Az Alipay-jel közösen egységesítenék a QR-kódos mobilfizetést Európában

Szerző: | 2019. 06. 11. | Banki és fintech hírek, Összes hír

BankTechShow | A jövő digitális bankja

Hat európai mobiltárca szolgáltató összefogott a QR-kód alapú mobilfizetés terjedése érdekében, amihez a kínai Alipay is csatlakozott. Az összefogás keretében egységes QR-kóddal fizethetnek majd Európa tíz országában. Eközben június elejétől már Magyarországon is fizethetnek Alipay-jel a kínai felhasználók és készül a magyar QR-kód ajánlás is a jövő tavasszal induló azonnali fizetéshez.

Ázsiában tavaly ősszel állapodott meg az ottani 30 legnagyobb pénzügyi szolgáltató a közös QR-kód formátumról. Kínában az erre épülő mobilfizetési megoldásoknak, az Alipay-nek és a WeChat Pay-nek köszönhetően a készpénz aránya 96%-ról 45%-ra csökkent 2012-2019 között. Ez az arány Magyarországon kb. 75%, aminek csökkenését a jövő tavasszal induló azonnali fizetéstől várja a jegybank.

Az Alipay 2015 végétől Európában is elérhető és azóta több mint 100 bankkal és 40 digitális pénztárca szolgáltatóval állapodott meg. A napokban már Magyarországon is fizethetnek a kínai felhasználók az Alipay-jel az UniCredit elfogadó helyeken.

A minap hat mobiltárca szolgáltató jelentette be, hogy 10 európai országban egységesítenék a QR-kód alapú mobilfizetést. A programhoz csatlakozó kereskedőknél nemcsak az összefogásban résztvevő országokból érkezők mobiltárca felhasználók, hanem az Európába látogató kínai Alipay felhasználók is fizethetnek.

Több mint 5 millió európai felhasználó és 190 ezer kereskedő

Az összefogásban a finn ePassi és Pivo, a norvég Vipps, a spanyol MOMO, a portugál Pagaqui és az osztrák Bluecode mobiltárca szolgáltatók vesznek részt. Az egységes QR-kód formátum bevezetését az ePassi és Vipps által lefedett skandináv országokban már megkezdték, a többi szolgáltató várhatóan a nyár végén fogja megkezdeni.

Európában ez az első szélesebb körű összefogás az QR-kód alapú mobilfizetésben érdekelt szolgáltatók között. Együttesen több mint 5 millió lakossági ügyfelet szolgálnak ki és 190 ezer kereskedőt, ahol hamarosan az Európába utazó kínai Alipay felhasználók is fizethetnek.

Röviden az Alipay-ről

Az Ant Financial Services Group által működtetett Alipay a világ legnagyobb mobil- és online fizetési platformja. A 2004-ben indított Alipay mára több mint 200 helyi pénzügyi intézményi partnerrel működik együtt. Az évek során az Alipay digitális pénztárca szolgáltatásból teljes körű életmód-alkalmazássá fejlődött. A felhasználók taxit rendelhetnek, szállást foglalhatnak, mozijegyet vásárolhatnak, közüzemi számlákat fizethetnek, bejelentkezhetnek az orvoshoz, vagy befektetési termékeket vásárolhatnak az applikáció segítségével.

Az online fizetések mellett az Alipay bolti fizetési lehetőséget is egyre szélesebb körben kínál Kínában és más országokban. Az Alipay bolti fizetési szolgáltatása több mint 40 országban és régióban érhető el a világon. Az Alipay felhasználók száma immár meghaladja az 1 milliárdot.

Készül az egységes QR-kód szabvány Magyarországon is

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) Magyarországon új fizetési módok megjelenését teszi majd lehetővé, pl. a mobiltelefonszámra küldhető fizetési kérelmet, vagy a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetést (utalást).

A felhasználók, a kereskedők és a pénzügyi szolgáltatók számára is fontos, hogy a vásárlással, fizetéssel kapcsolatos információk, üzenetek adatvesztés és változtatás nélkül a teljes fizetési úton elérhetők legyenek. Ennél még fontosabb, hogy minden kereskedő – és pénzügyi szolgáltató – ugyanazt az egységesített, nyílt QR-kód szabványt használja a széleskörű terjedés érdekében.

Ahogy arról korábban is írtunk itthon a szakemberek folyamatosan dolgoznak az azonnali fizetéshez kapcsolódó QR-kód szerkezetét, a tárolható adatokat, azok formátumát, hosszát leíró szabványon.

Kapcsolódó cikkek:

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
“A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

blank

Tudósítás

A FinTechZone górcső alá veszi a legfrissebb hazai és nemzetközi digitális pénzügyi fejlesztésekről, megoldásokról szóló híreket, bejelentéseket. Megosztjuk azokat, amelyekről úgy gondoljuk, hozzájárulnak a hagyományos pénzügyi közvetítői rendszer digitális fejlődéséhez, az ügyfélélmény növekedéséhez. Szakmai hátterünk a hitelességünk. #nobullshit

KÖVETKEZŐ ESEMÉNY

PAYTECHSHOW 5.0

KEDVEZMÉNYES JEGYÁR:
02.29-IG

FinTechShow-7.0

Terítéken a legújabb elektronikus fizetési trendek, megoldások, iránymutatások

2024. április 16.

Budapest Kongresszusi Központ

TOVÁBBI ESEMÉNYEINK

FINTECHSHOW 8.0: Minden, ami fintech | 2024.10.15.

BANKTECHSHOW 2.0: Megoldások a jövő digitális bankjához | 2024.11.26.