Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, milyen fintech trendekre számíthatunk 2023-ban

írta | 2023. 01. 20. | 2023-as várakozások, Banki és fintech hírek, Fintech kitekintő, Összes hír

PayTechShow 4.0

Az új őrület a ChatGPT, a beszélgetős mesterséges intelligencia, amit alig egy hét alatt több mint 1 millióan próbáltak ki. Megkérdeztük a mesterséges intelligenciát, milyen fintech trendekre számíthatunk 2023-ban, mi lesz a Buy Now, Pay Later (BNPL) sorsa, mire használhatják a bankok a ChatGPT-t és mire számíthatunk az MNB és a Revolut közötti csörte kimenetele kapcsán.

Alább szó szerint idézzük a mesterséges intelligencia válaszait. A kérdéseket magyar nyelven tettük fel, amelyekre a mesterséges intelligencia magyar nyelven válaszolt.

Alapvetően jó, rövid és tömör válaszokat adott a kérdéseinkre a mesterséges intelligencia, csupán egyetlen olyan pont volt, amely nem fedte a valóságot (lásd: P2P hitelezés Magyarországon. Ez a szigorú szabályozói környezet miatt nem alakulhatott ki hazánkban.), de ettől függetlenül érdekes volt látni, hogy pár másodperc alatt milyen jó áttekintést képes adni.

FinTechZone: Mi a chatGPT?

ChatGPT: “A ChatGPT egy olyan nagyméretű, generatív modell, amelyet az OpenAI fejlesztett ki, amely képes beszélt nyelven válaszolni a felhasználók kérdéseire.

A ChatGPT egy GPT (Generative Pre-trained Transformer) modellre épül, amelyet a nyelvi modellezésre és a szöveg-generálásra használnak.

A modell egy nagyméretű adatbázisból tanult, amely az interneten található szövegeket tartalmaz, így a modell képes válaszolni szinte bármilyen kérdésre, amit a felhasználója feltehet neki, ami benne van a szöveges adatbázisban.

A ChatGPT-t többféle alkalmazásban használhatják, például a virtuális asszisztensek, a csevegőbotok, a kérdésekre adott válaszok automatizálása és a szöveg-generálás.”

FinTechZone: Milyen fintech trendekre számíthatunk 2023-ban?

ChatGPT: “Az egyik fő trend a fintech területén 2023-ban az automatizált pénzügyi döntéshozatal, amely a gépi tanulás és az okos automatizálás technológiáinak használatával történik.

Más trendek közé tartozik az elektronikus pénztárcák és az online fizetési rendszerek növekvő használata, valamint a fintech cégek és az általuk nyújtott szolgáltatások szélesebb körben való elterjedése.

A blockchain technológia is továbbra is növekedést fog mutatni, és egyre több fintech cég fogja használni a decentralizált finanszírozás és a digitális aktivák kezelésére.”

FinTechZone: Milyen fintech trendekre számíthatunk 2023-ban Magyarországon?

ChatGPT: “Magyarországon a fintech piac még fejlődőben van, de egyre több új trend és innováció jelenik meg. 2023-ban a főbb fintech trendek Magyarországon közé tartozhatnak:

 1. Mobilfizetés: A mobilfizetések növekvő használata Magyarországon is elterjed, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy könnyen és gyorsan végezzenek tranzakciókat az okostelefonjaik segítségével.
 2. P2P hitel: A P2P hitel platformok népszerűek Magyarországon is, ahol a hagyományos banki finanszírozás nehézségei miatt a P2P hitel nyújt alternatívát.
 3. Insurtech: Az insurtech cégek egyre népszerűbbek Magyarországon is, ahol a digitális technológia és az okos automatizálás segítségével nyújtanak új szolgáltatásokat és termékeket a biztosítási piacban.
 4. Digitális banki szolgáltatások: A digitális bankok és az online banki szolgáltatások növekvő száma jelzi a fintech cégek által nyújtott online banki szolgáltatások növekvő népszerűségét Magyarországon is.
 5. Regtech: A regulációs technológia (regtech) egyre népszerűbb lesz Magyarországon, ami segít a pénzügyi szervezeteknek a regulációs előírások betartásában és a hatósági ellenőrzésben.”

FinTechZone: Mi lesz a jövője a Buy Now, Pay Later (BNPL) megoldásnak?

ChatGPT: “A Buy Now, Pay Later (BNPL) megoldások nagyon népszerűek lesznek a jövőben, mivel ezek a megoldások lehetővé teszik az emberek számára, hogy azonnal megvásárolják az árukat, és később fizessék ki azokat. Ennek a népszerűségnek több oka is van:

 1. Könnyen hozzáférhető: A BNPL megoldások könnyen hozzáférhetők, és az emberek gyakran használják őket a vásárlások során.
 2. Alacsonyabb kamatok: A BNPL megoldások általában alacsonyabb kamatot kínálnak, mint a hagyományos hitelkártyák, ami miatt az emberek inkább ezeket választják.
 3. Flexibilitás: A BNPL megoldások nagyon rugalmasak, ami lehetővé teszi az emberek számára, hogy a saját kényelmük szerint fizessenek.
 4. Online vásárlás: A BNPL megoldásokat elsősorban az online vásárlásoknál használják, ami az e-kereskedelem növekvő trendjével együtt jár.

