2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2019.06.03.

„A Trabantban nem működik a Tesla motor” – elhalasztották az azonnali fizetés indulását

Szerző:

Kategóriák:

Harminc nappal az indulás előtt 2019. július 1-ről 2020. március 2-re módosította az azonnali fizetési rendszer éles indulását az MNB. Nem tudott minden hazai bank időben elkészülni, így további nyolc hónapot kapott a bankszektor a felkészülésre. Az éles próbaüzem 2019. július 1-jén indul, de az ügyfelek csak jövő tavasztól vehetik igénybe az azonnali fizetési szolgáltatásokat. Az azonnali fizetési rendszer húzza a bankrendszer modernizálását, de nagyon nehéz a benzingőzös Trabantot elektromos Teslára cserélni – vélik az iparági szakemberek. Ahogy arra számítani lehetett, az MNB döntése megosztotta a szakértőket is.

Bankos szakértői körökben az utolsó pillanatban meghozott MNB döntést előnytelennek tartják azon bankokkal szemben, amelyek időben elkészültek. Ugyanakkor abban egyetértenek a szakemberek, ha rossz ügyfélélménnyel indulna el az azonnali fizetés, az évekre visszafogná annak használatát.

Különös tekintettel a meglepően hosszú, nyolc hónapos halasztásra, felmerül a kérdés, hogy miért az utolsó pillanatban kellett ezt a döntést meghozni. Azok a bankok, amelyeknek további nyolc hónapra van szüksége a felkészülésre, már 2019 januárjában tudhatták, nem fognak időben elkészülni.

Többen amiatt is aggódnak, hogy ez a nyolc hónapos csúszás elég hosszú idő ahhoz, hogy a lemaradók közül páran „hátradőljenek” és majd a határidő közeledtével fognak ismét kapkodni.

Az tény, hogy az azonnali fizetési rendszer jelentős mértékben hozzájárul a bankszektor modernizálásához, ugyanakkor azt is érdemes felülvizsgálni, mivel jár, ha elavult banki rendszerekre húznak rá más logikával működő digitális rendszereket. Ez éppen olyan, mintha a Trabantba raknánk be egy elektromos Tesla motort – fogalmazta meg egy banki szakember.

Mi lesz a következő 8 hónapban?

Az MNB a következő időszakban várhatóan sokkal szigorúbban „ellenőrzi” majd a bankrendszer felkészülését. Az MNB a GIRO-val közösen már el is készítette és a bankok részére megküldte „Az azonnali elszámolásra történő átállás ütemezése” c. „Nem Nyilvános” munkadokumentumot, amelyről a héten, június 6-án szakmai egyeztetést is tartanak.

Az MNB és a GIRO Zrt. az előbbi dokumentummal tájékoztatta az érintetteket a Bankközi Klíring Rendszer azonnali elszámolási módjára történő átállási feladatokról és azok ütemezéséről.

Az MNB a bankok szigorúbb ellenőrzése mellett a következő 8 hónapban ösztönözni és segíteni kívánja az azonnali fizetésre épülő szolgáltatások fejlesztését és a szolgáltatói szektor felkészülését azzal a céllal, hogy tavasszal országosan széles körben indulhasson az azonnali fizetés.

Ősszel a PayTechShow-n az Azonnali Fizetés Akadémia keretében és a Payment Design Sprint workshopon segítjük a kereskedőket, a közmű szolgáltatókat, a webshopokat, a pénzforgalmi szolgáltatókat az azonnali fizetési folyamatok, az ügyfélút és az ügyfélélmény kialakításában. Emellett bemutatjuk a Magyarországon elérhető összes ígéretes azonnali fizetési megoldást, továbbá bemutatkoznak az új Fizetés-kezdeményezési Szolgáltatók is. Részletek itt.

Címkék:
blank