SimpleTrends
SimpleTrends

Visszajön a QR-kód a mobilfizetésben

Szerző: | 2018. 09. 27. | Azonnali fizetés, Összes hír

FinTechShow-7.0

Egy asztalhoz ültek a legnagyobbak, hogy új lendületet adjanak a QR-kódos mobilfizetésnek. A Mastercard, a Visa, az AMEX, az Alipay, a WeChat és még 25 pénzügyi szolgáltató állapodott meg az egységes QR-kód alkalmazásáról Szingapúrban. Eközben Magyarországon is dolgoznak az azonnali fizetéshez kapcsolódó QR-kódon.

A szingapúri pénzügyi szabályozó (MAS), valamint az infokommunikációs és média hatóság (IMDA) kezdeményezésére több mint 30 pénzügyi szolgáltató fogott össze azzal a céllal, hogy egyszerűsítsék a QR-kód alapú mobilfizetést.

A közös munka eredménye, hogy a jövőben a vásárlóknak nem kell azon gondolkodniuk, melyik QR-kódhoz melyik pénzügyi alkalmazást kell megnyitniuk. Hamarosan egyetlen QR-kód formátum lesz elérhető Szingapúrban, amelyet a pénzügyi mobilalkalmazások képesek lesznek felismerni. Megszületett az SGQR, a „Singapore Quick Response Code”.

Megszűnik a zűrzavar a kasszánál

Az SGQR bevezetése a kereskedők számára is rendkívül egyszerű, a jelenlegi QR-kódok helyett csupán az SGQR-t kell feltüntetni. A fizetéshez nincs szükség külön terminálra, a vásárló mobiltelefonjával leolvassa az egységesített formátumú QR-kódot és elindítja a fizetést.

A következő 6 hónapban 27 helyi és nemzetközi fizetési szolgáltató implementálja az egységes QR-formátumot és vezeti be a kereskedőknél Szingapúrban.

QR-kod mobilfizetes azonnali fizetes

Készül az egységes QR-kód szabvány Magyarországon is

2019. július 1-jével indul az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) Magyarországon, mely új fizetési módok megjelenését teszi lehetővé, pl. a mobiltelefonszámra küldhető fizetési kérelmet, vagy a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetést (utalást).

A felhasználók, a kereskedők és a pénzügyi szolgáltatók számára is fontos, hogy a vásárlással, fizetéssel kapcsolatos információk, üzenetek adatvesztés és változtatás nélkül a teljes fizetési úton elérhetők legyenek. Ennél még fontosabb, hogy minden kereskedő – és pénzügyi szolgáltató – ugyanazt az egységesített, nyílt QR-kód szabványt használja a széleskörű terjedés érdekében.

Itthon a szakemberek már dolgoznak az azonnali fizetéshez kapcsolódó QR-kód szerkezetét, a tárolható adatokat, azok formátumát, hosszát leíró szabványon. Jövő nyártól akár már ezzel a QR-kóddal „fizethetünk” a biztosítóknál, a webáruházakban, vagy a közműszolgáltatóknál.

BankTechShow | A jövő digitális bankja
BankTechShow 1.0 | A jövő digital bankja

A fintechzone.hu kiadója a FinTech Group Kft.
„A digitális pénzügyi technológiák, FinTech szolgáltatások terjedését segítjük.”
Web: fintechgroup.hu

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Németh Monika

A Magyar Telekomnál szabályozással, majd “smart” projektekkel foglakozott. A pénzügyi szektorban végmenő digitális transzformáció kísértetiesen hasonlít a telko iparág átalakulására, így korábbi tapasztalatait most a digi pénzügyek világában hasznosítja. Ha ma lenne óvodás, akkor a PSD2 lenne belevarrva a takarójába. A #regtech trendeket és megoldásokat is vizsgálja a szabályozói kihívások mellett. #banktech #regtechguru

FINTECHSHOW 7.0

fintech fintechshow
Terítéken a legújabb fintech innovációk.

SimpleTrends konferencia

Simpletrends
Legújabb trendek az e-commerce, m-commerce, fintech, marketing és logiksztika témákban.

BANKTECHSHOW 1.0

banktech banktechshow
Megoldások a láthatatlan bankoláshoz.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!