Az IMF elnökének megállapításai a kriptovaluták jövőbeli szerepéről

írta | 2018. 05. 18. | Blockchain

HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Ördögűzőkbe, vagy elvakult fanatikusokba ütközhetünk, ha a kriptovalutákra terelődik a szó. Meglepően okosan közelít a témához a Nemzetközi Valutaalap elnöke, Christine Lagarde a legutóbbi blogbejegyzésében. Tanulságos írás.

Christine Lagarde írása:

„A kripto-eszközök, mint a Bitcoin kapcsán felmerülhet a XVII. század Hollandiáját sújtó tulipánmánia és a legutóbbi dot-com buborék képe. A jelenleg forgalomban lévő több mint 1600 kripto pénzzel ez elkerülhetetlennek látszik és az is nyilvánvaló, hogy sokan nem fogják túlélni a kreatív rombolás folyamatát.

A múlt hónapban a blogomban a kripto-eszközök sötét oldalát vizsgáltam, beleértve a pénzmosásra és a terrorizmus finanszírozására való lehetséges felhasználásukat. A mostani bejegyzésemben a kripto-eszközökben rejlő lehetőségeket vizsgálom. Ha okosan tekintünk ezekre az eszközökre, akkor képesek lehetünk a helyén kezelni azokat anélkül, hogy kripto-elvakulttá, vagy kripto-ördögűzővé válnánk.

Csakúgy, mint néhány olyan technológia, amelyek a dot-com korszakból származnak és átalakították az életünket, a kreatív rombolást túlélő kripto-eszközök is jelentős hatással lehetnek majd a megtakarítási, befektetési, vagy a számlafizetési folyamatokra. A politikai döntéshozóknak ezért nyitottan kell gondolkodniuk, és olyan szabályozási keretet alkotniuk, amely minimalizálja a kripto-eszközökben rejlő kockázatokat, miközben lehetővé teszi a gyümölcsöző, kreatív folyamatok kiteljesedését. Ez volt az egyik olyan pont, amit az Angol Nemzeti Bankban tartott tavalyi beszédemben leszögeztem.

Mik lehetnek a kripto-eszközök előnyei?

  • A kripto-eszközök lehetővé teszik a gyors és olcsó pénzügyi tranzakciókat, miközben a készpénztől megszokott kényelmét is kínálják. Néhány fizetési szolgáltató ma már tengerentúli átutalásokat hajt végre órákban és nem napokban mérve. Ha a decentralizát kripto-eszközök kockázatosak és instabilak maradnak, lehet, hogy a központi bankok maguk keresnek majd digitális pénzformákat. Ez egy olyan ötlet, amit a Globális Pénzügyi Stabilitási Jelentésben is felvázoltunk.
  • A kripto-eszközök alapjául szolgáló elosztott főkönyvi technológia (DLT – Distributed Ledger Technology) segítheti a pénzpiacok hatékonyabb működését. Az önállóan végrehajtódó és ezért önmegvalósító “intelligens szerződések” kiküszöbölhetik egyes közvetítők szükségességét. Az ausztrál Értékpapír Tőzsde már bejelentette, hogy a DLT-t kívánja használni a különböző tranzakciók elszámolásának és kiegyenlítésének kezelésére.
  • Az érzékeny adatok biztonságos tárolása egy másik ígéretes felhasználási területe a DLT-nek. Az egészségügyben dolgozó cégek már jelenleg is tanulmányozzák, miképpen biztosíthatnák az orvosi/egészségügyi adatok bizalmas kezelését úgy, hogy közben hozzáférést tudjanak biztosítani azokhoz pl. a biztosítók, vagy más jogosultak számára.
  • A fejlődő gazdaságokban az ilyen technológiák bevezetése segíthet a tulajdonjogok megerősítésében, a piaci bizalom növelésében és a befektetések ösztönzésében. Ghánában, ahol a tulajdonjogok gyakran vita tárgyát képezik, egy DLT-alapú platform – Bitland – azt ígéri, hogy segít megoldani a problémát a földértékesítések tényének biztonságos rögzítésével.

Jobb egyensúly

Véleményem szerint a fintech forradalom nem fogja megszüntetni a megbízható közvetítők, a brókerek, bankárok iránti igényt. Ugyanakkor a kripto-eszközökre épülő decentralizált alkalmazások a pénzügyi környezet diverzifikációját, a központosított és decentralizált szolgáltatók jobb egyensúlyát, valamint hatékonyabb és potenciálisan erősebb pénzügyi ökoszisztémát is megteremthetik.

