“A válság egyben lehetőség.” Így született a dokivideo. – FinTech stratégiák koronavírus idején

írta | 2020.04.27. | Fintech startupok, Koronavírus elleni stratégia, Összes hír

Hogyan kezelik a magyar fintech startupok a koronavírus következményeit? Ki, milyen választ ad a jelenlegi bizonytalan helyzetben? Körinterjúnkban a 20 legígéretesebb hazai fintech cég közé újonnan bekerült Cursor Insight Hungary Kft. cégvezetőjét, Zelczer Tamást kérdeztük.

A koronavírus hatása a fintech cégek működésére – körinterjú

A FinTechZone körinterjút készít a hazai fintech cégek körében, hogy feltérképezze, hogyan befolyásolják működésüket, piacukat a koronavírus terjedésével kapcsolatban hozott kényszerintézkedések.

Soron következő interjúalanyunk a Hack The Crisis Hungary 48 órás ötletverseny és hackathon egyik győztese csapatának cégvezetője, Zelczer Tamás.

1. Milyen hatást gyakorolt eddig a koronavírus (és annak gazdasági következményei) a társaságotok működésére?

Zelczer Tamás: Szerencsére minden kollégánkat és tudtommal a közvetlen üzleti partnereinket is elkerülte egyelőre a betegség. Fejlesztő cég lévén a március közepe óta tartó homeoffice is csak kisebb kellemetlenségeket okozott.

A gazdasági helyzet körüli bizonytalanság hatása azonban már jelentősebb, ami a potenciális ügyfelekre, projektekre jellemző kivárásként jelenik meg.

Hosszabb távra kitekintve, „a válság egyben lehetőség” filozófiát alkalmazva azonban pozitív hatásokat is várunk. Ennek legjobb példája a Hack the Crisis hackathonra készült, és ott díjat nyert dokivideo.hu alkalmazásunk, amellyel

a krónikus betegek otthoni vizsgálatának egy teljesen új lehetőségét teremtettük meg.

2. Felmerült-e a társaságotoknál a stratégiai irányok újragondolásának szükségessége?

Zelczer Tamás: Többkörös, az összes kollégánkat bevonó brainstorming eredménye lett a dokivideo.hu is, amivel pont a kialakult helyzetre igyekeztünk reagálni.

Bár a jelenleg értékesített biometrikus e-aláírás megoldásunk, a hamarosan piacra kerülő, Graboxy nevű, pénzügyi tranzakciók biometrikus jóváhagyását lehetővé tevő autentikációs szolgáltatásunk és a dokivideo elsőre nagyon különböző irányoknak tűnnek, mindhárom megoldás hátterében ugyanaz a mozgáselemző technológiánk van, amivel már a piacon és 2 világverseny megnyerésével is bizonyítottunk.

A papírmentes aláírások, a cybersecurity és az e-egészségügy szerintem éppen olyan területek, amelyek a koronavírus miatt átalakuló világunkban a gazdasági helyzettől függetlenül is nagyobb szerepet kapnak.

3. Mennyire érzékelitek azt, hogy felerősödtek a digitális fejlesztések a partnereitek körében?

Zelczer Tamás: A pénzügyi szektorban már szinte mindenhol jelen vannak az átfogó digitalizációs projektek, így ennek a trendnek legfeljebb a felgyorsítására számítunk.

A bankfiókokban például ezentúl még fontosabb lehet, hogy az ügyfelek és az ügyintézők ne adjanak papírokat kézből-kézbe, hanem helyette használjanak higiénikusabb elektronikus aláírást szerződéskötéskor.

4. Ti mivel tudjátok segíteni partnereitek működését a jelenlegi helyzetben?

Zelczer Tamás: A vezető magyar pénzintézetnél bevezetett SignoWise e-aláírás termékünk „Cloud” nevű változatát éppen olyan KKV-knak vagy akár ügyvédi irodáknak, orvosi praxisoknak fejlesztjük, ahol megnőtt az igény a biztonságos távoli aláírásokra, és ahol a felhő alapú szolgáltatásként használható e-aláírási megoldás jobban megfelel, mint az eredeti, nagyvállalatok számára készült verzió.

A dokivideo-val pedig a távolról végzett krónikus betegellátást szeretnénk radikálisan hatékonyabbá tenni.

5. Nektek jelen pillanatban mire lenne most a legnagyobb szükségetek?

Zelczer Tamás: A Graboxy szolgáltatásunk prototípusát már házon belül teszteljük, folyamatosan keressük azokat a banki, e-commerce vagy telekom partnereket, akik többet szeretnének tudni erről az innovatív, felhasználóbarát és biztonságos, kétfaktoros autentikációs megoldásról. Partnerekkel együtt tudjuk csak az igényeknek leginkább megfelelő szolgáltatást létrehozni.

Emellett a dokivideo-t is szeretnénk minél gyorsabban minél több orvos és pácienseik kezébe adni, ehhez tesztelők jelentkezését várjuk, és természetesen érdeklődő befektetők felé is nyitottak vagyunk.

A Cursor Insight Hungary Kft. is bekerült Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége közé, a HUNFINTECH 20/20-ba, amit április végén publikál a FinTechZone. Részletek itt.

Címlapfotón: Dr. Hanczár Gergely, Zelczer Tamás és Golda Bence a Cursor Insight Hungary Kft. alapítói. Fotó forrása: Cursor Insight 

Itt követhetsz minket:

NÉMETH MONIKA

NÉMETH MONIKA

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru
A FinTechZone.hu kiadója a FinTech Group Kft.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI TÉRKÉP

“elektronikus fizetesi terkep
Betekintést adunk az elektronikus fizetési piac átalakulásába, az új fizetési megoldások világába.

HUNFINTECH 20/20

“HUNFINTECH FINTECH BOOK
A Magyar FinTech Book: A 20 legígéretesebb magyar fintech.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!

Azonnali Fizetési Megoldások

“simplepay azonnali fizetési kiadvanyok
Új lehetőségek az elektronikus fizetésben. Azonnali fizetési megoldások kereskedőknek, bankoknak, technikai aggregátoroknak.