2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2020.04.28.

“Legyél te a saját bankod!” Lendületet kaptak a kriptopénz alapú szolgáltatások a koronavírus idején

Szerző:

Kategóriák:

Hogyan kezelik a magyar fintech startupok a koronavírus következményeit? Ki, milyen választ ad a jelenlegi bizonytalan helyzetben? Körinterjúnkban a kriptopénz alapú közösségi kölcsönplatform, az INLOCK.io vezetőjét, Csabai Csabát kérdeztük.

Mi az INLOCK?

Az INLOCK egy kriptopénz alapú közösségi kölcsönplatform, ahol bárki szabadon tud kölcsönadni jelentős kamatokért vagy kölcsönt felvenni növelve ezzel likviditását.

A megoldás alapját a volatilis kriptopénzek fedezetként való használhatósága, illetve a stablecoinok alkalmassága adja, hogy kölcsönösszegként funkcionáljanak. A szolgáltatás az alternatív pénzügyi szolgáltatások körébe tartozik.

A koronavírus hatása a fintech cégek működésére – körinterjú

A FinTechZone körinterjút készít a hazai fintech cégek körében, hogy feltérképezze, hogyan befolyásolják működésüket, piacukat a koronavírus terjedésével kapcsolatban hozott kényszerintézkedések.

Soron következő interjúalanyunk a 2018-as FinTechShow díjazott INLOCK.io vezetője, Csabai Csaba (alább a fotón a 2018-as FinTechShow-n).

1. Milyen hatást gyakorolt eddig a koronavírus (és annak gazdasági következményei) a társaságotok működésére?

Csabai Csaba: A koronavírus okozta hatásra már február óta készülünk, hiszen a távol-keleti partnereink szinte az első körben érintettek voltak a járványhoz kapcsolódó kényszerintézkedésekben, ráadásul

a világjárvány hatására kialakult elsődleges gazdasági sokk ugyanúgy egy pillanat alatt jelent meg a kriptoeszközök piacain, ahogy a tradicionális tőzsdéken is.

Így miközben március elején a teljes INLOCK üzemeltetést és fejlesztést átállítottuk otthoni munkavégzésre, aközben a platformon lezajlott az eddigi legnagyobb éles stresszteszt is.

A teszten a platform jól vizsgázott ezzel bizonyítva, hogy egy ilyen méretű krízis kapcsán kialakult pánikhelyzetet is képes teljesen automatikusan lemenedzselni a megoldásunk.

2. Felmerült-e a társaságotoknál a stratégiai irányok újragondolásának szükségessége?

Csabai Csaba: Nálunk az idei év stratégiailag egyértelműen a fejlődésről és fejlesztésekről szól, mind üzleti, mind alkalmazásfejlesztés terén. Az INLOCK által nyújtott szolgáltatások teljesen digitálisak és nem kapcsolódnak a tradicionális pénzügyi folyamatokhoz, így egyelőre nincs okunk stratégiát váltani.

A kriptopénzek és azon belül különösen a stablecoinok globális térnyerése mára minden vitán felül áll.

A nemzeti valutákkal lefedezett és azok értékéhez kötött virtuális fizetőeszközök népszerűségének komoly lendületet ad a kialakult helyzet,

hiszen a tradicionális pénzügyi szolgáltatások és szereplők a mai napig nem tudták elérni a készpénzmentes működés azon fokát, ami képes lenne kielégíteni az erre épülő iparágak és szolgáltatók igényeit, nem is beszélve a banki költségek folyamatos növekedéséről.

Mindezen okok miatt egyre több szereplő kezdett nyitni az un. tokenizált fizetőeszközök (stablecoinok) felé. Talán a téma kapcsán a legnagyobb sajtóvisszhangot kapott kezdeményezés a Facebook által facilitált Libra projekt, ami éppen most a hetekben lett teljesen újratervezve a regulációs aggodalmak mentén.

Mindezen tendencia megerősít bennünket abban, hogy érdemes stablecoinokra épülő fejlett pénzügyi szolgáltatásokat fejleszteni.

Kapcsolódó cikk:

3. Mennyire érzékelitek azt, hogy felerősödtek a digitális fejlesztések a partnereitek körében?

Csabai Csaba: Ennek kapcsán sajnos inkább rossz tapasztalatokról tudunk beszámolni, bár kétségtelenül várható etéren pozitív változás a következő években.

A digitalizáció, mint stratégiai cél a teljes pénzügyi szektor egyik legsűrűbben hangoztatott vesszőparipája immáron több, mint tíz éve.

A ténylegesen felmutatható eredmények azonban korántsem azt a képet mutatják, hogy fundamentális változások történtek volna.