Milyen hatásai lehetnek a pénzügyi stabilitásra? Előzetes megítélésünk szerint a kripto-eszközök nem jelentenek azonnali veszélyt a (világ)gazdaságra, tekintettel arra, hogy még mindig kisméretű a gazdasági lábnyomuk és korlátozottan kapcsolódnak a pénzügyi közvetítői rendszer többi részéhez. Ennek ellenére a szabályozó hatóságoknak továbbra is ébernek kell lenniük, ugyanis a kripto-eszközöknek nagy a kockázatuk a nagymértékű tőkeáttételes (leverage) kereskedelembe való bekapcsolódásuk révén és növelni tudják a gazdasági sokk sebességét, amennyiben integrálódnak a fő pénzügyi termékekbe.

Ráadásul a bankok és más pénzügyi intézmények kihívásokkal szembesülnek a saját üzleti modelljeiket illetően, amennyiben a lakosság igénye nagymértékben eltolódik a kormány által kibocsátott valutáktól a kripto-eszközök felé. Ennek eredményeként a szabályozó hatóságok nehezebbnek tudják majd biztosítani egy kiterjedtebb és decentralizált pénzügyi rendszer stabilitását. A központi bankok, – mint a válság esetén a végső hitelezők – szintén nehezebben tudják majd csillapítani a negatív rendszerfolyamatokat.

Igazságos megközelítés

Ahhoz, hogy a kripto-eszközök képesek legyenek a jelenlegi pénzügyi folyamatokat érdemi és tartós módon átalakítani, el kell érniük a fogyasztók és a hatóságok bizalmát és támogatását. Fontos kezdeti lépés az, hogy a globális szabályozói közösség konszenzust érjen el a kriptográfiai eszközök szerepéről. Mivel a kriptográfiai eszközök nem ismernek határokat, a nemzetközi együttműködés elengedhetetlen.

A 189 tagországból álló IMF kulcsfontosságú szerepet tölthet be a viták és az együttműködés koordinálásában, hogy létrejöhessen egy következetes szabályozás.

Ahhoz, hogy ez megtörténjen, folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk a piacok és a technológia gyors fejlődését. Gyorsan kell cselekednünk ahhoz, hogy kiiktassuk a kripto-eszközök megismerését gátló tudáshiányt. Szisztematikus kockázatértékelést és időszerű (szak)politikai válaszokat kell adnunk, valamint megfelelő intézkedéseket kell hoznunk a fogyasztók, a befektetők és a piac integritásának védelme érdekében.

Létfontosságú, hogy a téma kapcsán megkülönböztessük a valós veszélyeket és a szükségtelen félelmeket.”

A fordítás a digitalcash.hu oldalon jelent meg.
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH
HUNFINTECH 2022 - MAGYAR FINTECH

Aktuális cikkeink:

A szerzőről

Dr. VARSÁNYI KÁROLY [digitalcash.hu]

Egy digitális jogász a digitális fizetőeszközökről és a blockchain technológiáról. Lelkes híve a kriptovaluták világának, a Programozható Gazdaságnak és az egészséges szabályozásnak. Hisz abban, hogy az elosztott főkönyvi technológia paradigmaváltást jelent majd a gazdasági élet számos területén. Írásai a DigitalCash.hu weboldalon olvashatók.

ELEKTRONIKUS FIZETÉSI MEGOLDÁSOK KÉZIKÖNYVE (MÁSODIK KIADÁS)

elektronikus fizetés bankkártyás fizetés QR-kódos fizetés
Elektronikus fizetési megoldások kereskedőknek, vállalkozásoknak. A bankkártya elfogadástól a bankszámla alapú fizetési lehetőségeken át az integrált megoldásokig.

HUNFINTECH 2022

fintech hunfintech
Magyarország 20 legígéretesebb fintech cége és 22 új fintech megoldása

GPE softPOS

softpos gpe bankkartya elfogadas mobilon globalpayments
Androidos mobilod van? Töltsd le a GPE softPOS alkalmazást és fogadj egyszerűen érintés nélküli fizetéseket közvetlenül az okostelefonodon keresztül!