Az egyetlen lehetséges kihívás a BNPL megoldásoknak a fogyasztók végtörlesztési terhei lehetnek, ami miatt a jövőben a regulációs környezet is változhat, hogy segítsen a fogyasztók védelmében.

FinTechZone: Mi lesz az MNB – Revolut csörte kimenetele?

ChatGPT: “Az Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Revolut vita kimenetelét illetően, jelenleg nincs konkrét információm, mert a konfliktus és az ezzel kapcsolatos döntések megtörténtének időpontja után a tudásomat frissítették.

Az biztos, hogy az MNB egyre szigorodóbb feltételeket támaszt a pénzügyi szolgáltatók irányában és egyre több követelményt állít a fintech cégeknek, hogy biztosítsák a felhasználók pénzügyi biztonságát.

Az MNB és a Revolut között fennálló vitáról, és a kapcsolódó döntésekről, a jövőben lehet majd többet megtudni, ahogy az események alakulnak.”

Mi zajlik az MNB es a Revolut kozott?

Mi történik a Revolut és az MNB között? | 2022.01.20.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a minap kiadott közleményében ismét kifejezte, szorgalmazza, hogy a Revolut Bank nyújtsa be a leánybanki engedélyezési kérelmet Magyarországon. Jelen helyzetben a magyar jegybank nem felügyelheti a Revolut Bank üzleti megbízhatóságát, a hazai ügyfelek pedig esetleges betétbiztosítási, fogyasztói vagy elszámolási jogvitájukat nem itthon, hanem Litvániában kell, hogy intézzék – tette közzé az MNB. A neobank és a jegybank között fokozódik a helyzet, amit a Revolut Bank magyarországi megjelenése okozott. 

FinTechZone: Mire használhatják a bankok a ChatGPT megoldást?

ChatGPT: “A bankok számos módon használhatják a ChatGPT megoldást a szolgáltatásaik fejlesztésére és javítására. Néhány példa

 1. Ügyfélszolgálat: A ChatGPT segíthet a bankoknak automatizálni az ügyfélszolgálatot, például a virtuális asszisztensként működve, ahol a felhasználók kérdéseit válaszolja, vagy segít a problémák megoldásában.
 2. Befektetési tanácsadás: A ChatGPT segíthet a bankoknak automatizálni a befektetési tanácsadást, például a robo-tanácsadóként működve, ami segít az embereknek a portfóliójukat kezelni.
 3. Hitelkérelmek kezelése: A ChatGPT segíthet a bankoknak automatizálni a hitelkérelmek kezelését, például a hitelkérelmek automatikus elemzésével, ami segít gyorsabban döntéseket hozni.
 4. Anti-fraud: A ChatGPT segíthet a bankoknak automatizálni a csalás elleni védekezést, például a tranzakciók automatikus elemzésével, ami segít a csalásokat kiszűrni.
 5. Szöveg-generálás: A ChatGPT segíthet a bankoknak automatizálni a szöveg-generálást, például a dokumentumok automatikus generálásával, ami segít megtakarítani az időt és a pénzt.
 6. Analitika: A ChatGPT segíthet a bankoknak automatizálni a szöveg alapú analitikát, például a szöveges adatok elemzésével, ami segít a bankoknak jobban megérteni a felhasználóik igényeit és viselkedését.”
Digitális Asszisztencia

Szia Kate! Megérkezett a K&H mesterséges intelligencián alapuló személyes digitális asszisztense | 2022.11.11.

A K&H személyes digitális asszisztense, Kate segítségével a pénzintézet ügyfelei 30-féle banki és biztosítási ügyet intézhetnek, amelynek köre folyamatosan bővül. Kate a K&H mobilbankban érhető el, magyarul beszél, gyorsan tanul és hamarosan „valódi” banki- és biztosítási tanácsadóvá nőheti ki magát. A kísérleti időszakban közel 110 ezer magyar ügyfél próbálta ki a személyes digitális asszisztenst, akihez mintegy 94 ezer kérdést intéztek, ezek harmadát szóban. Az ügyfelek zöme pozitívan fogadta Kate segítségét.

Címlapfotó forrása: gguy – stock.adobe.com | Editorial | Licenc: FinTech Group Kft.

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
PayTechShow 4.0

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

PAYTECHSHOW 2023

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
2023-ban is jön a PayTechShow, ahol bemutatjuk az aktuális elektronikus fizetési trendeket, a legújabb paytech megoldásokat és a szabályozói iránymutatásokat.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!