Persze látványprojektekkel tele van pakolva az összes ablak, de a mögöttes szoftver architektúra és a belső folyamatok vajmi keveset változtak, tisztelet persze a kivételnek.

Mindez különösen tetten érhető, ha például a vállalkozások számára nyújtott és fejlesztett banki termékekről beszélünk, illetve az ezekhez tartozó digitális csatornákról.

Bár szívesen mondanám, hogy teljesen más a helyzet a kriptogazdaság szereplői esetén, de sajnos a tények makacs dolgok. Persze vannak pozitív példák is; erre jó példa a teljesen automatikusan működő DeFi (Decentralizált pénzügyi szolgáltatások) ökoszisztémák. Amik persze ennek megfelelően még igen korai fázisukban vannak, így hosszú út áll még előttük mire szélesebb kör számára is valós alternatívákat nyújthatnak.

4. Ti mivel tudjátok segíteni partnereitek működését a jelenlegi helyzetben?

Csabai Csaba: Több olyan fejlesztésen is dolgozunk, ami pont azt célozza meg, hogy még egyszerűbbé tegyük a készpénzmentes alternatívánkat; azonban tény, hogy ezek egyikét sem a konkrét járványhelyzet vagy az annak kapcsán kialakult recesszió okán kezdeményeztük.

Hamarosan elérhető lesz az INLOCK saját mobil alkalmazása, ami lényegesen könnyebbé fogja tenni ügyfeleink és partnereink számára a szolgáltatás használatát.

Szintén fontos, hogy két nagy szolgáltatóval is már az utolsó egyeztetések folynak, melyek kapcsán például olyan extra szolgáltatások fognak megjelenni az INLOCK-on, mint például a közvetlen letét vagy kölcsönkihelyezés kriptopénz váltás nélkül, illetve egy magas biztonságú letéti tárcaszolgáltatás, amihez 10 millió dolláros biztosítást is kapnak az ügyfeleink és partnereink az INLOCKban kezelt kriptoeszközökre és stablecoinokra.

De talán ami a legfontosabb, hogy az év második felében már teljes kapacitásunkkal a saját white label szolgáltatásunkon fogunk dolgozni. Ennek köszönhetően partnereink közvetlen API kapcsolaton keresztül tudják elérni az INLOCK szolgáltatásait és kiajánlani azokat ügyfeleiknek; ezzel felgyorsítva a saját nyitásukat a stablecoin alapú megoldások felé.

Mi az a stablecoin?

Olyan kriptovaluta, amelynek értékét egy másik eszközhöz kötik. Ez az eszköz lehet például valamely fiat valuta, nemesfém, vagy akár egy másik kriptovaluta. A legismertebb stablecoin-ok jelenleg – mint pl. a tether (USDT), a trueUSD (TUSD), vagy a Circle és a Coinbase által fémjelzett USD coin (USDC) – amerikai dollárhoz kötöttek.

A stablecoin rendszerint biztosítékkal fedezett, azaz a forgalomban lévő adott stablecoin összértékét egy letétkezelőnél tartalékban tartott eszköz fedezi. A cél ezzel a kriptovaluták áraiban tapasztalt volatilitás kezelése, „kisimítása”.

Kapcsolódó cikk:

5. Nektek jelen pillanatban mire lenne most a legnagyobb szükségetek?

Csabai Csaba: Szeretnénk megtalálni azt a pénzügyileg nyitott érdeklődő ügyfélkört és partnereket, akik – hozzánk hasonlóan – keresik az alternatív pénzügyi megoldásokat. Ez az út persze nagyon hosszú.

Ha ma valaki bármely hazai bankot megkeresi azzal, hogy kriptopénz alapú szolgáltatást akar nyújtani, amihez pénzügyi partnert keres, akkor erre általában azt a választ kapja, hogy bár nagyon izgalmas amivel foglalkozunk, de erre inkább keressen egy másik partnert.

Mindez a válasz két éve talán még helyénvaló is lett volna szigorúan kockázatvállalási szempontok alapján, azonban az új 5. számú EU AML direktíva fényében, ez inkább tűnik csak egy üres kifogásnak; hiszen ma már a kriptopénz alapú szolgáltatásokat nyújtó cégekre nemcsak, hogy ugyanolyan ügyfélazonosítási és AML követelmények vonatkoznak, mint például a bankokra, de ezen szolgáltatók ugyanúgy be vannak csatornázva a hazai és EUs felügyeletekhez.

Persze etéren az idő egyértelműen a DeFi és stablecoin alapú alternative finance szolgáltatóknak dolgozik…

Címkék: