűrni.
 5. Szöveg-generálás: A ChatGPT segíthet a bankoknak automatizálni a szöveg-generálást, például a dokumentumok automatikus generálásával, ami segít megtakarítani az időt és a pénzt.
 6. Analitika: A ChatGPT segíthet a bankoknak automatizálni a szöveg alapú analitikát, például a szöveges adatok elemzésével, ami segít a bankoknak jobban megérteni a felhasználóik igényeit és viselkedését.”
Digitális Asszisztencia

Szia Kate! Megérkezett a K&H mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztense | 2022.11.11.

A K&H személyes digitális asszisztense, Kate segítségével a pénzintézet ügyfelei 30-féle banki és biztosítási ügyet intézhetnek, amelynek köre folyamatosan bővül. Kate a K&H mobilbankban érhető el, magyarul beszél, gyorsan tanul és hamarosan „valódi” banki- és biztosítási tanácsadóvá nőheti ki magát. A kísérleti időszakban közel 110 ezer magyar ügyfél próbálta ki a személyes digitális asszisztenst, akihez mintegy 94 ezer kérdést intéztek, ezek harmadát szóban. Az ügyfelek zöme pozitívan fogadta Kate segítségét.

Címlapfotó forrása: gguy – stock.adobe.com | Editorial | Licenc: FinTech Group Kft.

Címkék:
blank
blank