Újabb mérföldkőhöz érkezett az azonnali fizetés Magyarországon. Megvalósult az AFR 2.0 első szakasza

Szerző: | 2023. 09. 05. | Azonnali fizetés, Elektronikus fizetés, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

2023. szeptember 1-től új szakaszba lépett az azonnali fizetés Magyarországon, az 5 másodpercen belül megvalósuló egyedi belföldi átutalások értékhatára 10 millió forintról 20 millió forintra emelkedett. A következő mérföldkő 2024. február 1. lesz, ami áttörést hozhat a fizetési kérelem és a QR-kódos fizetés terjedésében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette,

„az azonnal teljesülő átutalások összeghatárának a megnövelése húszmillió forintra a rendszer második fejlesztési stádiumának első lépése.”

Az azonnali fizetési ökoszisztéma továbbfejlesztésének (AFR 2.0) részleteit a pénzforgalom lebonyolításáról szóló rendelet módosítása írta elő. A rendelet értelmében 2024-ben további változások lépnek majd életbe: ezek az egységes adatbeviteli módokra, úgymint a QR-kód, a deeplink és az NFC olvasási képességére vonatkoznak, valamint előírja a szolgáltatóknak, hogy biztosítsák a fizetési kérelem fogadását az ügyfeleik számára.

„Az igazi lendületet 2024. február hozhatja el. 2024-től éves 25-30 %-os forgalomemelkedést sem tartunk elképzelhetetlennek”

– mondta dr. Selmeczi Kovács Zsolt, a GIRO Zrt. vezérigazgatója idén tavasszal a PayTechShow 4.0 konferencián.

dr. Selmeczi Kovacs Zsolt

Aktualitások az azonnali fizetési ökoszisztéma továbbfejlesztésével kapcsolatban

dr. Selmeczi-Kovács Zsolt, GIRO Zrt., vezérigazgató

FinTechShow 7.0: “Mi jön a FinTech után?” | 2023. október 11.

2024. február 1-től kötelező a bankok számára a fizetési kérelem fogadása. Ugyanígy kötelező lesz a mobilbanki alkalmazásokban a QR-kód, NFC és deeplinkes fizetés lehetőségének megteremtése egy egységes, kötelezően alkalmazandó szabvány alapján. Ez az egységes szabvány biztosítja majd az átjárhatóságot.

“A fizetési mód felhasználhatóságát nagyban segíti majd, hogy kötelező lesz visszajelzést adni a tranzakció eredményéről azon a ponton, ahol a QR-kód keletkezett, akár azon a bolti pénztárgépen, kasszán, ahol a vevő fizetett “

– mutatott rá a GIRO vezérigazgatója.

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően jövőre megteremtődhet az a méretgazdaságossági szint, amely biztosítja, hogy az azonnali fizetésre épülő kényelmi szolgáltatásokat fenntartható üzleti modellben lehessen bevezetni.

2023. február elsejétől a magánszemélyek közötti QR-kóddal, vagy fizetési kérelemmel indított azonnali átutalás esetén a bankok nem számolhatnak fel átutalási díjat, így – tekintve, hogy tranzakciós illetéket sem kell fizetni – ezen tranzakciók teljesen ingyenesek.

A fogyasztói érdekeltség megteremtése mellett fontos, hogy a piaci szereplők üzleti modelljei fenntarthatóak legyenek, így a fizető oldali bankok érdekeltségének megteremtése céljával a GIRO-nál kidolgozás alatt áll egy speciális visszatérítési rendszer – tette hozzá a GIRO vezérigazgatója a PayTechShow-n.

Az AFR 2.0 intézkedéscsomag további elemei:

  • Egységes és kötelező QR-kód (valamint NFC és deeplink) szabvány bevezetése.
  • Kötelező fizetési kérelem fogadás.
  • AFR-specifikus visszatérítés.
  • Kötelező visszajelzés a tranzakció eredményéről.
  • Egységes arculati kézikönyv.

[MTI] | Címlapfotó: stock.adobe.com | Licenc: FinTech Group

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.