2024. október 15.
FinTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2024. november 26.
BankTechShow

KEDVEZMÉNYES JEGYEK    2024.07.31-IG! 

2018.09.27.

Visszajön a QR-kód a mobilfizetésben

Szerző:

Kategóriák:

Egy asztalhoz ültek a legnagyobbak, hogy új lendületet adjanak a QR-kódos mobilfizetésnek. A Mastercard, a Visa, az AMEX, az Alipay, a WeChat és még 25 pénzügyi szolgáltató állapodott meg az egységes QR-kód alkalmazásáról Szingapúrban. Eközben Magyarországon is dolgoznak az azonnali fizetéshez kapcsolódó QR-kódon.

A szingapúri pénzügyi szabályozó (MAS), valamint az infokommunikációs és média hatóság (IMDA) kezdeményezésére több mint 30 pénzügyi szolgáltató fogott össze azzal a céllal, hogy egyszerűsítsék a QR-kód alapú mobilfizetést.

A közös munka eredménye, hogy a jövőben a vásárlóknak nem kell azon gondolkodniuk, melyik QR-kódhoz melyik pénzügyi alkalmazást kell megnyitniuk. Hamarosan egyetlen QR-kód formátum lesz elérhető Szingapúrban, amelyet a pénzügyi mobilalkalmazások képesek lesznek felismerni. Megszületett az SGQR, a „Singapore Quick Response Code”.

Megszűnik a zűrzavar a kasszánál

Az SGQR bevezetése a kereskedők számára is rendkívül egyszerű, a jelenlegi QR-kódok helyett csupán az SGQR-t kell feltüntetni. A fizetéshez nincs szükség külön terminálra, a vásárló mobiltelefonjával leolvassa az egységesített formátumú QR-kódot és elindítja a fizetést.

A következő 6 hónapban 27 helyi és nemzetközi fizetési szolgáltató implementálja az egységes QR-formátumot és vezeti be a kereskedőknél Szingapúrban.

QR-kod mobilfizetes azonnali fizetes

Készül az egységes QR-kód szabvány Magyarországon is

2019. július 1-jével indul az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) Magyarországon, mely új fizetési módok megjelenését teszi lehetővé, pl. a mobiltelefonszámra küldhető fizetési kérelmet, vagy a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetést (utalást).

A felhasználók, a kereskedők és a pénzügyi szolgáltatók számára is fontos, hogy a vásárlással, fizetéssel kapcsolatos információk, üzenetek adatvesztés és változtatás nélkül a teljes fizetési úton elérhetők legyenek. Ennél még fontosabb, hogy minden kereskedő – és pénzügyi szolgáltató – ugyanazt az egységesített, nyílt QR-kód szabványt használja a széleskörű terjedés érdekében.

Itthon a szakemberek már dolgoznak az azonnali fizetéshez kapcsolódó QR-kód szerkezetét, a tárolható adatokat, azok formátumát, hosszát leíró szabványon. Jövő nyártól akár már ezzel a QR-kóddal “fizethetünk” a biztosítóknál, a webáruházakban, vagy a közműszolgáltatóknál.

Címkék:
blank
blank